Εκλογές την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με τρεις παρατέξεις…

ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΕΣ από ποτέ είναι οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και την Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. 

Οι συνδυασμοί που κατέρχονται είναι και πάλι τρεις. Η «Ενότητα» του απερχόμενου προέδρου Σωτήρη Τσώνη, με πολιτικά… πατήματα στη ΝΔ, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων» που πρόσκειται κυρίως στο κέντρο, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ και η  «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση», η οποία υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ

Ο εκπρόσωπος μάλιστα του τελευταίου συνδυασμού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κάλεσε τους εργαζομένους να υπερψηφίσουν την ΔΑΣ ασκώντας σκληρή κριτική στους άλλους δύο Συνδυασμούς και τα κόμματα στα οποία ανήκουν οι εκπρόσωποί της.

«Επτά χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βιομήχανοι και κυβερνήσεις έχουν καταφέρει με την βοήθεια και ανοχή του Κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, να φτωχοποιήσουν τους εργαζόμενους και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του Λαού μας. Επτά χρόνια, οι κυβερνήσεις πέσανε, μα… η αγάπη μένει. Επτά χρόνια, παραμένει η ίδια πλειοψηφία στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Πλειοψηφία αγάπης μεταξύ, ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ και εμφανίζεται ως «Ενότητα» και ΣΥΡΙΖΑ και οι… απατημένες σύζυγοι ΛΑΕ, καθώς και τα υπολείμματα ΠΑΣΚΕ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, πού εμφανίζονται ως «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων», ανέφερε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο οποίος κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, στηρίζει την κυβέρνηση. «Επτά χρόνια όλοι μαζί έβαλαν στον γύψο την μεγαλύτερη εργατική συνδικαλιστική οργάνωση του νομού μας, επτά χρόνια βάζουν πλάτη για να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα. Χωρίς να κρατούν και τα προσχήματα, έφθασαν στο σημείο να καλέσουν στο σπίτι των εργαζομένων τον Κατρούγκαλο, πού αν δεν αντιστέκονταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα τα είχαν καταφέρει» επεσήμανε ο κ. Κουφαλάκος, που κάλεσε όλους τους εργαζομένους να υπερψηφίσουν τον Συνδυασμό που στηρίζει το ΠΑΜΕ. «Άσχετα αν συμφωνείς η όχι σε όλα μαζί μας συνάδελφε μην σκύβεις το κεφάλι. Μην υποκύψεις στους εκβιασμούς και στις υποσχέσεις. Σήκωσε το ανάστημα σου και άλλαξε τους συσχετισμούς στην νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Σκέψου, η νέα διοίκηση έχει τριετή θητεία. Είναι πολλά τα χρόνια για να τα χαρίσεις στον Κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό», ο κ. Κουφαλάκος, κάλεσε επίσης όλους, να συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης, που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ. «Και μην ξεχνάς συνάδελφε στις 8 Δεκέμβρη έχουμε απεργία. Μην τσιμπάς στην καθοδηγούμενη απογοήτευση, του στυλ τίποτα δεν γίνεται ή ότι τις απεργίες δεν τις φοβούνται.

Αντίθετα τρέμουν στην ιδέα της καθολικής συμμετοχής στην απεργία. Για αυτό βιομήχανοι κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ, θέλουν να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο και να εφαρμόσουν το «ΛΟΚΑΟΥΤ». Δεν φτάνει η αγανάκτηση και μόνο συνάδελφοι και το σιχτίρισμα. Πρέπει η αντίδραση να εκφραστεί με όρους μαζικούς. Με οργανωμένες μαζικές κινητοποιήσεις».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνέντευξη Τύπου ενόψει των κρίσιμων εκλογών, παραχώρησαν και στελέχη του Συνδυασμού «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων», με τον εκπρόσωπό του Γιώργο Κανέλλη, να κάνει απολογισμό των δράσεων και ενεργειών τις οποίες διοργάνωσε και συμμετείχε ο Συνδυασμός, τα τελευταία τρία χρόνια. «Θέλω  να υπενθυμίσω ότι βασικός στόχος μας είναι η διαφοροποίηση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος μακριά από κομματικές και κυβερνητικές δεσμεύσεις και με μόνο γνώμονα την προώθηση και ανάδειξη των συμφερόντων των εργαζομένων. Σαν κίνηση καταφέραμε να συγκεράσουμε τις επιμέρους διαφορές μας, αλλά όλα αυτά τα ξεπεράσαμε χάρη του κοινού συμφέροντος και οράματος που ανέφερα πιο πάνω», επισήμανε ο κ. Κανέλλης, ο οποίος στάθηκε στο ενωτικό κλίμα, το οποίο, όπως είπε, ο Συνδυασμός προσπαθήσαμε να περάσει και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην οποία και συμμετείχε ως δεύτερη δύναμη, «κάποιες φορές το καταφέραμε και κάποιες όχι, ποτέ όμως δεν σταματήσαμε να παλεύουμε για αυτό, γιατί ξέρουμε ότι μόνο ενωμένοι και χωρίς κομματικές ή κυβερνητικές δεσμεύσεις μπορεί το συνδικαλιστικό  κίνημα να ξαναγίνει δυνατό και να μπορέσει να ανατρέψει την μνημονιακή λαίλαπα των τελευταίων ετών που έχει θερίσει τις εργατικές κατακτήσεις ενός αιώνα.  Χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι και οι συνδικαλιστές έχουν μεγάλο μέρος  ευθύνης, ακόμα και εμείς που είμαστε στις κατώτερες βαθμίδες, με αποτέλεσμα ο συνδικαλισμός να έχει απαξιωθεί στις καρδιές και στη συνείδηση του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κανέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μερικές από τις δράσεις, λεπτομερώς. «Συμμετείχαμε και διοργανώσαμε απεργίες και συλλαλητήρια στα πλαίσια της ΓΣΕΕ. Διαφωνούμε βεβαία με την τακτική που ακολουθεί η συμβιβασμένη ηγεσία της, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το δρόμο της διάσπασης του κινήματος. Επίσης οι  μονοήμερες απεργίες   θεωρούμε ότι δεν έχουν προστιθέμενη αξία και δεν ασκούν αρκετή πίεση στις εκάστοτε κυβερνήσεις

Η δική μας θέση – πρόταση είναι οι αγώνες  διαρκείας και με την ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των επαγγελματικών κλάδων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  αλλά και όλων των κοινωνικών ομάδων. Συνδιοργανώσαμε στα πλαίσια του Εργατικού Κέντρου, ημερίδα μνήμης των δολοφονημένων λιμενεργατών το 1936, πήραμε πρωτοβουλία   και συνδιοργανώσαμε  με αλλά σωματεία που δεν ανήκουν στη συμπαράταξη( συνολικά 13),  ομιλία και συζήτηση με κύριο ομιλητή τον Γιώργο Ρωμανιά για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις που έχουν τα μνημόνια και η πολιτική τους. Συμμετείχαμε και βοηθήσαμε τους απολυμένους από την εταιρία SPRIDER, αρχικά με την κατάληψη των καταστημάτων και στη συνέχεια με τη διαφύλαξη τους. Εκεί είχαμε και την ουσιαστική στήριξη της ΟΙΥΕ παρέχοντας νομική στήριξη αλλά και καταφέρνοντας να εκταμιευτεί ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό 5.000 για τον καθένα από το παγκόσμιο ταμείο για την φτώχεια  όπως επίσης και 17.000 για έναρξη νέας επιχείρησης. Στηρίξαμε τους εργαζόμενους στο σουπερμάρκετ «Βερόπουλος» και καταφέραμε  αρχικά, να μην απολυθεί κανείς και άμεσα να εξομοιωθούν μισθολογικά με τους εργαζομένους της εταιρίας που  τον αγόρασε. Συμμετείχαμε στην πλήρη εξασφάλιση της μη απόλυσης κανενός εργαζομένου από τα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» μετά την εξαγορά τους από τον «Σκλαβενίτη». Στηρίξαμε αρκετές δεκάδες εργαζομένους που ήταν απλήρωτοι από διάφορες επιχειρήσεις της πόλης μας μέσω της επιθεώρησης εργασίας  χωρίς ποτέ να εξετάσουμε σε ποιο σωματείο ή παράταξη άνηκαν. Κάνουμε ενέργειες και σύντομα στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, στην πίσω πλευρά, θα εγκατασταθεί η επιθεώρηση εργασίας. Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση μαζί με άλλους φορείς τροφίμων και ρούχων από διάφορες επιχειρήσεις και ιδιώτες για τους πρόσφυγες και για τα Χωριά SOS», εξήγησε ο κ. Κανέλλης αναφερόμενος  ενδεικτικά στις δράσεις του Συνδυασμού και καταληκτικά, στάθηκε στους στόχους του.

ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ… ΧΡΩΜΑΤΑ

«Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέσω καθολικής και δεσμευτικής εφαρμογής της ΕΓΣΣΕ. Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατάργηση της Ένωσης Προσώπων. Υποχρεωτική Διαιτησία ΟΜΕΔ. Κατάργηση της 5μελούς Επιτροπής με δικαστικούς. ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους και όχι για τους εργοδότες. Επέκταση ισχύος των ΣΣΕ για 6 μήνες και μετενέργεια με το σύνολο των επιδομάτων και των δικαιωμάτων. Κανένα χέρι στην Απεργία και στα εσωτερικά των συνδικάτων, ΟΧΙ στις ομαδικές απολύσεις. Περιορισμός και εξάλειψη τώρα: στην μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία, στο ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα, στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία στους χώρους εργασίας. Πλήρης, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και Κοινωνική Προστασία – Υγεία – Παιδεία – Δημόσια Αγαθά. Έτσι λοιπόν σας καλούμε να μας ψηφίσετε για να βγούμε δυνατότεροι και πιο αποφασιστικοί στα δύσκολα χρόνια που μας περιμένουν και ανθεκτικότεροι στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο εργαζόμενος λαός από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές», δήλωσε ο Γιώργος Κανέλλης, τονίζοντας πως «σε αυτή την μάχη, δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του διαχωρισμού των εργαζομένων και η οργάνωση απεργιών και κινητοποιήσεων με όρους παρατάξεων και ιδεολογικών πλαισίων που δυσκολεύουν την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

41 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply