Στην τουρκοκυπριακή πλευρά χρεώνει ο Αναστασιάδης το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία

Σε διακαναλικό του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έριξε τις ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:  

«Θα ευχόμουν η συνάντηση να ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμούς ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας.  Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου  ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση. 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση.  Και εξέφρασα την  ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους  που θα έμεναν υπό Ελληνοκυπριακή  διοίκηση και τους Ελληνοκυπρίους  που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση»Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών  να τους  υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.  Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τουρκοκυπριακή πλευρά  μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν. 

Η Τουρκοκυπριακή  πλευρά κατ’ αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ελληνοκύπριοι  που θα επέστρεφαν θα ήταν 55 χιλιάδες και θα έφτανε μέχρι τις 65.000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση. 

Κατέβαλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη στιγμή. Η Τουρκοκυπριακή  πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας.Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν. 

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που μας παρείχε».
ΟΗΕ: Συνεχίστε…
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προέτρεψε τον πρόεδρο της Κύπρου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της νήσου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Μπαν διαπιστώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες και ότι «δεν προέκυψαν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τα κριτήρια  όσον αφορά το εδαφικό».

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση» των δύο ηγετών και «τους προτρέπει να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ξεπεραστεί αυτή η συγκεκριμένη δυσκολία και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο», που έγινε στο Μοντ Πελεράν.
 

35 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Αναρτήθηκε στην κατηγορία ΕΥΡΩΠΗ

Leave a Reply