Διεθνές Βραβείο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το υπουργείο Υγείας

Μια σημαντική διάκριση για την ελληνική επιστημονική κοινότητα αποτελεί η βράβευση του Προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», από την Επιστημονική Επιτροπή του EMCDDA – Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, για τη δημοσίευση σχετικά με το πρόγραμμα – παρέμβαση «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Το άρθρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Α. Χατζάκη, ξεχώρισε στην κατηγορία «Επιδημιολογική και Πληθυσμιακή έρευνα», ανάμεσα σε 50 άλλα άρθρα από όλο τον κόσμο, τα οποία προτάθηκαν από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό Addiction, 110: 1 453–1 467. Η πλήρης αναφορά του άρθρου είναι: Hatzakis A, Sypsa V, Paraskevis D, Nikolopoulos G, Tsiara C, Micha K, Panopoulos A, Malliori M, Psichogiou M, Pharris A, Wiessing L, vandeLaar M, Donoghoe M, Heckathorn DD, Friedman SR, DesJarlais DC. (2015) Design and baseline findings of a large-scale rapid response to an HIV outbreak in people who inject drugs in Athens, Greece: the ARISTOTLE programme.

Ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» υλοποιήθηκε τη διετία 2012-13 από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε απάντηση της επιδημικής έξαρσης του HIV/AIDS στον πληθυσμό των ενδοφλεβίων χρηστών (XEN) που εκδηλώθηκε το 2011 στην Αθήνα. Έγινε σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Praksis και Θετική Φωνή με  κύριους ερευνητές του προγράμματος του καθηγητές Άγγελο Χατζάκη και Μένη Μαλλιώρη (Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ εκείνη την περίοδο). Η χρηματοδότηση προήλθε από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς πόρους  του Υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου κατανόησε την αξία του προγράμματος και το στήριξε (ΕΣΠΑ 2007-2013/MIS 365008).

Η απονομή του βραβείου στον Άγγελο Χατζάκη πραγματοποιήθηκε στη  Λισαβόνα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας  το οποίο κάθε χρόνο βραβεύει την υψηλής ποιότητας έρευνα, με στόχο να προωθεί τα κυριότερα επιτεύγματα στον τομέα των ναρκωτικών ουσιών και την καινοτόμο ακαδημαϊκή δημοσίευση. Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας Καθηγητής GerhardBühringer, σημείωσε πως: «η  επιστημονική βράβευση προωθεί την άριστη και καινοτόμο ακαδημαϊκή δημοσίευση και εντοπίζει τα κυριότερα επιτεύγματα στον τομέα των ναρκωτικών. Ο συστηματικά υψηλός αριθμός υποψηφιοτήτων για τη βράβευση αντανακλά το ζωηρό ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σε ένα εύρος θεμάτων σχετικών με τη χάραξη πολιτικής για τα ναρκωτικά».

Το Πρόγραμμα – παρέμβαση «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» (Υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και στις υψηλού κινδύνου επαφές τους για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης HIV/AIDS στην Αθήνα), στόχευε στη διερεύνηση των επιδημιολογικών, συμπεριφορικών και ιολογικών χαρακτηριστικών της επιδημίας HIV/AIDS στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, την έγκαιρη παρέμβαση στους χρήστες και στο άμεσο περιβάλλον τους (οροθετικοί και οροαρνητικοί), την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας ανά τρίμηνο και την αναστολή της επιδημικής έξαρσης. Οι οροθετικοί χρήστες που εντοπίζονταν παραπέμπονταν στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, όπου γίνονταν δεκτοί κατά προτεραιότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος διανεμήθηκαν 565.000 καθαρές βελόνες και σύριγγες, ενώ ο ΟΚΑΝΑ λειτούργησε 16 επιπλέον Μονάδες Παροχής Υποκατάστατων και ενέταξε 1.100 επιπλέον χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στα προγράμματα υποκατάστασης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στις 3.320 περιπτώσεις ενεργών ενέσιμων χρηστών που εντόπισε ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ο επιπολασμός της HIV λοίμωξης παρέμεινε σταθερός στο 16%. Παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών βρέθηκε ότι αποτελούν η συχνή ενδοφλέβια χρήση, η αστεγία στους άνδρες, το ιστορικό φυλάκισης και ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων στις γυναίκες. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώθηκε κατά 78% ενώ μειώθηκαν οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και αυξήθηκε σημαντικά η σύνδεση των ενδοφλέβιων χρηστών με προγράμματα υποκατάστασης και αντιρετροϊκής θεραπείας.

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και οι δραστηριότητες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Αθήνα (2011-2013), συνέβαλαν στην πρόληψη άνω των 2.000 νέων λοιμώξεων HIV/AIDS και στην εξοικονόμηση πόρων 95.000.000 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, από τη χρήση αντιρετροϊκής θεραπείας. Το προληφθέν κόστος είναι 14 φορές μεγαλύτερο από το κόστος των συνολικών δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας κ. AlexisGoosdeel, ανέφερε μεταξύ άλλων: «προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι η Ελλάδα στο μέσο βαθειάς οικονομικής κρίσης, κατάφερε να οργανώσει ένα τόσο καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος συνεχίζονται μέχρι σήμερα με τη μεγάλη αύξηση της κάλυψης των προγραμμάτων υποκατάστασης οπιοειδών στην Ελλάδα, που είναι σήμερα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη». 

42 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Αναρτήθηκε στην κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply