ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια

0

 

Ελλείψεις φαρμάκων που οφείλονται κυρίως στη μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά, διαπιστώνονται τελευταία με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των εμβολίων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες των ελλείψεων των φαρμάκων και κυρίως των παιδικών εμβολίων, κρούει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα που «παραμένει άλυτο». Εξηγεί ότι η πρόσφατη εγκύκλιος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα «ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, προσθέτοντας ότι «οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν, το όποιο πρόβλημα υπάρχει».

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, μπορεί να έχει «απρόβλεπτες» συνέπειες λόγω των ελλείψεων παιδικών εμβολίων, όπως για παράδειγμα για την ηπατίτιδα Β΄ σε περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ίδια τραγική κατάσταση υπάρχει και για άλλα φάρμακα όπως για παράδειγμα για το AKINETON , το οποίο αφορά νευροψυχιατρικές παθήσεις και θεωρείται αναντικατάστατο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι, ενώ οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36.000 κομμάτια, δεν εισάγονται ακόμη και με την συνδρομή του ΙΦΕΤ, παραπάνω από 3.000 κομμάτια. Για το θέμα των ελλείψεων, έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με την πρόεδρο του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου.

 

66 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply