Η συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και του 2ου ΓΕ.Λ. Ναυπλίου σε ημερίδα στο Στρασβούργο για ευρωπαϊκά ζητήματα

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των είκοσι-τεσσάρων μαθητών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και των δύο συνοδών καθηγητών, Σπύρου Σπύρη, του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και Ουρανίας Σκούμπη, του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου, σε ημερίδα που διοργανώθηκε την 10η Νοεμβρίου 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έδρα του στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο του Προγράμματος EUROSCOLA.
Οι μαθητές και οι δυο συνοδοί εκπαιδευτικοί, αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενημερώθηκαν για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, έλαβαν μέρος στις προγραμματισμένες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γίνουν ευρωβουλευτές και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης με 500 περίπου συνομηλίκους τους από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των ερωτημάτων που έθεσαν, εξέφρασαν  τις ανησυχίες  τους για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές κατανεμήθηκαν σε 6 ομάδες εργασίας, καθεμία εκ των οποίων εξέφρασε τον προβληματισμό της για ένα από τα παρακάτω θέματα:

  • Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη
  • Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Ελευθερία έκφρασης και προστασία των δικαιωμάτων  του πολίτη
  • Ευρωπαϊκή πολιτική και ανάπτυξη
  • Το μέλλον της Ευρώπης
  • Απασχόληση των νέων

Οι Έλληνες μαθητές απηύθυναν επίκαιρες ερωτήσεις στους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου που τους υποδέχτηκαν   και στους αρμόδιους  για το πρόγραμμα Euroscola. Παράλληλα, απέκτησαν εμπειρία στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στο ευρωκοινοβούλιο απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν.
Tην περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε εκ μέρους όλων των μαθητών η μαθήτρια Ελένη Λιάκου, από το 2ο ΓΕΛ Άργους. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, καθώς και στις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως λαό.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις των  πολυεθνικών ομάδων εργασίας, η προαναφερόμενη μαθήτρια παρουσίασε το θέμα της ομάδας της, «αν θα πρέπει η Ευρώπη να περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διακυβεύεται η ασφάλεια». Η μαθήτρια Πολυτίμη Ιωσηφίδου, κατάφερε να περάσει στους τελικούς του Eurogame, όπου η ομάδα της κατέλαβε τη 2η θέση.
Όλοι οι μαθητές επέδειξαν τεράστιο ζήλο, ενθουσιασμό και πρωτοβουλία  και αποδείχθηκαν άξιοι εκπρόσωποι της χώρας μας. Επέστρεψαν όχι μόνο με όμορφες αναμνήσεις αλλά και με σκέψεις και προβληματισμούς  για ενεργό δράση.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος  συγχαίρει όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Euroscola, και ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στην Ημερίδα στο Στρασβούργο, εκπροσωπώντας με επιτυχία, για μια ακόμη φορά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

36 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply