Πλοκάμια παντού έχει απλώσει η θανατηφόρος λοίμωξη του AIDS!

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφορικά με τα νέα κρούσματα AIDS στη χώρα μας, καθώς αυτά, καταγράφονται μειωμένα κατά 40%.
Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μάστιγα κι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.
Κρούσματα φυσικά, υπάρχουν και στην Ελλάδα, με τους φορείς αρκετούς και τα… πλοκάμια της θανατηφόρου λοίμωξης, απλωμένα και στη Μεσσηνία.
Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε και ήταν υποχρεωτική η δήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας, είχαν καταγραφεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης με το 82,7% να αφορά σε άνδρες. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.
Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 453 HIV λοιμώξεις, 367 άνδρες και οι 86 γυναίκες.

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids,  πολλά είναι τα νούμερα που έχουν σημασία και λένε πολλά για τον ιό. Νούμερα εντυπωσιακά και τρομακτικά. Νούμερα που δεν αφήνουν περιθώριο συζήτησης για το αν το AIDS είναι ή δεν είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια στον κόσμο σήμερα.
– Ξεκίνησε από την Αφρική την δεκαετία του ’60 και κατά τη δεκαετία του ΄70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και στον υπόλοιπο κόσμο.
– Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981.
– Οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι κάτι που οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως “νόσος των ομοφυλοφίλων”.
– Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο!
– Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα προσβεβλημένοι από τον ιό.
– Το 10% των ανθρώπων αυτών, δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια, είναι ανήλικα παιδιά.
– Περίπου 400.000 ανήλικα παιδιά προσβάλονται από HIV κάθε χρόνο.
– Οι θάνατοι από AIDS κάθε χρόνο είναι περίπου 1,5 – 2 εκατομμύρια.
– Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας 15-49 ετών είναι προσβεβλημένο από τον HIV.
– Μόνο στη Αφρική, 12 εκατομμύρια παιδιά είναι ορφανά λόγω του ιού.
– Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται η εισροή πολλών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.
– Την διετία 2010 -2011 είχαμε  αύξηση των νέων μολύνσεων με HIV σε χρήστες ναρκωτικών κατά 1.450%!
– Αύξηση 53% σημείωσαν γενικά τα νέα κρούσματα.
– Αύξηση 35% σημείωσαν τα νέα κρούσματα ανάμεσα στους ετεροφυλόφιλους και 51% ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους.
– Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα είχε αρνητικό ρεκόρ να είναι η πρώτη χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη στην αύξηση των κρουσμάτων!

Γ.Α.

42 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply