ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων με χρήση ζωντανού αντιβιοτικού

0

Οι πρώτες δοκιμές της τακτικής «βακτήρια εναντίον βακτηρίων» δεν δείχνουν κάποιες ανησυχητικές παρενέργειες. Αν και η όλη ιδέα είναι ασυνήθιστη, αναμένεται να εξετασθεί περαιτέρω ως μια εναλλακτική λύση κατά των ανθεκτικών μικροβιών.

 «Διαίρει και βασίλευε» ήταν το δόγμα κάθε έξυπνης αυτοκρατορίας στο παρελθόν και κάτι ανάλογο μπορεί να κάνει με τα μικρόβια η ανθρωπότητα, αν θέλει να μην έλθει αντιμέτωπη με μια ολέθρια «Αποκάλυψη» λόγω αναποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών, καθώς ορισμένα βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά.

Έτσι, άρχισε να καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σύμμαχοι των γιατρών, σε ρόλο ζωντανών αντιβιοτικών, άλλα μικρόβια που θα ξεφορτωθούν τα ανθεκτικά βακτήρια. Επιστήμονες στη Βρετανία χρησιμοποίησαν επιθετικά βακτήρια για να εξοντώσουν παθογόνους μικροοργιανισμούς και έτσι να «καθαρίσουν» λοιμώξεις σε πειραματόζωα.

Το βακτηριοφάγο βακτήριο Bdellovibrio bacteriovorus χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία εναντίον βακτηρίων «Σιγκέλλα», που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις σε περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους πάνω από ένα εκατομμύριο πεθαίνουν.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College του Λονδίνου και Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, έδειξαν σε πρώτη φάση, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο, ότι οι βακτηριοφάγοι οδήγησαν σε δραστική μείωση κατά 4.000 φορές του πληθυσμού του υπερ-μικροβίου «Σιγκέλλα».

Περαιτέρω τεστ σε ψάρια, που είχαν «μολυνθεί» και με το Bdellovibrio bacteriovorus εκτός από «Σιγκέλλα», έδειξαν ότι το 60% επιβίωσαν, έναντι ποσοστού επιβίωσης μόνο 25% σε εκείνα τα ψάρια όπου δεν είχε εισαχθεί ο βακτηριοφάγος.

Οι πρώτες δοκιμές της τακτικής «βακτήρια εναντίον βακτηρίων» δεν δείχνουν κάποιες ανησυχητικές παρενέργειες. Αν και η όλη ιδέα είναι ασυνήθιστη, αναμένεται να εξετασθεί περαιτέρω ως μια εναλλακτική λύση κατά των ανθεκτικών μικροβίων.

Leave a Reply