12 χρόνια για απάτη κατά του Δημοσίου στον πρώην «καναλάρχη» Νίκο Φλαούνα!

Όλα κάποτε τελειώνουν! Έτσι λέει ένα τραγούδι και προσθέτουμε εμείς ότι και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!
Ένας πολύχρονος δικαστικός κύκλος έκλεισε σε πρώτο στάδιο με την καταδίκη του πρώην καναλάρχη (τοπικό ΝΕΤ) Νίκου Φλαούνα σε 12 χρόνια κάθειρξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε προ δεκαετίας η «ΦΩΝΗ», όταν ο προκλητικός και θρασύς καναλάρχης έκανε αγωγή σε βάρος μας γιατί τον είχαμε χαρακτηρίσει «αυριανιστή, τρωκτικό, αρπακτικό και κρατικοδίαιτο»! Και το φοβερό της ιστορίας είναι ότι κέρδισε την αγωγή σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και αποπειράθηκε το καλοκαίρι του 2007 να προβεί σε κατασχέσεις κατά της «ΦΩΝΗΣ».
Η επίθεση Φλαούνα αποκρούστηκε επιτυχώς με ανάλογες προσφυγές στη Δικαιοσύνη και καταδίκης του για σειρά συκοφαντικών και υβριστικών δημοσιευμάτων στο περίφημο «ΝΕΤοραμα», (Μαουνόραμα το λέγαμε εμείς), το οποίο κυκλοφορούσε και ως ένθετο στην «Ελευθερία» του Ντίνου Πλεμμένου που τότε πανηγύριζε για τις επιθέσεις Φλαούνα εναντίον μας. Ενώ όταν «πακετάραμε» δεόντως τον αυριανιστή στη Δικαιοσύνη και αυτός έπεσε… γονατιστός, η «Ελευθερία» (και όχι μόνο…) ανέλαβε εργολαβικά τη διαχείριση  του δημοσιογραφικού του πτώματος! Ετσι χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και αξιοπρέπειας, χωρίς αναγνώριση του αγώνα και των αποκαλύψεων της «Φ» κατά του αυριανιστή και απατεώνα Νίκου Φλαούνα, τον οποίο ο Ντίνος Πλεμμένος είχε εναγκαλιστεί για να εξοντώσει τη «ΦΩΝΗ», μέσω των άθλιων μεθόδων και επιθέσεων λάσπης και συκοφαντίας του αυριανιστή!
Όταν έκλεισε ο πρώτος κύκλος ήρθαν οι νεώτερες αποκαλύψεις από την εφημερίδα «Κόντρα» των Αθηνών, τις οποίες αναδημοσίευσε και επέκτεινε μόνο η «ΦΩΝΗ», με αποτέλεσμα ο Φλαούνας να αποκαλυφθεί πλήρως και μετά επτά χρόνια να υπάρξει η καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση μετά από επίμονο αίτημα της πλευράς Φλαούνα που είχε γίνει δεκτό από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

Η ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Για τη δίκη στην Αθήνα και το μέρος της υπόθεσης που αφορά τις αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του Ν. Φλαούνα, αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ της Εφημερίδας «Κόντρα», καθώς και δύο δημοσιεύματα που αφορούν το ιστορικό του σκανδάλου. Ιδού το προχθεσινό δημοσίευμα της «Κόντρας»: «Μετά από εφτά χρόνια, ένα σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει η «Κόντρα» το Γενάρη του 2010, οδηγήθηκε στη δικαστική του εκκαθάριση σε πρώτο βαθμό. Το Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε τον Νικόλαο Φλαούνα σε κάθειρξη δώδεκα ετών, δίνοντας στην έφεσή του ανασταλτικό χαρακτήρα (του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι: εγγυοδοσία 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα).
Πριν θυμίσουμε την υπόθεση, πρέπει να σχολιάσουμε την ποινή. Ο Φλαούνας καταδικάστηκε ομόφωνα για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε βαθμό που η ποινή που αντιμετώπιζε έφτανε μέχρι τα ισόβια, δεδομένου ότι του καταλογίστηκε ποσό 235.000 ευρώ. Επί σειρά ετών, από το 1989 μέχρι το 2009, εμφανιζόταν ως υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν δημοσιογράφος της «Αυριανής» και μετέπειτα ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού στην Καλαμάτα! Κι όμως, του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου, με μοναδικό στοιχείο το λευκό ποινικό μητρώο. Τέτοιο ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια όχι μόνο στους κατηγορούμενους για ένοπλη αντικαθεστωτική δράση, αλλά ούτε σε καταδικαζόμενους για κοινά ποινικά αδικήματα. Το λευκό ποινικό μητρώο δε θεωρείται στοιχείο για να δοθεί αυτό το ελαφρυντικό. Οταν όμως έχεις έναν κατηγορούμενο «με λευκό κολάρο», που εξαπατά και απομυζά το δημόσιο για σειρά ετών, τα πράγματα διαφοροποιούνται και του δίνεις το ελαφρυντικό για να μειωθεί η ποινή του. Του δίνεις και ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, για να μην πάει ούτε αυτή τη φορά στη φυλακή.
Ανεξάρτητα, όμως, από τον «ευγενικό» χειρισμό, σημασία έχει πως ο Φλαούνας καταδικάστηκε ως απατεώνας και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κόντρας» δικαιώθηκε. Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο σύντροφος Γεράσιμος Λιόντος, συντάκτης της «Κ» διαπιστευμένος στο υπουργείο Γεωργίας. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Μιχάλης Κουρμούσης (της πάλαι ποτέ «Ελευθεροτυπίας»), ο Ιωάννης Τριήρης (τότε της «Απογευματινής») και ο Γεώργιος Τσιρογιάννης (τότε διευθυντής της «Αυριανής»). Τι ήρθαν να καταθέσουν; Οτι ο Φλαούνας υπηρετούσε στο γραφείο Τύπου του υπουργείου! Eπικαλέστηκαν και βεβαιώσεις υπουργών (Τζουμάκα, Ανωμερίτη, Τσιτουρίδη και ενός τέταρτου που δεν ακούστηκε καλά το όνομα).
Το άκρως προκλητικό είναι πως μια ντουζίνα υπάλληλοι είναι ήδη κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια στην απάτη που διέπραξε ο Φλαούνας και για απιστία στην υπηρεσία (με τον Φλαούνα να κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός στην απιστία), ενώ ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Καλαμάτας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για ψευδή βεβαίωση εκ μέρους των υπουργών! Δηλαδή, η υπεράσπιση Φλαούνα οργανώθηκε με βάση «στοιχεία» που διώκονται ως ψευδή, ως προϊόντα σειράς εγκλημάτων.
Ο Γερ. Λιόντος στην κατάθεσή του φρόντισε να κλείσει κάθε περιθώριο διαφυγής. Πέραν της ουσίας της υπόθεσης, διέλυσε και το βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό Φλαούνα (ότι δήθεν υπηρετούσε στα Γραφεία υπουργών). Οι μετακινήσεις υπαλλήλων ή ο διορισμός μετακλητών στα Γραφεία των υπουργών δε γίνονται «με το στόμα». Γίνονται με τη διαδικασία που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 63/2005 (Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα). Εκδίδονται αποφάσεις των υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, οι οποίες δημοσιεύονται στο ΦΕΚ (τεύχος ΥΟΔΔ). Κι όταν φεύγει το πολιτικό πρόσωπο, οι μεν δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στην υπηρεσία τους, οι δε πολίτες απολύονται αυτοδικαίως. Ετσι γινόταν πάντοτε, έτσι γίνεται και σήμερα. Και θέλουν να μας πείσουν ότι ο Φλαούνας ήταν στο Γραφείο (και μάλιστα διαδοχικών υπουργών), χωρίς να υπάρχει απόφαση μετακίνησής του (διότι ήταν διορισμένος σαν διοικητικός υπάλληλος!).
Θυμίζουμε επί τροχάδην το σκάνδαλο. Το Γενάρη του 2010, πληροφορηθήκαμε από έγγραφο που έπεσε στα χέρια μας, ότι ο δημοσιογράφος της «Αυριανής» Ν. Φλαούνας, που τον βλέπαμε χρόνια στο ρεπορτάζ και τον διαβάζαμε ως λιβανιστίρι των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ήταν από το 1989 μόνιμος υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κατηγορία Διοικητικό ΔΕ) στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας. Στο μεταξύ, ο Φλαούνας είχε ήδη γίνει (από το 1998) ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού στην Καλαμάτα, αλλά συνέχισε να μισθοδοτείται κανονικά από το Δημόσιο! Μάλιστα, είχε κάνει αγωγή και είχε επιδικάσει αποζημίωση 33.520 ευρώ σε εκδότη καλαματιανής εφημερίδας, που τον είχε χαρακτηρίσει «αυριανιστή, τρωκτικό, αρπακτικό και κρατικοδίαιτο», εξαπατώντας το δικαστήριο!
Μετά τις αποκαλύψεις μας ξέσπασε σάλος και ο Φλαούνας εμφανίστηκε στο κανάλι του και δήλωσε «ουδέποτε ήμουν δημόσιος υπάλληλος» και δυο μέρες μετά… υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του υπαλλήλου του υπουργείου Γεωργίας, με φαξ! Καταβλήθηκαν προσπάθειες να κουκουλωθεί η υπόθεση, όμως η δική μας επιμονή δεν τους άφησε περιθώρια. Ετσι, τον Απρίλη του 2010, το Ε’ Τμήμα του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, με ομόφωνη απόφαση του και κάνοντας αναφορά στα δημοσιεύματα της «Κόντρας», επιβεβαίωσε ότι ο Φλαούνας διέπραττε απάτη, εισπράττοντας μισθό ως δημόσιος υπάλληλος, χωρίς να έχει παρουσιαστεί και να έχει αναλάβει υπηρεσία.

Αυτά συνέβησαν επί υπουργίας Κατερίνας Μπατζελή. Είχε προηγηθεί πλειάδα υπουργών, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έκαναν τα στραβά μάτια στο σκάνδαλο: Στ. Τζουμάκας, Γ. Ανωμερίτης, Ευ. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Σ. Τσιτουρίδης, Σ. Χατζηγάκης. Μετά την Μπατζελή ακολούθησαν άλλοι, που έβαζαν την εκκαθάριση του σκανδάλου στο ράφι, αρνούμενοι κι αυτοί να κάνουν δεκτή τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ: Κ. Σκανδαλίδης και Ι. Τσαυτάρης. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται δικαστικά στην Καλαμάτα, χωρίς μέχρι τότε οι αρμόδιοι υπουργοί να έχουν κάνει αποδεκτή τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ και να έχουν κινήσει τις διαδικασίες που αυτή υποδείκνυε (διοικητικά και ποινικά). Μόλις το 2014, ο τότε υπουργός Γ. Καρασμάνης έκανε δεκτή τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, που προέβλεπε καταλογισμό των χρημάτων που είχε «βουτήξει» ο Φλαούνας, διενέργεια ΕΔΕ (από αυτή προέκυψαν οι διώξεις κατά υπαλλήλων) και παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα.
Χρειάστηκε έτσι να περάσουν εφτά χρόνια για να καθήσει στο εδώλιο και να καταδικαστεί ο Φλαούνας. Παρά την «ευγενική» του μεταχείριση από το Τριμελές Κακουργημάτων, η καταδίκη του Φλαούνα αποτελεί ταυτόχρονα και αποκάλυψη ενός συστήματος διαφθοράς, που το στήριζαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Γιατί όταν ένας δευτεροκλασάτος δημοσιογράφος της «Αυριανής» εισπράττει μισθό από το δημόσιο επί τόσων υπουργών, μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται με πιο «τρανταχτές» περιπτώσεις.

ΥΓ1. Η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν: πρόεδρος η εφέτης Πανουτσακοπούλου Σοφία και μέλη οι εφέτες Πρωιμάκη-Ηλία Μαρία και Βαμβακά Ελένη. Εισαγγελέας ήταν ο εισαγγελέας εφετών Χαράλαμπος Τζώνης, οι προτάσεις του οποίου και για την αναγνώριση ελαφρυντικού και για το ύψος της ποινής έγιναν δεκτές από το δικαστήριο.

ΥΓ2. Στον Φλαούνα καταλογίστηκε από το Δημόσιο ποσό 235.000 ευρώ, για μισθούς που πήρε από τα μέσα του 1996 μέχρι το 2009. Στην πραγματικότητα, η απάτη ξεκινά από το 1989. Παρά τις πιέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, η έρευνα δεν πήγε σε όλη την περίοδο.

ΥΓ3. Η έδρα κράτησε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης το δημοσιογραφικό κασετόφωνο του συντάκτη της «Κόντρας», παραβιάζοντας ωμά έναν κανόνα που όλα τα δικαστήρια (ακόμα και τα τρομοδικεία του Κορυδαλλού) σέβονται! Γιατί τέτοιος φόβος, κυρίες εφέτες;».

«Κόντρα», Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

«Σκάνδαλο διάρκειας 23 χρόνων Δημόσιος υπάλληλος φάντασμα!

Χρόνια βλέπαμε τον Νικόλαο Φλαούνα να κάνει αγροτικό ρεπορτάζ. Επί χρόνια εργαζόταν στην «Αυριανή» και έδειχνε ιδιαίτερο ζήλο στο αβαντάρισμα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και χρόνια χάθηκε από το ρεπορτάζ του υπουργείου και ακούγονταν διάφορα για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Από έγγραφο του υπουργείου Τύπου φαίνεται πως το 1998 υπέβαλε αίτηση για να του χορηγηθεί άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Νότια Ελληνική Τηλεόραση ΑΕ», με έδρα την Καλαμάτα. Ο σταθμός λειτουργεί ακόμη υπό την ιδιοκτησία του.
Ενας ακόμη δημοσιογράφος που πρόκοψε, εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του στην «πράσινη» ιεραρχία, θα έλεγε κάποιος. Πού να φανταζόταν, όμως, ότι ο κ. Φλαούνας είναι επί 23 συναπτά έτη (από το 1986 δηλαδή) μόνιμος υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κατηγορία Διοικητικό ΔΕ) στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας; Ούτε εμείς το γνωρίζαμε, μέχρι που έπεσε στα χέρια μας η υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 332016/14.12. 2009 απόφαση της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου Γεωργίας, με την οποία «χορηγείται στον Φλαούνα Νικόλαο, Δ/κό ΔΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από 1/12/2009 το 6ο Μ.Κ., γιατί την ημερομηνία αυτή συμπλήρωσε δύο έτη υπηρεσία στο Μ.Κ. που κατέχει». Ο κ. Φλαούνας, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, την 1/12/2009 συμπλήρωσε 23 έτη υπηρεσίας.
Οπως καταλαβαίνετε, χτύπησαν καμπανάκια και άναψαν λαμπάκια. Ο τέως (ή και νυν;) δημοσιογράφος της «Αυριανής» και νυν ιδιοκτήτης επαρχιακού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, μισθοδοτείται παράλληλα ως υπάλληλος της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας και παίρνει κανονικά τα μισθολογικά του κλιμάκια. Ως διοικητικός υπάλληλος, μάλιστα, και όχι ως υπάλληλος του Γραφείου Τύπου.
Με αντίγραφο της απόφασης στο χέρι, απευθυνθήκαμε στην τμηματάρχη που υπογράφει το έγγραφο, με το ερώτημα σε ποια ακριβώς υπηρεσία εργάζεται ο προαχθείς υπάλληλος. Την είδαμε να αλλάζει χρώματα και την ακούσαμε να μας δηλώνει άγνοια και να μας παραπέμπει σε συνάδελφό της ή στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης. Σημειώνουμε ότι η απόφαση που υπογράφει η εν λόγω τμηματάρχης κ. Κουκουτσίδου αναφέρει πως η απόφασή της στηρίζεται στα «ατομικά στοιχεία του φακέλου του Φλαούνα Νικόλαου». Επομένως, από το φάκελο θα μπορούσε να μας απαντήσει σε ποια υπηρεσία υπηρετεί. Η συνάδελφός της έδειξε την ίδια αμηχανία και χωρίς να μας δώσει απάντηση μας οδήγησε στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Συγκούνα, την οποία επίσης είδαμε να αλλάζει χρώματα. Αμήχανα μας ζήτησε να επανέλθουμε σε 10 λεπτά, προκειμένου να κοιτάξει το φάκελο που βρισκόταν στη διπλανή αίθουσα. Τα 10 λεπτά έγιναν περισσότερο από ώρα. Ψάχνοντας να τη βρούμε, την βρήκαμε στον προθάλαμο της γενικής διευθύντριας Διοικητικής Υποστήριξης κ. Χωρεμιώτη. Θορυβημένη μας είπε και πάλι να περιμένουμε, γιατί «είχε δουλειά» και όταν επανήλθαμε μετά από ώρα, μας είπε ότι θα μας απαντήσει τη Δευτέρα!
Τα υπόλοιπα από βδομάδα, με μια προσθήκη: οι κυρίες Χωρεμιώτη και Συγκούνα άρχισαν να ψάχνουν σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου για να βρουν πως έφτασε στα χέρια μας το έγγραφο!».

«Κόντρα», Σάββατο 09 Ιανουαρίου 2010

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

«Το ΝΣΚ επιβεβαιώνει το σκάνδαλο Φλαούνα στο υπουργείο Γεωργίας Εκθετες οι πολιτικές ηγεσίες επί πολλά χρόνια
Ετσι που ήταν «δεμένη» η υπόθεση, δεν υπήρχε περίπτωση για διαφορετική εξέλιξη. Το Ε’ τμήμα του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, κάνοντας αναφορά στις αποκαλύψεις της «Κόντρας» για το «σκάνδαλο Φλαούνα», με ομόφωνή απόφασή του εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τα εξής:

1) Οτι η σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Νικ. Φλαούνα με το ελληνικό δημόσιο λύθηκε αυτοδικαίως από 2-8-1996, 15 μέρες μετά την τοποθέτησή του στη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου, στην οποία ουδέποτε εμφανίστηκε ούτε ανέλαβε υπηρεσία. Επομένως, όσα εισέπραξε έκτοτε (μισθοί, δώρα, επιδόματα, ασφαλιστικές εισφορές) πρέπει να επιστραφούν απ’ αυτόν, σε χρόνο όχι μεγαλύτερο από ένα μήνα, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Μιλάμε για αποδοχές 13,5 ετών, που μαζί με τους τόκους πρέπει να συμποσούνται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

2) Να συντάξει και να υποβάλει άμεσα στην αρμόδια εισαγγελική αρχή μηνυτήρια αναφορά, με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, προς άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

3) Να διενεργήσει ΕΔΕ για τη διαπίστωση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων και υπευθύνων υπαλλήλων του υπουργείου.

Η υπουργός Κ. Μπατζελή έχει υποχρέωση να κάνει αμέσως δεκτή τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ και να μην αρχίσει πάλι τις κωλυσιεργίες. Γιατί αυτή η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Επειδή, όμως, αυτό το τέλος δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο για την Κ. Μπατζελή και το κόμμα της, «φοβόμαστε» ότι η ανταπόκρισή της δεν θα είναι και τόσο… ενθουσιώδης (όπως δεν ήταν και μέχρι τώρα). Εξηγούμαστε.

Είναι δυνατόν ένας υπάλληλος να μισθοδοτείται κανονικότατα από ένα υπουργείο επί τόσα χρόνια, ενώ αυτός κάνει τηλεοπτικές μπίζνες στην Καλαμάτα; Είναι δυνατόν τόσοι υπάλληλοι της διοίκησης να μην έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται; ‘Η μήπως ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε γερές πολιτικές πλάτες και αυτό ήταν που σταματούσε κάθε έλεγχο της λαμογιάς;
Ο Ν. Φλαούνας υπήρξε δημοσιογράφος της «Αυριανής». Ακόμη και τώρα είναι διαπιστευμένος από το συγκρότημα Κουρή στο υπουργείο Γεωργίας. Από τα επίσημα έγγραφα εμφανίζεται να έχει μεταφερθεί ως πλεονάζον προσωπικό της «ΑΓΡΕΞ» το 1989 στο υπουργείο Γεωργίας. Ομως, σ’ αυτά τα έγγραφα εμφανίζεται μια κραυγαλέα αντίφαση. Το ΝΣΚ αναφέρει ότι ο Φλαούνας τοποθετήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 353355/17-10-1989 απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, ενώ στο φάκελο που έχει σχηματιστεί υπάρχει υπηρεσιακό σημείωμα, υπογεγραμμένο από τον τότε προϊστάμενο της συγκεκριμένης υπηρεσίας Α. Σουρβίνο, που αναφέρει ότι ο Φλαούνας παρουσιάστηκε και ανέλαβε υπηρεσία στο Γραφείο Τύπου στις 21-6-1989!
Ομως, ακόμα και αν παραβλέψουμε αυτή την «αταξία», γεννάται άλλο ερώτημα. Από το 1989 μέχρι το 1996, που μεταφέρθηκε σε άλλη διεύθυνση, στην οποία ουδέποτε εμφανίστηκε, ο Φλαούνας εμφανιζόταν και ως δημοσιογράφος της «Αυριανής». Είχε ενημερώσει την υπηρεσία γι’ αυτή τη δεύτερη απασχόληση; Είχε λάβει την άδειά της, όπως προβλέπεται από το νόμο; Είναι δυνατόν να μην ερευνηθεί η νομιμότητα της σχέσης Φλαούνα-Δημοσίου και για το διάστημα 1989-1996, πέραν της περιόδου 1996-2010 για την οποία όλα είναι ξεκάθαρα πλέον; Γιατί λέμε ότι η Κ. Μπατζελή δεν είναι «ενθουσιώδης» γενικά για τη διερεύνηση αυτού του σκανδάλου; Γιατί αποδέχτηκε ασμένως την έξοδο στη σύνταξη δυο υπαλλήλων που θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενες στην ΕΔΕ που πρέπει να γίνει, όπως εισηγείται το ΝΣΚ. Στις 18-2-2010 η υπουργός Γεωργίας με πράξη της έκανε δεκτή την αποχώρηση της Μαρίας Συγγούνα, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοίκησης Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου, στην οποία υπαγόταν ο Φλαούνας (ως συμβασιούχος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου). Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ελεγχόμενη για την επί 13,5 τουλάχιστον χρόνια μισθοδοσία ενός υπαλλήλου-φάντασμα. Γιατί, λοιπόν, η υπουργός επέτρεψε τη συνταξιοδότηση της προϊσταμένης της, γεγονός που δεν επιτρέπει πλέον τον έλεγχό της στο πλαίσιο ΕΔΕ;
Λίγες μέρες μετά απ’ αυτό το γεγονός (την 1-3-2010), χωρίς να ξέρουμε ότι η παραίτηση Συγγούνα έχει γίνει δεκτή, αλλά γνωρίζοντας ότι η εν λόγω υπάλληλος, όπως και η Ιωάννα Χωρεμιώτη (προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, στην οποία υπάγεται η προηγούμενη Διεύθυνση), είχαν ξεκινήσει διαδικασία για τη συνταξιοδότησή τους, απευθυνθήκαμε με επιστολή μας προς την Κ. Μπατζελή, ενημερώνοντάς την ότι οι Συγγούνα και Χωρεμιώτη είχαν χειριστεί την υπόθεση Φλαούνα και ρωτώντας την αν προτίθεται να κάνει δεκτές τις αιτήσεις αποχώρησης από την υπηρεσία των δύο αυτών υπαλλήλων, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έρευνα. Απάντηση στο γραπτό ερώτημά μας δεν πήραμε. Την πήραμε εμμέσως: στις 30-3-2010 με πράξη της η Κ. Μπατζελή έκανε δεκτή την αποχώρηση και της Ι. Χωρεμιώτη! Αν στην περίπτωση της Συγγούνα μπορούσε να επικαλεστεί άγνοια, στην περίπτωση της Χωρεμιώτη είχε προειδοποιηθεί και επομένως ενήργησε απολύτως συνειδητά. Η υπουργός Γεωργίας αποδέχτηκε τη συνταξιοδότηση δυο ανώτερων υπαλλήλων που χειρίστηκαν (τουλάχιστον στην τελευταία φάση του) το σκάνδαλο Φλαούνα και έτσι η ΕΔΕ δυσκολεύεται.
Γιατί το έκανε αυτό η Κ. Μπατζελή; Προφανώς, γιατί θέλει να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση και να την κλείσει με τη μορφή μιας αντιδικίας μεταξύ Φλαούνα και Δημοσίου. Ομως, ο Φλαούνας δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ενός… ταχυδακτυλουργού που κατάφερε να ξεγελάσει το Δημόσιο. Είχε πλάτες και γι’ αυτό έκανε ό,τι έκανε. Υπάρχουν ευθύνες και σε διοικητικό επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν και άλλοι «Φλαούνες» στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Εμείς «έτυχε» και βρήκαμε έναν. Τους υπόλοιπους θα τους ψάξει κανείς; Οχι, γιατί η διαφθορά και το ρουσφέτι είναι ίδιον όλων των αστικών κυβερνήσεων».

«Κόντρα», Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

 

ΣΗΜ. «Φ»: Όλα τα δημοσιεύματα της «Κόντρας» μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα eksegersi.gr, καθώς και στην ηλεκτρονική έκδοσή μας foninews.gr

 

167 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply