Ζεστό χρήμα για εξόφληση πριν τα Χριστούγεννα των αγροτικών επιδοτήσεων

 

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ, το οποίο ωστόσο λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, άμεσα θα «εξατμιστεί», αναμένεται να πέσει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην αγορά, με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών και το «πρασίνισμα».
Οι αγρότες, που αντιμετωπίζουν και αυτοί σοβαρά προβλήματα, αναμένεται να περάσουν, όσο γίνεται, καλά τις γιορτές, καθώς θα πληρωθούν, όπως όλα δείχνουν πέντε ημέρες πριν τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.   

Βέβαια, ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε σε διπλή πληρωμή, σε ταυτόχρονη δηλαδή, πίστωση της εκκαθάρισης του τσεκ και της προκαταβολής της εξισωτικής, κάτι που δεν θα συμβεί ωστόσο, λόγω του όγκου των ενστάσεων, ο οποίος έρχεται πρακτικά να ανατρέψει αυτήν την εκδοχή.

Την πληροφορία της «Φ» για εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης πριν τις γιορτές, επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και υπεύθυνος Έργου ΟΣΔΕ της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας. «Πράγματι, οι πληρωμές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται πριν τα Χριστούγεννα για την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης 2016, καθώς θα καταβληθεί το 30% της βασικής ενίσχυσης και το «πρασίνισμα», το οποίο, υπολογίζουμε να ανέρχεται στο 48% του συνόλου της βασικής», δήλωσε ο κ. Πέτροβας, ο οποίος υπενθύμισε πως στο σύνολό τους θα πληρωθούν και οι δικαιούχοι οι οποίοι ως προκαταβολή έκανε να παίρνουν μέχρι 250 ευρώ, ποσό που τώρα με το υπόλοιπο 30% και το «πρασίνισμα» θα αυξηθεί κατά πολύ κι έτσι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όπως αναφέραμε, ο αρχικός στόχος, ήταν να πληρωθούν μαζί, επιδοτήσεις και εξισωτική, όμως οι ενστάσεις, βάσει των στοιχείων, είναι πάρα πολλές, γεγονός που εκ των πραγμάτων «φορτώνει» τη γραφειοκρατική διαδικασία και δεν επιτρέπει την επίσπευση των πιστώσεων του εν λόγω προγράμματος. Οι σχετικές καταστάσεις, έχουν φτάσει ήδη και στη Μεσσηνία, με τον Κώστα Πέτροβα να αναφέρεται στην κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. «Δικαιούχοι, είναι όλοι όσοι έχουν χτήματα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και δεν είναι συνταξιούχοι», επεσήμανε ο κ. Πέτροβας και συνέχισε, «καταλαβαίνετε ότι ανοίγει πλέον το ποσοστό των παραγωγών που δικαιούνται εξισωτικές αποζημιώσεις, καθώς φεύγουν οι δικλίδες που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να παίρνουν λίγοι παραγωγοί. Είναι πάρα πολλοί αυτοί πλέον που δικαιούνται και πιστεύω πως αυτή θα πληρωθεί μετά την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης», ανέφερε ο κ. Πέτροβας με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πληρωμές τον Μάρτιο. «Το ποσό, ανέρχεται σε 12 με 12,5 ευρώ ανά στρέμμα, όσον αφορά στις δενδρώδεις και μόνιμες καλλιέργειες, ενώ συνεχίζουμε τις διορθώσεις που αφορούν στο 2016, αλλά και για τα έτη έως το 2014», δήλωσε ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και υπεύθυνος Έργου ΟΣΔΕ της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας, ο οποίος μίλησε στη «Φ» και για τις μεταβιβάσεις. «Βλέπουμε ακόμη ότι έρχονται επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τις μεταβιβάσεις που έγιναν το 2016, είτε επειδή δεν φαίνονται καθαρά οι υπογραφές, είτε για άλλους λόγους, εμείς κάνουμε τις διορθώσεις, αν προλάβουν να συμπεριληφθούν στο σύστημα, θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο, αλλιώς τον Μάρτιο».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

70 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply