Η νίκη Φιγιόν «φρένο» στα σχέδια της Λεπέν για την προεδρία στη Γαλλία

 

Αυτό που φάνταζε ως παρατραβηγμένο μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το να χάσει ο Αλέν Ζιπέ τη μάχη για το χρίσμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία για τον υποψήφιο της κεντροδεξίας των Ρεπουμπλικανών, πήρε σάρκα και οστά το βράδυ της Κυριακής, με τον Φρανσουά Φιγιόν να επικρατεί τελικώς στην εσωκομματική μάχη και να είναι αυτός ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο και το Μάιο του 2017.

Ο Φιγιόν επικράτησε του Ζιπέ λαμβάνοντας 66,5 έναντι 33,5 του αντιπάλου του και ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του θέλησε να δείξει πως η προεκλογική καμπάνια του θα είναι περισσότερο επικεντρωμένη προς το κέντρο, θέλοντας να πάρει αποστάσεις από το “θατσερικό” προφίλ με το οποίο κατήλθε στη εσωκομματική διαδικασία.

“Η αριστερά σημαίνει αποτυχία και η δεξιά χρεοκοπία” είπε ο Φιγιόν στην νικητήρια ομιλία του, τονίζοντας πως “θέλω να είμαι ο υποψήφιος όλων αυτών που δηλώνουν υπερήφανοι που είναι Γάλλοι” είπε.

“Οι ψηφοφόροι κατάλαβαν το μήνυμα που θέλω να περάσω. Η χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί την πτωτική πορεία στην οποία βρίσκεται. Χρειάζεται αλήθεια και χρειάζεται δράσεις” είπε ο πρώην πρωθυπουργός επί κυβερνήσεων Σαρκοζί για να προσθέσει ότι “θα αποδεχθώ αυτή την πρόκληση για την οποία εκλέχθηκα: να πω την αλήθεια στο λαό της Γαλλίας και να αλλάζω το «λογισμικό» της”.

Το μήνυμα του Φιγιόν για τη μεταστροφή προς το κέντρο έρχεται ως ένδειξη πως ο 62χρονος Γάλλος θα πάρει αποστάσεις από τις δεξιές θέσεις που εξέφρασε κατά την εσωκομματική προεκλογική καμπάνια προκειμένου να ενισχύσει ένα “αντιακροδεξιό μέτωπο” κατά της υποψηφίας του “Εθνικού Μετώπου”, Μαρίν Λεπέν.

Σημειώνεται πως στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών (από τη στιγμή που ο Φιγιόν φαινόταν πως θα επικρατήσει απέναντι στον Ζιπέ), ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταγράψει σημαντικό προβάδισμα κόντρα στην Λεπέν.

33 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Αναρτήθηκε στην κατηγορία ΕΥΡΩΠΗ

Leave a Reply