ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο πλήγμα για τους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας από το χαλάζι!

0

Τον δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι παραγωγοί στη Τριφυλία παρά την κορύφωση της ελαιοκομικής περιόδου μετά την τρίτη κατά σειρά χαλαζόπτωση που έπληξε το πρωί της Τρίτης περιοχές της Κυπαρισσίας καθώς ήταν ιδιαίτερης έντασης…

xalazi-trifylia-2

Πιο αναλυτικά όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος πρόκειται για ένα έντονο καιρικό φαινόμενο καθώς το χαλάζι μεγάλης έντασης έπεφτε για μισή ώρα στις περιοχές νότια της Κυπαρισσίας πλήττοντας ελαιοπερίβολα σε Ξηρόκαμπο, Στασιό, Αρμενιούς ως την Σπηλιά ενώ επλήγη η ζώνη κοντά στην Τερψιθέα ως την παραλιακή ζώνη μεταξύ Γιαννίτσαινας μέχρι την Φαρακλάδα. Μετά την πρώτη αποτίμηση των ζημιών φαίνεται ότι επλήγησαν περιοχές της Τριφυλίας και συγκεκριμένα νότια της Δ.Κ. Κυπαρισσίας και μέχρι την περιοχή «Τερψιθέα» και στις Τ.Κ. Στασιού, Ξηροκάμπου, Σπηλιάς και Αρμενιών προξενήθηκαν μεγάλες ζημιές εξ’ αιτίας ισχυρής χαλαζόπτωσης. Οι ζημιές που προξενήθηκαν αφορούν: α) Ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ελιές β) Πατάτες σε έκταση 80 στρ. γ) Υπαίθρια κηπευτικά – λαχανικά σε έκταση 60 στρ. Σημειώνουμε ότι υπήρξε διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοσχερής.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

paraskeyopoylos
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλος καλό θα είναι οι παραγωγοί να κάνουν άμεσα έκθλιψη του ελαιοκάρπου καθώς οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο θα φανούν μαζί με ασθένειες που πλήττουν την ελιά το επόμενο διάστημα, ώστε να μετριαστούν οι απώλειες. Τέλος τα μόνα θετικά νέα μετά από ερώτησή μας είναι ότι φέτος παρά τις καιρικές συνθήκες με κυμαινόμενη παραγωγή αναμένεται η συνολική παραγωγή να φτάσει τους 21.000 τόνους με καλές αποδόσεις καθώς αρκετοί παραγωγοί φρόντισαν από νωρίς να προβούν στην ελαιοσυγκομιδή, η οποία έχει κορυφωθεί για την ποικιλία της κορωνέικης ελιάς.

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

 

Leave a Reply