ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι «εταίροι – δανειστές» στέλνουν πίσω στην Ελλάδα μετανάστες από το Μάρτιο του 2017

0

Λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο του Ταγίπ Ερντογάν στην ΕΕ, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ως προς το επίμαχο ζήτημα της βίζας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό την απειλή της ακύρωσης της συμφωνίας για το προσφυγικό και ενώ οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες μπροστά μάλιστα στο ενδεχόμενο του “παγώματος” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα δέχεται μεγάλο “χαστούκι” από την Κομισιόν, η οποία θέτει επίσημα ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Τί σημαίνει αυτό; Πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το Politico, λένε ότι η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι θέμα μετεγκατάστασης των μεταναστών στις χώρες εισόδου, τη στιγμή που η Ελλάδα “βουλιάζει” από εγκλωβισμένους πρόσφυγες λόγω κλειστών συνόρων, τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε… αχαρτογράφητα νερά, με τον “σουλτάνο” να προκαλεί καθημερινά, θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά εδάφη, βάζοντας στο “κάδρο” και την Κύπρο, όσο δε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, αύριο, Παρασκευή οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ καλούνται σε σύσκεψη, προκειμένου το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως επισημαίνουν δε οι ίδιες πληροφορίες, το “κύμα” των μεταναστών θα φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία-που είναι οι βασικές πύλες εισόδου-μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Το ίδιο δημοσίευμα του politicο αναφέρεται και στο προσχέδιο, που θα τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο οποίο σημειώνεται μεν ότι η χώρα μας έχει καταγράψει πρόοδο όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, τονίζεται όμως δε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα βελτίωσης στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, τη στιγμή που Χίος, Κως και Λέσβος μετρούν τα πλήγματά τους από τις καθημερινές συμπλοκές προσφύγων και από τις βίαιες αντιδράσεις μεταναστών απέναντι στη μεγάλη καθυστέρηση με τις αιτήσεις ασύλου.
Επίσης, στο ίδιο προσχέδιο, το οποίο δημοσιεύει το politico, αναφέρεται πως στόχος είναι να μετεγκατασταθούν επιπλέον 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, στο προσχέδιο καλείται η ΕΕ να καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας για το μεταναστευτικό, γεγονός που σηματοδοτεί κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ μέχρι πρότινος ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει και τα επτά προαπαιτούμενα, τότε οι δεσμεύσεις για τη βίζα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Οι εξελίξεις αυτές “καίνε” και την Ιταλία, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται ενώπιον σοβαρής κρίσης, μετά το “όχι” των πολιτών στην αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο έφερε την παραίτηση Ρέντσι και οδήγησε τη χώρα στην αναζήτηση πολιτικού προσανατολισμού, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί!
Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1990, οι χώρες μέλη που είναι το πρώτο σημείο εισόδου για τα άτομα που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν το αίτημά τους και να τους στείλουν πίσω αν έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Οι μεταφορές από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα ανεστάλησαν το 2011, καθώς, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες, σχολιάζει το “Politico” και προσθέτει: ” Mία νέα 17σέλιδη πρόταση της Κομισιόν που θα εγκριθεί σήμερα και βρίσκεται στην κατοχή του Politico γράφει μεταξύ άλλων : “Προτείνεται η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα… να συνεχιστεί.”

88 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply