Την μπάλα στην εξέδρα πετούν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής για τα πολιτιστικά της Καλαμάτας

Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τοπικού  Συμβούλου Ασπροχώματος
Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες

Μολονότι, στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν είναι και … τόσο σχετικοί με τα πολιτιστικά, οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι ειδικοί, οι επαγγελματίες να θολώνουν τα νερά ή να πετούν τη μπάλα στην κερκίδα. Συμψηφίζουν το αίτιο με το αποτέλεσμα ώστε να καλύψουν την πολιτική τους ανεπάρκεια. Θα προτιμούσαμε να απαντήσουν μελλοντικά με έργα κι όχι με λόγια, που είναι του αέρα.
Μας υποτιμούν, εμάς την αντιπολίτευση αλλά και τους συνδημότες μας. Πιθανώς να νομίζουν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, διότι επικαλούνται συνεχώς τα χρέη της πρώην ΔΕΠΑΚ και την εξυγίανση που επετεύχθημε τη ΦΑΡΙΣ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι τώρα να πληρώνονται στην ώρα τους. Επικαλούνται δηλαδή, το αυτονόητο. Αλλοίμονο μας εάν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Καλαμάτας δεν αμείβονταν. Ενώ, εσκεμμένα, αποφεύγουν να αναφέρουν ότι τα χρέη της ΔΕΠΑΚ δημιουργήθηκαν από τις οφειλές του Υπουργείου Πολιτισμού που εκείνη την εποχή έφταναν στο ύψος ενός 1.000.000 ευρώ!, και από μια υποτακτική Δημοτική Αρχή που δεν τόλμησε να τα ζητήσει, να τα απαιτήσει από τον τότε υπουργό Μιχ. Λιάπη. Προτίμησαν να διαλύσουν την καταξιωμένη ΔΕΠΑΚ και να δανειστούν εις βάρος των καλαματιανών. Αλήθεια, πόσα χρόνια θα διαρκέσει η περιβόητη εξυγίανση, γιατί η πόλη μας έπειτα από μια δεκαετία δεν έχει ανακάμψει πολιτιστικά;
Μας χαρακτήρισαν ως κάποιους από εκείνους που πιστεύουν ότι ο πολιτισμός, η τέχνη, αφορά σε λίγους κι όχι στους πολλούς, στην κοινωνία. Να τους υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος έχει αναφέρει πως το Φεστιβάλ χορού αφορά τους ελίτ που έρχονται από την Αθήνα. Αντιθέτως, η δική μας παράταξη προτάσσει ένα ποιοτικό φεστιβάλ χορού ανοιχτό στην πόλη, ανοιχτό στους πολίτες.Κατηγορηθήκαμε ότι εμείς θεωρούμε τις λαϊκές γιορτές (λες και η τέχνη δεν απορρέει από τον λαό!) εκδηλώσεις κατωτέρου επιπέδου, ενώ εμείς είμαστε αυτoί που στηρίζουν τις λαϊκές γιορτές. Παράδειγμα τα Ανθεστήρια Μεσσηνίας, μια λαϊκή εαρινή γιορτή που απαξιώθηκε εντελώς από τη Δημοτική Αρχή. Παρότι  πρόκειται για γιορτή με παράδοση τουλάχιστον 60 χρόνων, και με συμβολισμούς που ανάγονται στην αρχαιότητα. Ξεχνούν ότι εμείς στηρίζουμε την κατ’ εξοχήν λαϊκή γιορτή της Καλαμάτας, το παραδοσιακό πανηγύρι της Υπαπαντής και υποστηρίζουμε ένθερμα την επαναλειτουργία του, επειδή θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη στην πόλη, κυρίως όμως, αποτελεί τη θρησκευτική μας πανήγυρη,η οποία διακόπηκε καθεστωτικά. Μάλιστα, στο δημοτικό συμβούλιο συγκρίθηκε υποτιμητικά με το παζάρι της Αγίας Τριάδας. Προφανώς και η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι η παράδοση δεν εντάσσεται στον πολιτισμό, αλλά στον πολιτισμό μας  εντάσσονται ξενόφερτες συνήθειες όπως τα ρεκόρ Γκίνες με χορούς μπατσάτα, που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές τις υποκουλτούρας, και γιγάντιες σημαίες που καρφώθηκαν στην πλαγιά του βουνού, αλλοιώνοντας το φυσικό μας τοπίο.
Εμείς, για το Καρναβάλι δεν είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίθετοι σε ένα απρόσωπο καρναβάλι, μια απομίμηση. Το καλαματιανό καρναβάλι ακόμα δεν έχει ανακαλύψει για να αναδείξει τη δική του ταυτότητα.  Εξαρχής, δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να συμβάλλουμε συμμετέχοντας στην οργανωτική επιτροπή, και δε μας κάλεσαν.
Στελέχη της Δημοτικής Αρχής ισχυρίζονται ότι διοργάνωσαν διεθνές φεστιβάλ χορωδιών, μα να σοβαρευτούν επιτέλους. Ποιος διοργάνωσε το φεστιβάλ ερασιτεχνικών χορωδιών, η ΦΑΡΙΣ ή μια γερμανική εταιρία επ’ ονόματι ,interkultur η οποία εισέπραξε για την συγκεκριμένη εκδήλωση 180.000 ευρώ από το ταμείο της ΔΕΥΑΚ. Στο μεταξύ, η πόλη μας απώλεσε ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής τζαζ με αξιόλογες συμμετοχές από την Ευρώπη και Αμερική. Δεν επιχορήγησαν πανελλήνιο διαγωνισμό κεραμικής τέχνης στο Μέγαρο χορού για ένα ποσό της τάξης 5-6. 000 ευρώ, απαξίωσαν το διεθνές φεστιβάλ βιντεοτέχνης, το διεθνές φεστιβάλ δρόμου. Το ΔΗΠΕΘΕΚ στερείται καλλιτεχνικού διευθυντή και θεατρικής παραγωγής, ενώ το ιστορικό του κτήριο καταρρέει.Προσφάτως αρνήθηκαν την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας προβολών στην Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, για να πραγματοποιήσουν το πανελλήνιο συνέδριό τους. Τους επιχορήγησαν με 1000 ευρώ, και η Κινηματογραφική Λέσχη επέστρεψε τα 750 ευρώ ως ενοίκιο. Αντιστρόφως, ο Δήμος παρουσιάζεται ανοιχτοχέρης σε εκδηλώσεις όπως νυχτερινές κολυμβήσεις!
Ειλικρινά λυπούμαστε που χρειάζεται να αναφερθούμε σε τέτοιου είδους θέματα, που ήδη θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί. Ελπίζουμε να μην επανέλθουμε, στον παρόν όμως επιβάλλεται να ειπωθούν, όπως σωστά ειπώθηκε ότι η δημοτική μας πινακοθήκη έχει δυνατότητα να φιλοξενεί 4 έως 5 εκθέσεις το χρόνο και δεν φιλοξενεί ούτε μία, ωστόσο η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται έτοιμη να διαθέσει 150.000 ευρώ σε μισθούς εταιρίας που θα διαχειριστεί το περίφημο planb. Συνεπώς δε συμφωνούμε, σε καμία περίπτωση, ότι για την πολιτιστική παρακμή που έχει επέλθει στην πόλη μας ευθύνονται τα οικονομικά της μακρινής ΔΕΠΑΚ. Προκύπτει αποκλειστικά από το πολιτιστικό επίπεδο και τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής. Όπως δε συμφωνούμε ο Δήμος Καλαμάτας να γίνεται αποδέκτης απίθανων δωρεών, και σε κεντρικά σημεία της πόλης να τοποθετούνται ακαλαίσθητα αγάλματα, που βεβαίως δε συγκρίνονται με το υπέροχο γλυπτό για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Τέλος, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι η κριτική που ασκούμε για το φεστιβάλ χορού δε στρέφεται εναντίον της καλλιτεχνικής διευθύντριας, στρέφεται ευθέως στην επιδερμικότητα με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει όλα τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας. Είχαμε προτείνει, αμέσως με τη λήξη του 22ού φεστιβάλ, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έγκαιρη εξεύρεση καλλιτεχνικού διευθυντή, να πάψουν πια οι φθηνές δικαιολογίες για αιφνιδιασμούς και έλλειψη χρόνου. Τελικώς, η ΦΑΡΙΣ έφερε τις διαδικασίες τρεις μήνες αργότερα, όταν πλέον ο χρόνος είναι ήδη λιγοστός και η επιτυχία του 23ου φεστιβάλ κρίνεται επίφοβη.
Στην καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Κασιούμη, ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία, κυρίως καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει, ώστε το 23ο φεστιβάλ να σταθεί αντάξιο της φήμης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί. Πάντως, η δημοτική μας παράταξηστηρίζει και θα στηρίξει τις προσπάθειές της. Ας έχουν όλοι τους υπ’ όψιν πως εμείς, και τώρα ως η μείζον μειοψηφία, κι αύριο ως Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να παρέμβουμε ή να υποδείξουμε στους καλλιτεχνικούς διευθυντές τι θα πράξουν και τι θα πουν.

 

30 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply