Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα… πέταξε για Ελευσίνα, όμως το Γραφείο Υποψηφιότητας με 150.000 ευρώ το χρόνο μετεξελίσσεται!

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 μπορεί να χάθηκε… πετώντας για Ελευσίνα, ωστόσο το γραφείο Υποψηφιότητας παραμένει, παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποίησε αποχαιρετιστήριο πάρτι στο γνωστό παραλιακό εστιατόριο  του ξενοδοχείο Elite City Resort.
Πριν από το πάρτι, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21 Έκτορα Τσατσούλη και στελέχη του Γραφείου, στους οποίους και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του περίφημου plan b.
Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε το διευθυντή και τα στελέχη του Γραφείου για την προσπάθειά τους και την προσφορά τους στην πόλη και τους πληροφόρησε ότι θα υπάρξει αποφασιστική στήριξη στα θέματα πολιτισμού, όπως και αποδοχή των προτάσεων τους, γιατί το «πολιτιστικό και οργανωτικό κεκτημένο» από την προσπάθεια του Κ21 δεν πρέπει να χαθεί για την Καλαμάτα η αξιοποίηση της συγκεκριμένης εμπειρίας και η υλοποίηση του δεύτερου πλάνου δράσεων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ PLAN B
Κατά την υλοποίηση του εναλλακτικού πλάνου δράσης επιδιώκεται η ευρύτερη αναβάθμιση του πολιτιστικού τομέα στην Καλαμάτα και η εξωστρέφεια τόσο των πολιτιστικών φορέων όσο και ολόκληρης της πόλης με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και προγράμματα. Σκοπός είναι να μην χαθούν τα κεκτημένα και η δυναμική της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω εναλλακτικά μοντέλα, το μόνο αποδοτικό με τις παρούσες νομικές συνθήκες είναι το υβριδικό: η δημιουργία ενός τμήματος «Πολιτιστικής Ανάπτυξης» εντός της ΚΕ ΦΑΡΙΣ μέσω προγραμματικής συμφωνίας, παρόμοιο με αυτό της λειτουργίας του Γραφείου Υποψηφιότητας.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το τμήμα Πολιτιστικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το δεύτερο πλάνο, θα είναι  υπεύθυνο για τη δημιουργία και εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου Πολιτισμού με βάση τις προβλέψεις της δεκαετούς Πολιτιστικής Στρατηγικής της Καλαμάτας. Προτεινόμενη μεθοδολογία αποτελεί η δημόσια διαβούλευση και ο συμμετοχικός σχεδιασμός όπως είχε πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας.
Θα γίνουν συναντήσεις με πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και τοπικές ομάδες για παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής που αφορούν στην αναβάθμισή τους, την ένταξη σε δίκτυα και ευρωπαϊκά προγράμματα και την καλλιέργεια νοοτροπίας συνεργείων. Θα αναλάβει τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί η «Φάρις», καθώς και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων. Επίσης, θα ασχοληθεί με την οργάνωση και διαχείριση της επικοινωνίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για την μετεγκατάσταση παραρτήματος της στην Καλαμάτα, τη δημιουργία της μελέτης για την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του “Ηλέκτρα” που αφορά στο μοντέλο λειτουργίας και διαχείρισης του χώρου και την αξιοποίηση και διαχείριση των προτεινόμενων δράσεων του Φακέλου Υποψηφιότητας. 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

38 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply