ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μειωμένη παραγωγή και πιο χαμηλές οι τιμές ελαιολάδου στην Τριφυλία!

0

ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ σε κανονικούς ρυθμούς, με μέτριες προσδοκίες, η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία και Πυλία, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν την ελαιοσυγκομιδή πριν τις γιορτές, αφού ο χειμώνας είναι απρόβλεπτος με τις καιρικές συνθήκες να δημιουργούν τον τελευταίο καιρό πολλά προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες.

Φέτος σε περιοχές της Τριφυλίας οι προσδοκίες είναι μειωμένες η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσει το περσινό ρεκόρ 10ετίας.  Ήδη η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει σε Ελαία, Καλονερό, σε διαμερίσματα της Κυπαρισσίας αλλά και στα Φιλιατρά από την Πλάτη ως την περιοχή Μώραινα. Κύριο πρόβλημα φέτος εκτός από το χαλάζι που θα επηρεάσει την παραγωγή σε Σπηλιά, Φαρακλάδα, Αγρίλι είναι το γεγονός της προσβολής από τον δάκο καθώς λόγω κρίσης αρκετοί παραγωγοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες.

ΜΕΤΡΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά την τιμή των πρώτων ποσοτήτων ελαιολάδου σε Φιλιατρά ως την περιοχή Ξηρόκαμπος Κυπαρισσίας ήταν κυμαινόμενη κοντά στα 3,20-3,30 ευρώ το κιλό και ουδείς γνωρίζει αν αυξηθεί η ζήτηση κι επομένως η τιμή του «πράσινου χρυσού» της Μεσσηνίας. Ελαιοτριβείς δήλωσαν ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει παραγωγή και σε άλλες δεν θα συλλεχθεί ελαιόκαρπος λόγω του χαλαζιού και των ανέμων. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι αποδόσεις είναι πολύ μέτριες, ενώ η οξύτητα κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση το βιολογικό ελαιόλαδο ή το έξτρα παρθένο. Φέτος αρκετοί παραγωγοί προτίμησαν να συλλέξουν τον καρπό με δικά τους συνεργεία, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για μεροκάματα. Για το λόγο αυτό η κίνηση αλλοδαπών εργατών ήταν μειωμένη σε Κυπαρισσία, Καλονερό, Κοπανάκι, ενώ ενδιαφέρον υπήρχε όπως πέρσι στα Φιλιατρά. Τα μεροκάματα λόγω του εργόσημου τέλος έχουν μειωθεί και κυμαίνονται από 30-40 ευρώ το πολύ.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Leave a Reply