ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Σουλτς θα «κοντράρει» τη Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές…

0

 

Δεδομένη έως βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η επιστροφή του Μάρτιν Σουλτς στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του φθινοπώρου.

Όπως μετέδωσε το Reuters  ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Στρασβούργο που λήγει στο τέλος του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας πως το στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών του SPD θα ασχοληθεί με αξίωμα στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Προ ημερών η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε πει σε στελέχη του δικού της κόμματος πως ο Σουλτς θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ακόμα, σημειώνεται πως πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπο τόνιζαν πως είναι πιθανό ο Σουλτς να είναι ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία στις εκλογές του 2017.

To SPD θα ορίσει τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ένα από τα σενάρια που αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Σουλτς να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία και στη συνέχεια να αναλάβει ξανά το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχηματιστεί ξανά συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών.

Ευχαρίστησε τον Γιούνκερ

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο, ο ίδιος ο Σουλτς ανέφερε πως αυτή “ήταν μια εύκολη απόφαση” και δήλωσε “ευγνώμων” για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκονοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του. Ο Μ. Σουλτς σημείωσε πως εργάστηκε για να γίνει πιο “δυνατό” και πιο “ορατό” το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως “το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο”, ενώ υπογράμμισε πως η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο, παραμένει.

“Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη, Θα παλέψω γι’ αυτό το σχέδιο από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων” τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη “χαμένη εμπιστοσύνη” των πολιτών.

“Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη”, επισήμανε ο Μ. Σουλτς και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε “φίλο” και “μεγάλο Ευρωπαίο”.

Leave a Reply