Με απλή αναλογική οι εκλογές σε Περιφέρειες και Δήμους το 2019!

Με το ξεκάθαρο μήνυμα του Γιώργου Πατούλη πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού δεν κάνει πίσω, όσον αφορά στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, άνοιξε χθες αυλαία το Ετήσιος τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, κατά την κεντρική του ομιλία κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς μισόλογα, για θέματα νευραλγικής σημασίας. «Αυτό το Συνέδριο θα σημάνει την επανεκκίνηση και την αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης και της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά και στάθηκε λεπτομερώς στις τρεις κόκκινες γραμμές.

ΟΙ 3 ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
 Η υποχρηματοδότηση των Δήμων, η οποία μετά και τις νέες μειώσεις, αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, η Μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και η Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. «Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά, για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά ψηλά το κεφάλι. Για να πιστέψουμε οι Έλληνες ξανά στις δυνάμεις μας. Για να βρούμε ξανά, τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση», ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης ο οποίος επεσήμανε πως το Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία που η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή. «Εμείς, είμαστε αυτοί που προτείνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της  χώρας. Χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις», σημείωσε ο κ. Πατούλης ο οποίος δήλωσε πως οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, αναλαμβάνουν την ευθύνη να χτίσουν την Ελλάδα από την αρχή και ανέπτυξε τις 12 μεγάλες Μεταρρυθμίσεις –Τομές για την αλλαγή του Καλλικράτη, που προτείνει η ΚΕΔΕ με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού Επιτελικού Κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή. «Οι προτάσεις αυτές που βασίζονται σε ρεαλιστικές βάσεις και θα συζητηθούν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αφορούν στην αλλαγή του Καλλικράτη, τα οικονομικά των ΟΤΑ, την τοπική ανάπτυξη, το Κοινωνικό Κράτος, την Αγροτική Ανάπτυξη, τη νησιωτικότητα, το προσφυγικό, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, το περιβάλλον και το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, την υγεία, την παιδεία και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Στην έναρξη του Συνεδρίου παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Ποτάμι» Σ. Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης και εκπρόσωποι κομμάτων. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στον οποίο ο κ. Πατούλης του ζήτησε η κυβέρνηση να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της για τις προθέσεις της με ειλικρίνεια και όχι με γενικόλογες αναφορές». Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως δεν είναι το πρόβλημα ο εκλογικός νόμος αλλά κυρίως, η μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ο σφικτός εναγκαλισμός μας από την Κεντρική Εξουσία. «Είναι φανερό ότι θέλουν τους Δήμους μας αποδυναμωμένους» ανέφερε ο κ. Πατούλης και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξηγήσει «πως είναι δυνατόν ο φετινός προϋπολογισμός να προβλέπει έσοδα από πρόσθετους φόρους πάνω από 5 δις και στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνον να μην αποδίδονται οι πόροι που της αναλογούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά να της  μειώνονται περαιτέρω».

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Αν και δεν θέλησε να το κάνει ξεκάθαρο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ με τη σημερινή του μορφή. «Το Σχέδιο Νόμου δεν αποσύρεται, θα κατατεθεί, ωστόσο επιβάλλεται ένας διαχωρισμός για να αποφύγουμε δυσλειτουργίες. Υπάρχουν διατάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν εντός του Δεκεμβρίου, γιατί επείγουν και είναι αναγκαίες καθώς επιλύουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για συγκεκριμένους Δήμους. Και υπάρχουν διατάξεις που από την ίδια τους τη φύση συνδέονται με τη συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και θέλω ειλικρινά να καθησυχάσω πολλούς από εσάς που αποκόμισαν την εντύπωση ότι οδηγούμαστε σε μια ακύρωση του νομοθετήματος». Μιλώντας αμέσως μετά, ο κ. Πατούλης, επέκρινε την απόσυρση του νομοσχεδίου με την παρούσα του μορφή. Ο υπουργός, επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι υπέρ «και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, «είναι, άλλωστε, απόλυτη πεποίθησή μου ότι κανένας αιρετός δεν επιθυμεί μια νέα, τολμηρή μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση της «αυτοκυβέρνησης», να πραγματοποιηθεί  επί ενός παρωχημένου μοντέλου  διοίκησης των ΟΤΑ, το οποίο ενδυναμώνει υπερβολικά μονοπρόσωπα όργανα, όπως τους Δημάρχους. Μιλάμε για το νέο γαντζωμένοι στο  παλιό,  και είναι μεγάλη ανάγκη να αναρωτηθούμε πόσο μακριά μπορεί να μας πάει αυτό.   Είναι, τελικά,  σωστό να αντιμετωπίζουμε το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση ως ένα τυπικό,  επιμέρους και τελικά ξεκομμένο ζήτημα από την συνολική προσπάθεια της θεσμικής αναθεώρησης; Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι μια προϋπάρχουσα συνθήκη για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι; Πιστεύω ότι κανένα έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο». Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης  επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο για το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις όσο και για την κινητικότητα, ενώ όσον αφορά στις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που προωθείται στην Αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για αποκέντρωση – ισχυρή Αυτοδιοίκηση – επικουρικότητα – δημοκρατικός προγραμματισμός.

«ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ», ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΙ «ΟΧΙ» ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αξιολόγηση που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε “μηχανισμό συμμόρφωσης” των δημοτικών υπαλλήλων, συγχώνευση και κατάργηση φορέων αλλά και κινητικότητα με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε ουσιαστικούς τρόπους αξιολόγησης τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών ακόμη και κατευθείαν από τους πολίτες εισάγοντας καινοτόμα εργαλεία μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Θέλω για τους δήμους σύγχρονα οργανογράμματα με σαφή περιγράμματα θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Και πρόσθεσε, «αυτή η αξιολόγηση, θέλω να το τονίσω, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγείς σε απολύσεις. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα τη επιβράβευσης στο δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του γι’ αυτούς δε τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά του θα υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεση η κινητικότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας εκφράζοντας και τις θέσεις των δημάρχων της ΝΔ, ότι στις μετακινήσεις υπάλληλων πρέπει να «έχει άποψη και ο φορέας προέλευσης». Επίσης, αναφερόμενος στο σύστημα κινητικότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που σχεδίασε η ΝΔ.
Ακόμη, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και υπέρμαχος στην εφαρμογή της κινητικότητας και της αξιολόγησης. «Θα ήθελα, να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης». Ενώ, χαρακτήρισε τους Δήμους «έναν από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ποτέ στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είχαν οι πολίτες μεγαλύτερη ανάγκη από τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν ήταν οι συνθήκες πιο αντίξοες για την άσκηση του έργου σας. Δυστυχώς, το κεντρικό Κράτος, αντί να σας συμπαραστέκεται, σας περιορίζει, καθώς σας στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας».
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους Ο.Τ.Α. είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο».
Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, «γνωρίζετε όλοι καλά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Ως προς τους Κ.Α.Π., σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησής των. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμη και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού».

43 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply