Έσπασε το φράγμα των 3,80 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στην Τριφυλία

Επιβεβαιώνεται το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «ΦΩΝΗΣ» για το «τσίμπημα» των τιμών ελαιολάδου και στη Μεσσηνία. Ήδη η Τριφυλία, με την μεγαλύτερη παραγωγή σε όλη την Μεσσηνία ετησίως παρά τις διακυμάνσεις, οδηγεί τις εξελίξεις για το πράσινο χρυσάφι, έσπασε το φράγμα, φτάνοντας τα 3,80 ευρώ το κιλό!
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δηλώσεις από το ελαιοτριβείο του Παναγιώτη Αυρηλιώνη από τους Γαργαλιάνους, η τιμή αγοράς καθορίστηκε στα 3,80 ευρώ το κιλό που είναι προς το παρόν η μεγαλύτερη στην Μεσσηνία. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ελαιόλαδα οξύτητας το πολύ μέχρι 5 δέκατα τα οποία έχουν ζήτηση στην αγορά, ενώ οι παραγωγοί με την τεχνογνωσία που διαθέτουν και το μεράκι για την παραδοσιακή μονοκαλλιέργεια διασφαλίζουν ένα εισόδημα ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή σε καιρούς δύσκολους για όλους. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι οι τιμές να είναι υπέρ του παραγωγού ώστε να αυξηθεί το κίνητρο όχι μόνο της διάθεσης αλλά και πώλησης του αυθεντικού προϊόντος στην περιοχή μας. Οι ενημερωμένοι παραγωγοί πάντως προσθέτουν ότι υπάρχουν περιοχές με πολύ καλή συγκομιδή καθώς στη περιοχή κορυφώθηκε η ελαιοσυγκομιδή.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ...
Ίδια περίπου εικόνα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βάλτας Γαργαλιάνων όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο Δ. Αντωνόπουλο η σταθερή πολιτική που ακολουθεί ο συνεταιρισμός αποδίδει καρπούς με την τιμή πώλησης να καθορίζεται στα 3,65 ευρώ το κιλό. Μέλη του συνεταιρισμού ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχουν διακυμάνσεις με την παραγωγή καθώς υπάρχουν περιοχής που επλήγησαν από τις πρόσφατες άσχημες καιρικές συνθήκες. Εκτίμηση είναι πάντως ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές ιδίως την περίοδο των εορτών που ακολουθούν. Παραδοσιακά αναμένεται να έρθουν ετεροδημότες που θα αγοράσουν ή θα προβούν σε έκθλιψη λαδιού από τα χωράφια τους.

  • Τέλος οι εκτιμήσεις στη Μεσσηνία κάνουν λόγο για τιμές πάνω από και 4 ευρώ στα ΠΟΠ ελαιόλαδα το προσεχές διάστημα, αφού η περιορισμένη παραγωγή και επιβαρυμένη ποιότητα απογειώνουν τη ζήτηση για το ποιοτικό ελαιόλαδο κάτω των 5 γραμμών.

ΓΙΑΝΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

 

52 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply