«Σκουπιδο-σχιζοφρένεια» στο Πε.Συ. για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων!

ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

 

ΘΕΤΙΚΑ γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφορικά με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι στιγμές έντασης, με τις διαμαρτυρίες των δημάρχων στο… κόκκινο! 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε ως  κρίσιμο βήμα για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος της Πελοποννήσου, τη θετική γνωμοδότηση του Σώματος επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, η οποία όπως είπε, αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έντονη αντίδραση των δημάρχων. «Οι δήμαρχοι που παρευρίσκονταν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαν εκφράσει ως όφειλαν την άποψή τους, και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, επί της ΣΜΠΕ στο αρμόδιο συλλογικό τους όργανο, δηλαδή στον ΦΟΔΣΑ» δήλωσε ο περιφερειάρχης και χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» τη συμπεριφορά συγκεκριμένου δημάρχου, «ο οποίος δε σεβάστηκε το θεσμικό χαρακτήρα του συλλογικού οργάνου και της ιδιότητας του και επιχείρησε να προβάλλει προσωπικές του επιδιώξεις με γηπεδική συμπεριφορά». Ειδική αναφορά ο κ. Τατούλης,  έκανε και στις περιπτώσεις της Τρίπολης και της Κορίνθου, όπου δεν έχει γίνει τίποτα στο θέμα των απορριμμάτων. «Οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών θα έπρεπε να είχαν λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Αφενός ο δήμαρχος Τρίπολης λειτουργεί παράνομο ΧΑΔΑ με τόνους απορριμμάτων στην καρδιά του Μαινάλου με κίνδυνο τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον, αφετέρου, ο δήμαρχος Κορίνθου κρατά ανοιχτό ΧΑΔΑ στο Χιλιομόδι, τον οποίο παρανόμως δεν έχει δηλώσει και όπου μάλιστα τον έχουν συλλάβει», ανέφερε ο περιφερειάρχης που εκτίμησε πως «οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι ενοχλήθηκαν γιατί πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και εκτίθενται, γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος τους», τόνισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι με το σχέδιο της Περιφέρειας το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα είναι στο 30% του κόστος της ατελούς διαχείρισης των τοπικών σχεδίων των Δήμων.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Σ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Από την πλευρά τους, αναφερόμενοι στην εκρηκτική αυτή συνεδρίαση, σε κοινή τους ανακοίνωση τρεις Συνδυασμοί της μειοψηφίας,(Ολόκληρη η ανακοίνωση στη foninews.gr) κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες εμπειρίες, τι οποίες όπως επισημαίνουν βιώνει τελευταία το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποκορύφωμα, όπως επισημαίνουν οι Συνδυασμοί   «Πελοπόννησος Πρώτα», «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» και  «Πελοπόννησος Οικολογική», ήταν η συνεδρίαση στην οποία τέθηκε επί τάπητος το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ υπέπεσε σε μεγάλο δημοκρατικό ατόπημα, πιεζόμενος από τον περιφερειάρχη και δεν έδωσε το δικαίωμα, ως όφειλε, να εκφράσουν τις απόψεις τους οι παριστάμενοι δήμαρχοι σχετικά με το σοβαρό θέμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης δεν έχει πια κανένα φραγμό μπροστά στην διακαή του επιθυμία να αναλάβει όσο πιο σύντομα γίνεται την διαχείριση των απορριμμάτων η ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ. Αρνήθηκε απροσχημάτιστα μέσω του Προέδρου και καταστρατηγώντας την άποψη των άλλων δύο αντιπροέδρων να δώσει τον λόγο στου αιρετούς του α’ βαθμού δυναμιτίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την δημοκρατία και τον διάλογο.

Είναι γνωστό ότι μετά από τέσσερα χρόνια, από τότε που ο κ. Τατούλης έχει αναλάβει την αρμοδιότητα να  διαχειριστεί τα απορρίμματα της Πελοποννήσου,  βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο «μηδέν». Οι δήμαρχοι επιθυμούν να έχουν λόγο σε αυτήν την υπόθεση και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μια άλλη λύση από αυτήν που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή, η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα. Η λύση είναι η εναλλακτική αποκεντρωμένη διαχείριση, η οποία έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές ανάμεσα στους δήμαρχους της Πελοποννήσου. Είναι επιβεβλημένο, έστω και τώρα, ο κ. Τατούλης να σταθεί με θάρρος και ειλικρίνεια απέναντι στο συμφέρον της Πελοποννήσου και να αντιληφθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ευθύνη για την διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους»,  επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι συνδυασμοί των μειοψηφιών, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Ενότητα.

ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΔΙΤ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Με αριθμούς και λεπτομέρειες ενάντια στη λύση που προωθείται αναφέρθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση. «Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να διατίθενται τόσα εκατομμύρια για την κατασκευή και λειτουργία των 3 ΜΕΑ για να ανακτούν μόλις το 48% των εισερχόμενων σύμμεικτων (το 52% οδηγείται σε ΧΥΤΥ) και ειδικότερα μόλις το 11.700/41.000 = 28.5% των εισερχόμενων ξηρών ανακυκλώσιμων ανακτάται και μάλιστα χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για ανακύκλωσή τους ή για παραγωγή απορριμματικού καυσίμου (RDF). Η ΣΜΠΕ κλείνει τα μάτια της στην έλλειψη κάθε ουσιαστικής αναφοράς του ΠΕΣΔΑ στη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων τη στιγμή που η ΣΜΠΕ του Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων καλοβλέπει μεταξύ άλλων και την περιοχή της Μεγαλόπολης ως χώρο υποδοχής τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει, ίδια κι απαράλλαχτα, το δρόμο των προκατόχων τους, χωροθετώντας υψηλού βαθμού ρυπαίνουσες εγκαταστάσεις με κυρίαρχο το ταξικό κριτήριο, έστω κι αν καταρρέει η φέρουσα ικανότητα της ευρύτερης περιοχής. Η διοίκηση της Περιφέρειας έφερε σήμερα  για έγκριση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Πελοποννήσου, χωρίς εισήγηση της υπηρεσίας και χωρίς τις γνωμοδοτήσεις  των αρμόδιων υπουργείων, ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣΔΑ, παραβιάζοντας όχι μόνο την νομοθεσία αλλά και κάθε έννοια δεοντολογίας.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ  Ν.Ε. ΤΗΣ ΛΑΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Και οι 4 Νομαρχιακές Επιτροπές της Λαϊκής Ενότητας με κοινή ανακοίνωση καταγγέλλουν για αντιδημοκρατική και προσβλητική συμπεριφορά την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου. «Ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου φοβήθηκαν την αντίδραση των δημάρχων, οι οποίοι έστω και αργά αντιδρούν έντονα στην υπογραφή της περίφημης σύμβασης ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αρνήθηκαν να τους δώσουν τον λόγο.

Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφασίσει όταν ένα μεγάλο μέρος των δημάρχων της Πελοποννήσου αντιδρούν στη σύμβαση ΣΔΙΤ κυβέρνησης – Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΛΑ.Ε. η οποία δηλώνει ριζικά αντίθετη.

 

164 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply