Καλαμάτα, η επόμενη μέρα που έχει αρχίσει απαιτεί άλλα πρόσωπα

ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ οι μέρες από την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, τόσο συσσωρεύεται η δυσφορία για την «αποτυχία» της Καλαμάτας να είναι αυτή η τελική νικήτρια. 

ΚΑΙ ΕΝΩ η επόμενη μέρα έχει ήδη αρχίσει, εδώ στην αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων, μηρυκάζουμε λάθη επί λαθών (των άλλων πάντοτε βεβαίως), αγνοώντας προκλητικά την πραγματικότητα που μας κουνάει το δάχτυλο και που με τον τρόπο της, μας χλευάζει ώσπου να μας γυρίσει οριστικά την πλάτη, αφήνοντάς μας εκεί που αρεσκόμεθα να μένουμε, στη νοσηρότητα της παρελθοντολαγνείας απ’ την οποία όπως φαίνεται, δεν θα απαλλαγούμε σύντομα, όσο επιτακτική ανάγκη και αν είναι. 

ΚΛΩΘΟΓΥΡΙΖΟΥΜΕ τη μιζέρια μας κι αυτό ασφαλώς δεν είναι διόλου κολακευτικό όπως αντιλαμβάνεσθε φίλτατοι. 

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ των ημερών που έχουν ήδη μεσολαβήσει  και με όση νηφαλιότητα επιβάλει η περίσταση μπορούμε να πούμε τα εξής ως προσωπική άποψη πάντα. 

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ μπορεί να μην πήρε το χρίσμα, αλλά το γεγονός ότι έφθασε στον τελικό είναι ήδη μεγάλη επιτυχία και το είχαμε επισημάνει από τον Φεβρουάριο όταν υποσκέλισε έντεκα πόλεις για να βρεθεί μαζί με την Ελευσίνα και την Ρόδο στον τελικό. 

ΑΥΤΗ η επιτυχία ωστόσο κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ αν έγκαιρα δεν κεφαλαιοποιηθεί και μείνουμε απλώς στις επικρίσεις και στο γνωστό «κλαψομο@νιασμα» που πλέον έχει γίνει παντιέρα. 

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ χρειάζεται να δει κατά πρόσωπο τα προβλήματά της και να τα αντιμετωπίσει και όχι να τα κρύψει για άλλη μια φορά, όπως το συνηθίζουν οι λογής επαΐοντές της.

ΓΙΑΤΙ η πόλη έχει προβλήματα και επί της ουσίας για προβλήματα έγινε λόγος και στο πλαίσιο της διεκδίκησης του επίζηλου τίτλου. 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της έκανε πρόταγμα η Ελευσίνα και σε αυτά στήριξε την υποψηφιότητά της και πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν είναι τόσο γνωστή η κατάσταση που χρόνια τώρα κυριαρχεί στην περιοχή της. 

Η ΕΛΕΥΣΙΝΑ λοιπόν, όχι μόνο δεν έκρυψε τα προβλήματά της, αντίθετα τα ανέδειξε και δίκαια κέρδισε τον τίτλο που πλέον μπορεί να τον αξιοποιήσει ως μέγιστη ευκαιρία για να φτιάξει ένα καλύτερο μέλλον. 

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ σε σχέση με την Ελευσίνα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση ασφαλώς και σαφώς καμία αδικία δεν έγινε εις βάρος της. 

ΚΑΙ βέβαια ο φάκελος που το Γραφείο Υποψηφιότητας ετοίμασε για τη διεκδίκηση ήταν αξιοπρόσεκτος, αν και θα μπορούσε να έχει ακόμα περισσότερα πράγματα βέβαια, αλλά αυτό ισχύει και για τους άλλους φακέλους των άλλων πόλεων. 

ΤΑ ΛΑΘΗ που αφορούν την υποψηφιότητα της Καλαμάτας εστιάζονται πρωτίστως στην έλλειψη δυνατής επικοινωνιακής τακτικής που δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες που θα χρειαζόταν ώστε να ενδιαφερθούν όσο χρειάζεται και να συμμετέχουν αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του εγχειρήματος. 

ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της υποψηφιότητας σαφώς εντάσσεται και η εν γένει αντιεπικοινωνιακή παρουσία του δημάρχου, ο οποίος εξακολουθεί να εμμένει σε ένα προφίλ που λειτουργεί απωθητικά. 

ΚΙ ΕΝΩ ο ίδιος θεωρεί πως ό,τι κάνει είναι για καλό της πόλης, κατάφερε στην προκειμένη περίπτωση να λειτουργήσει αρνητικά και δεν ξέρω αν το κατάλαβε κιόλας! 

ΟΙ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΙ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, το 2021, σε κάθε περίπτωση θα λειτουργούσαν απωθητικά και βέβαια δεν γινόταν για το λόγο αυτό η Καλαμάτα να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

ΚΙΝΗΤΡΑ για πανηγύρια άλλωστε πάντα βρίσκονται. 

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ και σταματώ εδώ για σήμερα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ως πρώτος δημότης της πόλης έχει και το βάρος των ευθυνών πάνω του και για την αρνητική έκβαση για την πόλη σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας κι αυτό και λόγω του προσωποκεντρικού τρόπου που ασκεί την δημαρχοντία του. 

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ακόμα να πω ότι δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη πως αν είχε ζητηθεί η βοήθεια των Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Μπένου και Παναγή Κουμάντου, θα είχε προκύψει ένα αποτέλεσμα για την πόλη. 

ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ τις παρωπίδες των σκοπιμοτήτων και βλέποντας τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, αναρωτιέμαι αν είναι καιρός πια να δούμε το μέλλον της πόλης μακριά απ’ όλους αυτούς και όλους τους άλλους σαν αυτούς.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλή εβδομάδα.

Θανάσης Παντές

 

81 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply