Νέα «βόμβα» υπερφορολόγησης των αγροτών μέσω προκαταβολής φόρου με την υπουργό να «προβλέπει» επιστροφές και μιλά για πολιτική προπαγάνδα!

 

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που τα… βάρη των φορολογουμένων έχουν χτυπήσει  «κόκκινο» κυριολεκτικά, με τις φοροεπιβαρύνσεις έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα – ρεκόρ των 65,7 δισ. από 64 δισ. που ήταν το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Τα στοιχεία αυτά, αποκαλύπτουν ότι το φορολογικό βάρος αυξήθηκε φέτος στο 37,6% του ΑΕΠ, από το 36,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2015 και το 35,5% του ΑΕΠ το 2014.  Και προφανώς, δεν σταματάει εκεί, καθώς το νέο έτος θα μας υποδεχθεί με νέους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ηλεκτρονικά τσιγάρα, σταθερή τηλεφωνία και αυξήσεις στον ΦΠΑ στα νησιά. Παράλληλα πολύς λόγος έχει γίνει για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, με αυτό το τελευταίο να προβληματίζει έντονα τους αγρότες οι οποίοι κάνουν λόγο για ταφόπλακα.

ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ «ΒΛΕΠΕΙ» Ο Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Θέση, επισημαίνοντας πως δεν είναι έτσι, πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος αναγκάστηκε να προβεί σε γραπτή δήλωση για να ξεκαθαρίσει πως ακριβώς θα έχουν τα πράγματα. «Συνεχίζεται, μέσω δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεων στελεχών της αντιπολίτευσης, μια προσπάθεια παραπλάνησης των αγροτών, ότι δήθεν θα έχουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλές προκαταβολές, με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στον αντίποδα, ακριβώς, όσων προπαγανδίζουν τα χαλκεία: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κατά το φορολογικό έτος 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, πάνω από το 90% των αγροτών – εκείνοι δηλαδή που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μέχρι 8500 ευρώ – όχι μόνον δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνον δεν θα πληρώσει προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρει και επιστροφή προκαταβολής φόρου, μικρότερη ή μεγαλύτερη! Αλλά και όσοι δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσουν προκαταβολή μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά.

Για τους ψευδολόγους και προπαγανδιστές ισχύει το κλασσικό δόγμα: Όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα… Όμως η επίμονη προσπάθεια παραπλάνησης των ανθρώπων της υπαίθρου, πέραν του να είναι εξοργιστική, είναι και επικίνδυνη. Αποκαρδιώνει τους αγρότες μας και σπέρνει την απογοήτευση για το μέλλον, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι  ο αγροτικός τομέας αντέχει στην κρίση, βελτιώνει τα μεγέθη του και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πράγματι το βασικό πυλώνα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας».

ΠΟΙΑ Η ΚΡΥΦΗ «ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Κι ενώ αυτά δηλώνει ο υπουργός, άπαντες, αναφορικά με στον συνδυασμό των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, κάνουν λόγο για κρυφή «βόμβα». Για τα εισοδήματα του 2016 οι αγρότες καλούνται να καταβάλλουν προκαταβολή φόρου 100% -αντί για 75% που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015. Την ίδια στιγμή, τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2016 φορολογούνται βάσει της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φτάνουν μέχρι το 45% αλλά και με έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι ισχύουσες διατάξεις επιτρέπουν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσουν την προκαταβολή φόρου επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση του φόρου των 1.900-2.100 ευρώ. Η προκαταβολή φόρου, φέρεται να υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017 με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Έτσι, ως «φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πριν την έκπτωση των 1.900-2.100 που προβλέπεται ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή, η διάταξη του άρθρου 69 δεν αποσαφηνίζει ότι η προκαταβολή πρέπει να υπολογίζεται επί του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

 

 

119 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply