Wikileaks: “Καίνε” τον Ερντογάν αποκαλυπτήρια για πετρέλαιο και φίμωση του Τύπου

57.934 emails του γαμπρού του “σουλτάνου” αλλά και υπουργού Ενέργειας της χώρας Berat Albayrak, έδωσε στη δημοσιότητα ο γνωστός ιστότοπος wikileaks, τα οποία αποκαλύπτουν τη διασύνδεσή του με εταιρεία που εισήγαγε πετρέλαιο στην Τουρκία από το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, από τη διαρροή των emails καθίσταται σαφής η προσπάθεια του Albayrak να ελέγξει τον Τύπο και να προσανατολίσει την κοινή γνώμη υπέρ του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Ειδικότερα, στα 57.934 emails που είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο περιγράφονται λεπτομερώς οι σχέσεις του υπουργού με οργανώσεις όπως η Powertrans, μία εταιρεία που φαίνεται ότι εισάγει πετρέλαιο από το ISIS. Στις 11 Νοεμβρίου 2011, η κυβέρνηση του Erdogan πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο απαγόρευε τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις μεταφορές πετρελαίου, ενώ με τροπολογία επιτρεπόταν στην κυβέρνηση να άρει την εν λόγω απαγόρευση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτή η εξαίρεση χρησιμοποιήθηκε για να εξασφαλίσει στην Powertrans δικαιώματα εισαγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.
Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος έχει καταγγείλει πολλάκις την εταιρεία ότι εισάγει πετρέλαιο από το ISIS, ενώ ο Albayrak αρνείται την εμπλοκή του με την Powertrans, ωστόσο τα emails αποδεικνύουν το αντίθετο.
Μεγάλος αριθμός των emails αποδεικνύουν και τις εκτεταμένες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ελέγξει τον Τύπο, με κινήσεις όπως το να προσλάβει άτομα να δουλεύουν στο Twitter και να επηρεάζουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων στο κοινωνικό δίκτυο, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στο internet είχε μπλοκαριστεί εντός της Τουρκίας.

37 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Αναρτήθηκε στην κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Reply