Ο Αλέξης καλείται να επιλέξει ή να πάρει ότι του δώσουν οι δανειστές ή να πάει σε πρόωρες εκλογές!

 

Του Αλέξη Ρωμανού

από pagenews

Οι δανειστές έχουν σχεδόν ετοιμάσει το «πακέτο» που θα προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται είτε να το αποδεχθεί ή να επιλέξει την ηρωική έξοδο με την προσφυγή στις κάλπες.

Το συνολικό πακέτο έχει σχεδόν κλειδώσει και προβλέπει μέτρα ελάφρυνση του χρέους (αφορά το 15% του συνολικού χρέους ), είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και συμμετοχή του ΔΝΤ με σκληρά για την Ελλάδα όμως μέτρα.

Για να δεχθεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και να δεχθεί πλεονάσματα 3,5% απαίτησε τον καθορισμό μέτρων για μετά το 2018. Τα δύο μέτρα φωτιά που απαιτεί είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις που θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων έως και 30%!

Το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός λάβει αυτό το “πακέτο” που έχει πολιτικό κόστος ή θα επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες.

Μπορεί τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει να είναι σκληρά αλλά θα έχει να παρουσιάσει ως “αντίλογο” τη ρύθμιση, έστω και βραχυπρόθεσμη του χρέους καθώς και την ένταξη στο QE.

Ακόμη και ο “φιλικός” Πιερ Μοσκοβισί αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, για ν μείνει το ΔΝΤ, μετά τις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Οι πιστωτές της Ελλάδας αυξάνουν την πίεση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις (κυρίως στα αμφιλεγόμενα ζητήματα του εργασιακού).

Το ΔΝΤ ζητάει και μεσοπρόθεσμα μέτρα υπό μορφή δέσμευσης των Ευρωπαίων, έστω κι αν αυτά εφαρμοστούν το 2018. Το θέμα αυτό είναι πολιτικό και θα συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο στις 5 Δεκεμβρίου.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και για τα επόμενα 5 – 10 χρόνια δεν είναι ρεαλιστικός, κυρίως λόγω των δημογραφικών εξελίξεων στη χώρα. Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ο στόχος πρέπει να μειωθεί αισθητά στο 1,5%, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά οι Ευρωπαίοι.

Εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αλλάξει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό του, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει σε πρόγραμμα χώρας που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο με τη λήξη του προγράμματος. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μεταθέσει άλλη μία φορά στο μέλλον την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους όπως έκανε στο παρελθόν.

Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχεδιάγραμμα των μέτρων της ελάφρυνσης χρέους και πότε αυτά θα παρθούν. Ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν χρειάζεται να παρθούν, αλλά να σκιαγραφηθούν. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα, ποια τα μεσοπρόθεσμα και ποια τα μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα συμφωνηθούν το 2018 και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε

Τα μέτρα για το χρέος

Όπως έχει γράψει το pagenews.gr, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν κλειδώσει στο μεγαλύτερο μέρους τους και αφορά τη ρύθμιση περίπου τα 15% του συνολικού χρέους (55 δις. ευρώ) ή το 20% των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι δανειστές.

Τα βασικά βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορούν την επιμήκυνση των δάνειων για 5 έτη, μείωση των επιτοκίων σε περίπου 1,3% με 1,5% και η μετατροπή των περίπου 30 δισεκ. ομολόγων EFSF σε μακροπρόθεσμα ομόλογα 30 ετών.

37 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply