Σχετικά με τον Στεφανόπουλο

ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ του ονόματος «Κωστής Στεφανόπουλος»,  ο μαθουσάλας πλέον Μητσοτάκης πατήρ,  έβγαζε φλύκταινες στα χρόνια που αναγκαστικά συνυπήρχαν στη ΝΔ, πριν ο Στεφανόπουλος απηυδισμένος από τις μητσοτακικές ίντριγκες αποχωρήσει και δημιουργήσει το δικό του κόμμα τη ΔΗΑΝΑ, που υπήρξε ωστόσο θνησιγενής. 

ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ τον Στεφανόπουλο, η ΝΔ ίσως γινόταν τελικά «άλλο» κόμμα αλλά ως γνωστόν η ιστορία δεν γράφεται με «αν» όσο ενδιαφέρονται κι αν αυτά είναι. 

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ υπήρξε τυχερός που δεν έγινε πρόεδρος της ΝΔ, αλλά προτάθηκε και διέπρεψε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο θητείες, φτάνοντας στα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας που είχε ποτέ Έλληνας πολιτικός, ακόμα μεγαλύτερα σε πολλές περιπτώσεις κι εκείνα του Ανδρέα Παπανδρέου. 

ΠΟΙΟΣ θα το φανταζόταν άραγε εκεί στους γαλάζιους λαβυρίνθους, που περιφρονητικά αποκαλούσαν τον Στεφανόπουλο «έντιμο» μεν, αλλά «μέτριο» δε, πως κάποια μέρα θα ήταν αυτός που θα έδινε ξεχωριστό κύρος στο ρόλο του πολιτειακού παράγοντα που επωμίστηκε επιτυχώς για δέκα χρόνια από το 1995 έως το 2005, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα στεγανά μιας παράταξης εγκλωβισμένης στο έρεβος του συντηρητισμού,  αυτός ένας συντηρητικός που ήξερε να στέκεται στη θέση του με πρωτοφανή αξιοπρέπεια, πρωτόγνωρη σε πολλές περιπτώσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. 

ΚΙ ΟΜΩΣ από το πολύ μακρινό πια καλοκαίρι του 1989, είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια στον ορίζοντα, πως ο Κωστής Στεφανόπουλος που ήδη έχαιρε εκτίμησης εκτός δεξιού χώρου, θα μπορούσε να είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα κοινής αποδοχής που ενέπνεαν σεβασμό. 

ΗΤΑΝ τότε που ο νοσηλευόμενος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Ανδρέας Παπανδρέου, πρότεινε στον Συνασπισμό να συγκροτήσουν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωστή Στεφανόπουλο, προκαλώντας την οργή του Μητσοτάκη βεβαίως. 

ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ σε αυτή την περίπτωση είναι πως με την πρόταση Παπανδρέου συμφώνησε και ο γερο-Καραμανλής, αλλά τελικιά ως γνωστόν αυτή η πρόταση ματαιώθηκε. 

ΤΥΧΕΡΟΣ πάντως ο Στεφανόπουλος που τότε δεν έγινε πρωθυπουργός και έγινε έξι χρόνια αργότερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ήταν άλλωστε η ολοκληρωμένη πρόταση Παπανδρέου και βέβαια διαδέχθηκε τον Καραμανλή στην προεδρία που ανέκαθεν θαύμαζε, ξεπερνώντας τον μάλιστα στη συνέχεια σε δημοφιλία και κύρος. 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τη σχέση του με τη Μεσσηνία, υπήρξε στενή και κατ’ επανάληψη τίμησε την περιοχή με την παρουσία του, με σημαντικότερη εκείνη του εορτασμού στο Μανιάκι για την θυσία του Παπαφλέσσα και των συντρόφων του. 

ΑΥΤΑ και άλλα για σήμερα δεν έχω να προσθέσω.

Θανάσης Παντές

27 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply