ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τριήμερο αφιέρωμα στον Βασίλη Βαφέα στην Καλαμάτα

0

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας/Filmhouse σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση ΦΑΡΙΣ και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας συνδιοργανώνουν τριήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου  στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη συνεργασία του σκηνοθέτη  με τον σουρεαλιστή  ζωγράφο και περφόρμερ Γρηγόρη Σεμιτέκολο.
Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία του Βασίλη Βαφέα «Κοσμικό Ανατομείο», ενώ η γνωστή πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο  θα παίξει στο πιάνο, κλασσικά έργα που ακούγονται στην ταινία ερμηνευμένα από την ίδια.
Το «Κοσμικό Ανατομείο» (1993) είναι μια ταινία αφιερωμένη στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, – από τη σύλληψη στην πραγμάτωση και τέλος στην επικοινωνία με το κοινό – μια πορεία που από το πένθος οδηγεί στην ανάσταση, Πρόκειται για μια σουρεαλιστική, ποιητική ταινία που αντιπαραθέτει τους δύο κόσμους, αυτόν ενός πρωτοποριακού καλλιτέχνη του Γρηγόρη Σεμιτέκολο  με τον κόσμο των κατοίκων ενός παραμεθόριου νησιού, της Σάμου,  όπου ο πρώτος αποφασίζει να παρουσιάσει ένα εικαστικό δρώμενο. Αυτοί οι δύο κόσμοι, αν και φαινομενικά είναι αντίθετοι, μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης συνυπάρχουν και εναρμονίζονται.
Πρωταγωνιστούν : Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νεφέλη Ανθοπούλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. και την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 9:15 μ.μ. στον κινηματογράφο CINECENTER  θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Βασίλη Βαφέα «ΡΙΣΑΛΤΟ» με την παρουσία του σκηνοθέτη.
Το ΡΙΣΑΛΤΟ (2016)  πραγματεύεται τη   σχέση  μεταξύ Ιστορίας (με κεφαλαίο γιώτα) και των ατομικών ιστοριών (με μικρό γιώτα) που αναπόφευκτα καθορίζονται από αυτήν. Πρόκειται για μια ταινία που μιλάει για το τώρα και το αύριο με αναφορές στο παρελθόν. Η κεντρική ιδέα του ΡΙΣΑΛΤΟ, είναι το πώς οι νέοι, που είναι γεμάτοι όνειρα και ενέργεια, συνθλίβονται κάτω από το βάρος, αφενός της οικογένειάς τους  (γεμάτης από τραύματα, παθογένεια κ.λπ.) και αφετέρου της κοινωνίας, που την χαρακτηρίζουν η αναλγησία, οι απάνθρωποι στόχοι για επιτυχία και η θέληση για  απόλυτη κυριαρχία πάνω στα ανεξάρτητα άτομα.
Πρωταγωνιστεί ο Νίκος Πουρσανίδης πλαισιωμένος από μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών: Αμαλία Αρσένη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Θανάση Κουρλαμπά, Τάκη Παπαματθαίου, Μαρία Κατσανδρή,  Σταύρο Μερμήγκη και Παναγιώτη Βίτσικα.

Leave a Reply