Η μικρή τυποποίηση (κάτω από 1/3) της ελληνικής παραγωγής στερεί υπεραξία από το ελαιόλαδο!

Ήπια αύξηση της παραγωγής της σεζόν 2015-16, που ποσοστιαία θα κυμανθεί στο 3,3%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη θα διαμορφωθεί στους 310.000 τόνους, βλέπει για το ελληνικό ελαιόλαδο μελέτη της IBHS ΑΕ.
Την ίδια στιγμή η μελέτη διαπιστώνει, χαμηλές τιμές διεθνής αγοράς, με τα ελληνικά ελαιόλαδα να εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των ανταγωνιστικών χωρών.
Η μελέτη, που εξετάζει τον εγχώριο κλάδο της επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου, σημειώνει ότι την περίοδο 2014/2015 η εγχώρια παραγωγή ανέκαμψε, σημειώνοντας σημαντική αύξηση 127% στο επίπεδο των 300.000 τόνων. Η άνοδος αυτή επέτρεψε την ενίσχυση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το 2015 να εξαχθούν συνολικά 149.000 τόνοι, αξίας 544,7 εκατ. ευρώ,  όγκος αυξημένος κατά 81.800 τόνους από το προηγούμενο έτος.
«Την τρέχουσα περίοδο 2015/16 παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της Ε.Ε., με τη διεθνή ζήτηση να παραμένει ισχυρή» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας. Προς επίρρωσιν αυτού υπογραμμίζει ότι η Ισπανία εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη στους 1,4 εκατ. τόνους (+66%), ενώ η Ιταλία υπερδιπλασίασε την παραγωγή της στους 470.000 τόνους. Ωστόσο, σε επίπεδο τιμών η μελέτη διαπιστώνει για τη φετινή χρονιά υποχώρησή τους σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες.
Για τα ελληνικά ελαιόλαδα και την η IBHS τονίζει ότι εξακολουθούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές έναντι των προϊόντων των ανταγωνιστικών χωρών, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης. Αναλυτικά, η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα στα τέλη του περασμένου Μαϊου έφτασε στα €2,9 το κιλό (-6,1% σε ετήσια βάση). Στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 2,93 ευρώ το κιλό (-16,5%), στην Ιταλία στα 3,55 ευρώ το κιλό (-39%) και στην Τυνησία στα 3,08 ευρώ το κιλό (-10,2%).

ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο» τονίζει η μελέτη.
Σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, κυρία ν κυρία Μαρία Μεταξογένη, «βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 121 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 μειώθηκε απότομα κατά 16,3% στα 406 εκατ. ευρώ. Τα Κέρδη Προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) κατέγραψαν πτώση 45,7%, στα 19 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 12 εκατ. ευρώ το 2013.
Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και κερδοφορίας προ φόρων υποχώρησαν σημαντικά σε 5,8% και 0,1% αντίστοιχα, ενώ η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά στο 1 προς 1. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν εντός 4 μηνών.
Νατάσα Φραγκούλη

 

29 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply