Ρίσκο για τον Τσίπρα ή “απειλή” στους βουλευτές οι πρόωρες εκλογές;

Βλέποντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξεφτίζει το πολιτικό της αφήγημα, αφού τόσο η αξιολόγηση όσο και η ρύθμιση του χρέους, άρα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι στον… αέρα, επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές!

Στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του στην υπεράσπιση των επιλογών της κυβέρνησης που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις και απείλησε ότι μια αποτυχία να επιτευχθεί μια γρήγορη συμφωνία για την β’ αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το θέμα είναι εάν ο πρωθυπουργούς “απειλεί” απλώς με εκλογές ή θα ρισκάρει να πάει σε πρόωρες εκλογές, χωρίς να έχει καταλήξει πριν, σε συμφωνία με τους πιστωτές για κάποια ελάφρυνση του χρέους.

Με τους δανειστές και εταίρους να μην μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για το ελληνικό ζήτημα, είναι απίθανο να κλείσει η αξιολόγηση και να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος μέσα στα χρονοδιαγράμματα και έως το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μεν την εκτίμηση ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, αλλά επανέλαβε την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης ιδίως στα εργασιακά. Η κυβέρνηση διαμηνύει επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, εφόσον αυτή περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περί των εκλογών, που ζητά η ΝΔ, έβαλε εξ αντικειμένου στο τραπέζι και αυτό το ενδεχόμενο, έστω και με έμμεσο τρόπο.

“Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η Ν.Δ., ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας παραδεχόμενος με συγκαλυμμένο τρόπο ότι το αδιέξοδο στις συζητήσεις με τους δανειστές μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, δεν μπορεί να αγνοηθεί μία δήλωση του Ε. Τσακαλώτου στην Wall Street Journal, η οποία πέρασε στα ψιλά του ελληνικού τύπου.

Όταν ρωτήθηκε από τη WSJ αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει εκλογές απάντησε ότι “δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017, εκτός και αν βγει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη”.

Η στιγμή για να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, είναι η καταλληλότερη, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως εάν ο ίδιος χάσει και το τελευταίο του επικοινωνιακό “χαρτί”, το οποίο είναι η διευθέτηση του χρέους, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσει να “δραπετεύσει” από την εξουσία, επικαλούμενος τις “τρικλοποδιές”, που έβαλαν οι εταίροι σε χώρα και κυβέρνηση, ώστε να μην ορθοποδήσουν. Μάλιστα, θα παρουσιάσει και τον κ. Μητσοτάκη, ως “σύμμαχό” τους, όπως εξάλλου έκανε και χθες, τονίζοντας πως ο αντίπαλός του θέλει το τέταρτο μνημόνιο, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ.

Η μη ρύθμιση του χρέους μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ή την αιτία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν πάρει αυτό που θέλει, θα μπορούσε να οδηγηθεί στις κάλπες, κατηγορώντας την Γερμανία και τον Σόιμπλε για αδιαλλαξία και μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

 

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΠΛΟΦΑ;

Όμως υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι οι υπαινιγμοί Τσίπρα για πρόωρες εκλογές ενέχουν το στοιχείο της “απειλής” προς τους Eυρωπαίους για να τους οδηγήσει σε πολιτική συμφωνία για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το σκεπτικό είναι ίσως απλοϊκό. Με ιδιαίτερα ρευστό το ευρωπαϊκό περιβάλλον λόγω της αβεβαιότητας που φέρνουν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (το Φθινόπωρο), στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να προσθέσουν ένα ακόμη πρόβλημα στην Ευρωζώνη, μίας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.

55 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply