ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση Θαν. Θεοχαρόπουλου για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες της Τριφυλίας

0

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος, ζητώντας την άμεση στήριξη των πληγέντων παραγωγών στον Δήμο Τριφυλίας. Στην ερώτηση αναφέρεται:

«Η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τους παραγωγούς της Τριφυλίας  σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές ζημιές. Οι παραγωγοί έχασαν καλλιέργειές τους, πριν προλάβουν να πάρουν την παραμικρή παραγωγή και έχοντας κάνει τεράστια έξοδα, ενώ λόγω των πλημμυρών στάθηκε αδύνατο να καλλιεργήσουν σύντομα πάλι στο ίδιο έδαφος. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν μέσα στο φθινόπωρο, προκαλώντας και πάλι στις αρχές του μήνα σημαντικές ζημιές, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Ο ανεμοστρόβιλος που πέρασε από περιοχή των Φιλιατρών κατέστρεψε θερμοκήπια και ξερίζωσε ελαιόδεντρα. Καταστροφική ήταν επίσης και η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Κυπαρισσίας για τις ελαιοκαλλιέργειες και τις υπαίθριες καλλιέργειες (πατάτες, iceberg, κι άλλα κηπευτικά). Ζημιά προκλήθηκε και στον ελαιόκαρπο, με κίνδυνο σήψης και υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών και να καταβληθούν έγκαιρα οι σχετικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους δικαιούχους παραγωγούς;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την πρόληψη και την διαχείριση καταστροφών από τις χαλαζοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα;».

Leave a Reply