ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όταν ο υπουργός επενδύσεων δεν ξέρει τι ζητούν οι επενδύτες

0

 

 

“Οι μόνες σίγουρες επενδύσεις είναι αυτές που δεν έκανες”

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

από capital.gr

ΔΕΚΑ λόγους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου σε (προ)χθεσινή εκδήλωση του ΕΒΕΑ- και μπορεί να τους  αναζητήσει κάποιος στην τρέχουσα ειδησεογραφία. Καμία από τις πραγματικές προϋποθέσεις που εξετάζει ένας επενδυτής δεν παραλαμβάνονται σε αυτούς.

Ο καθηγητής υπουργός περιορίζεται σε θεωρίες που μπορεί να απασχολήσουν ένα σεμινάριο, δεν έχουν όμως καμία σχέση με τα κριτήρια των επενδυτών προτού διακινδυνεύσουν τα λεφτά τους, σε οποιαδήποτε χώρα. Αν η επανάληψη οδηγεί πράγματι στη μάθηση, αυτές οι προϋποθέσεις είναι συγκεκριμένες.

  • Πρώτον: σταθερό και λιτό φορολογικό σύστημα. Ανεξάρτητα από το ύψος και την κλιμάκωση της φορολογίας, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα στην οποία οι φορολογικοί κανόνες αλλάζουν κάθε έξι μήνες, η φορολογική νομοθεσία καταλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και η εφαρμογή της απαιτεί υπερβολικούς ανθρώπινους πόρους.
  • Δεύτερον: αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Βασικό κριτήριο για να εξετασθεί μια χώρα ως επενδυτικός προορισμός είναι να διαθέτει διοίκηση ικανή να διαχειριστεί ταχύτατα τη γραφειοκρατική πλευρά στη σχέση μιας οικονομικής δραστηριότητας με το κράτος. Από την αδειοδότηση μέχρι τα ασφαλιστικά και τις τρέχουσες διαδικασίες.
  • Τρίτον: η Δικαιοσύνη. Σε συνάφεια με το πρώτο η άμεση δικαστική εκκαθάριση των αστικών υποθέσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον επενδυτή. Αν πρέπει να περιμένει χρόνια για να επιλύσει δικαστικές διαφορές δεν  πρόκειται να  διακινδυνεύει τα κεφάλαια του.
  • Τέταρτον: υποδομές. Μια χώρα  γίνεται ελκυστική  για επενδύσεις όχι μόνο από το εύρος των υποδομών και των δικτύων που διαθέτει –και η Ελλάδα δεν πάει άσχημα σ αυτά- αλλά και από την προοπτική της συντήρησης και ανανέωσης που διαφαίνεται- και  σε αυτό τον τομέα το μέλλον είναι ζοφερό στα καθ  ημάς. Για να μην αναφέρουμε την αδρανοποίηση των υποδομών κατά καιρούς για συνδικαλιστικούς ή πολιτικούς λόγους.
  • Πέμπτον: διαφάνεια. Η επιμονή των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να εγκαθιστούν το κέντρο αποφάσεων και συναφών συζητήσεων για επενδύσεις στο… μέγαρο Μάξιμου αποτελεί αντικίνητρο για τους πραγματικούς επενδύτες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να βάλει συνέταιρο κανέναν στη δουλειά του.
  • Έκτον: πολιτική σταθερότητα. Γενικά η Ελλάδα είναι χώρα με τυπική πολιτική σταθερότητα τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων στην μνημονιακή περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι πολιτική αστάθεια υπάρχει και όταν… δεν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά απλώς οι υπουργοί. Οι σοβαροί επενδυτές δεν συζητούν καν με χώρες στις οποίες η τύχη της επένδυσης εξαρτάται από το πολιτικό περιβάλλον. Σ’ αυτό το θέμα η συμπεριφορά πολιτικών σαν τον Σκουρλέτη ή τον Δρίτσα είναι  παράδειγμα προς αποφυγήν.
  • Έβδομον: εσωτερικές επενδύσεις. Επενδυτής δεν είναι μόνο ο Εμίρης του Κατάρ με τα πολλά δισ., αλλά και ο μέσος Έλληνας κεφαλαιούχος που θα μπορούσε να κινήσει με τη δική του μικροεπένδυση την οικονομία εν μέρει, αλλά δεν το κάνει για τους… προηγουμένους λόγους-  και με τη σειρά του καθίσταται αρνητικός δείκτης.
  • Συμπέρασμα. Όταν ο κατά κύριο λόγο αρμόδιος για τις επενδύσεις υπουργός δεν ξέρει τις βασικές προϋποθέσεις και θεωρητικολογεί, τότε οι επενδύτες όταν εξετάζουν την Ελλάδα μοιραία καταλήγουν στον κανόνα του Γουόρεν Μπάφετ: “Οι μόνες σίγουρες επενδύσεις είναι αυτές που δεν έκανες”.

55 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply