ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τατούλης εναντίον όλων για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο

0

«Το κίνημα που αλλάζει την Πελοπόννησο είναι η παράταξη της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί αυτή αλλάζει την Πελοπόννησο, και όχι οι δήθεν «επαναστατικές» δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από συντηρητισμό και φοβικά σύνδρομα» τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη θετική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ. Πλήρη αποδόμηση του «μύθου» της αντιπολίτευσης και εκτενή αναφορά στα διαχρονικά ψεύδη που ακούγονται γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και το σχέδιο της Περιφέρειας έκανε στη συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης επισημαίνοντας κατ’ αρχήν ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ προβλέπει αποκεντρωμένη διαχείριση, όπως το ίδιο προέβλεπε και ο παλιός ΠΕΣΔΑ του 2010. «Είναι όμως επίκαιρος γιατί για πρώτη φορά στη χώρα, είχε ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία. Για το λόγο αυτό μπορούσε να στηρίξει τη ΣΔΙΤ και για το λόγο αυτό μπορούσε να εξασφαλίσει πόρους από το ΕΣΠΑ, όπως και έκανε η Περιφερειακή αρχή με 68,5 εκατομμύρια ευρώ.»

Ο ΦΟΔΣΑ ΑΝΕΘΕΣΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Την ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων δεν τη ζήτησε η Περιφέρεια, αλλά της την ανέθεσαν οι Δήμαρχοι και ο ΦΟΔΣΑ λόγω της αδυναμίας τους, ανέφερε ακόμη ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι «εμείς προστρέξαμε στο αίτημα αυτό και δώσαμε λύση, τη μοναδική λύση μετά από δεκαετίες». «Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι δεν συνεννοηθήκαμε με τους δημάρχους. Ένας δήμαρχος, χαρακτηριστικά, που μας κατηγορεί για αυτό ήταν υπέρμαχος του σχεδίου μας, είχε υπογράψει τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ και ήταν μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ που μας ανέθεσε την αρμοδιότητα», τόνισε ο κ. Τατούλης και σχολίασε το έλλειμμα δικαιοσύνης στην επιβολή ποινών σε όσους διαχειρίζονται παράνομα τα απορρίμματα. «Σε αντίστοιχη περίπτωση στην Αγγλία τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές όχι μόνο όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται».

ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
«Ο διαφανής διεθνής διαγωνισμός μας έχει αποδείξει την απόλυτη νομιμότητά του, έχει θωρακιστεί ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις του ΣΤΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου», δήλωσε ακολούθως ο περιφερειάρχης και τον συνέκρινε με το διαγωνισμό της Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος «ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες και με τυμπανοκρουσίες επίσης κατέπεσε!»
Σημείωσε ακόμη ότι η περιφερειακή αρχή και η πλειοψηφία του Πε. Συ. δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ρίξει το φταίξιμο για τις ευθύνες τόσων χρόνων, «ούτε για τις «μαφιόζικες» συμπεριφορές κάποιων, παρά μόνο να δώσουμε με το σχεδιασμό μας λύση στο πρόβλημα αυτό. Η παράταξη της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σκληρή αλλά δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα».

ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΝΦΙΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
ΓΙΑ 
ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ  ΔΗΜΟΙ
«Σας απασχόλησε ποτέ η παράνομη λειτουργία των ΧΑΔΑ και η παράνομη απόρριψη απορριμμάτων με ευθύνη των δημάρχων σε δάση και ρέματα; Σας απασχόλησε το γεγονός ότι στην Τρίπολη υπάρχουν δύο παράνομοι ΧΑΔΑ με συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ένας ακόμα στην Κόρινθο;» ρώτησε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τατούλης και συνέχισε «γνωρίζετε ότι με την αλόγιστη συμπεριφορά των δημάρχων φέτος οι πολίτες της Πελοποννήσου θα κληθούν να πληρώσουν έναν ακόμα ΕΝΦΙΑ από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί;».

perifereiako_symvoulio_peloponnisou_02-1

 

ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΣΔΙΤ 
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Οικολόγοι που βρίσκονται στην Κυβέρνηση αλλάζουν συνέχεια την άποψή τους για τις ΣΔΙΤ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει δόλο και υποθηκευμένη προεκλογική συνεργασία, ανέφερε ο κ. Τατούλης στη συνέχεια και αναφερόμενος στη στάση της Κυβέρνησης είπε ότι  «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αν η κυβέρνηση δεν θέλει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας να το καταργήσει με νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν τόλμησε να το κάνει γιατί διαπίστωσε ότι ήταν η μόνη βιώσιμη λύση το σχέδιό μας».
Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι «εκχωρήσαμε εμείς την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ» ο κ. Τατούλης υπενθύμισε τη στάση του πρώην επικεφαλής του Σύριζα στο Περιφερειακό Συμβούλιο «που μας κατηγορούσε ότι έχουμε συμφωνήσει με τον Μπόμπολα. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού τον διέψευσε πανηγυρικά και ανακήρυξε την ΤΕΡΝΑ ανάδοχο, μια Ελληνική εταιρεία και όχι Γερμανική, ούτε Γαλλική ούτε οτιδήποτε άλλο!».
«Μας κατηγορούν για τις σχέσεις μας με τους Γερμανούς, τη στιγμή που όλες οι επαφές μας είναι ανοιχτές, ποτέ δεν κάναμε μυστικές συναντήσεις, όπως αυτές που κάνουν εδώ και καιρό υπουργοί της Κυβέρνησης, για να κάνουν δουλειές, τις οποίες αποκρύβονται σκοπίμως», τόνισε ο περιφερειάρχης και εξέφρασε την περηφάνια της περιφερειακής αρχής γιατί έχει αναπτύξει την εξωστρέφεια της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης με άλλες Περιφέρειες και φορείς της αυτοδιοίκησης, «με τους οποίους έχουμε εδραιώσει σχέσεις ισότιμης συνεργασίας».
Η Περιφέρεια δεν φοβάται την καθαρότητα του σχεδίου της, ούτε τη νομιμότητα την οποία απόλυτα υπηρετεί, υπογράμμισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που «διαπραγματευόταν ή νταραβεριζόταν» με την εταιρεία για καιρό χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου. «Κύριος του έργου είναι η Περιφέρεια. Για ποιο λόγο είχαν τόσο πολλές επαφές χωρίς τη δική μας παρουσία; Δεν παραβιάζουν τη δημοκρατία με τη συμπεριφορά αυτή;»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε δύο χρόνια στους δημάρχους και αυτοί δεν έκαναν τίποτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρόσθεσε ακόμη ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο παραμικρό.
«Απ’ την άλλη πλευρά οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Οι διαθέσιμοι πόροι για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης στη χώρα είναι 860 εκατομμύρια ευρώ και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δημάρχων της Περιφέρειας φτάνουν το κόστος στα 2,2 δισ. ευρώ. Αν εκπονούνταν αντίστοιχα σχέδια διαχείρισης και στην υπόλοιπη χώρα το κόστος θα έφτανε τα 4,5 δισ. ευρώ δήλωσε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι ο μέσος όρος του κόστους ατελούς διαχείρισης των τοπικών σχεδίων, χωρίς τη διαχείριση του υπολείμματος, σύμφωνα με αυτά που έχουν κατατεθεί από τους 12 εκ των 26 Δήμων είναι 150 ευρώ τον τόνο, «τη στιγμή που το δικό μας σχέδιο «ολοκληρωμένης» διαχείρισης είναι 61,7 ευρώ ανά τόνο μεσοσταθμιστικά».

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Πρόκειται για ένα από τα πιο «πράσινα» έργα στην Ευρώπη, το οποίο δεν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον, ενώ για ταφή πάει μόνο το αδρανές υπόλειμμα υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στην ευθύνη των δημάρχων να πιάσουν το στόχο για ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων μέχρι το 2020. «Η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται στα θέματα των κάδων και των ρευμάρτων ανακύκλωσης. Το δικό μας έργο θα κάνει επιπλέον ανακύκλωση 15% επί του σύμμεικτου που θα πηγαίνει στις μονάδες προς επεξεργασία».
Σε ό,τι αφορά την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης οι προβλέψεις του νέου ΕΣΔΑ κάνουν λόγο για 255.000 τόνους το 2016, 262.000 τόνους για το 2017 και 270.000 τόνους για το 2018 χωρίς να υπολογίζεται το ένα εκατομμύριο τόνους βιομηχανικών αποβλήτων που διαχειρίζονται ως αστικά. Απέρριψε επίσης τους χαρακτηρισμούς για φαραωνικά έργα καθώς οι μονάδες που προβλέπεται να κατασκευαστούν είναι εξαιρετικά μικρές.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΔΙΤ
Η ΣΜΠΕ αποτελεί τον καταστατικό χάρτη που περιγράφει τις δραστηριότητες και τα σενάρια, ανέφερε ακόμη ο κ. Τατούλης, καθώς και την επίδοσή τους στην προσπάθεια να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον και να δώσουμε καλύτερους οικονομικούς όρους στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ακόμη ότι η ΑΕΠΟ του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ έχει υψηλότερους όρους προστασίας του περιβάλλοντος απ’ ότι η νομοθεσία απαιτούσε. Έχει μάλιστα ανεξάρτητο επιθεωρητή για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας, της αναδόχου εταιρείας και του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο υπογράφει την εγγύηση του δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό του έργου ενημέρωσε για μια ακόμη φορά ο περιφερειάρχης και σε ό,τι αφορά το πράσινο ταμείο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία, που θα αποκαταστήσει την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Οικολόγων και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του έργου. «Το Πράσινο Ταμείο του έργου θα το διαχειριστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι ο κύριος του έργου». Ο περιφερειάρχης τόνισε, τέλος, στην τοποθέτησή του ότι «η Περιφέρεια έχει προσβάλλει το νέο ΕΣΔΑ γιατί δεν έχει ΣΜΠΕ».

Leave a Reply