ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“ΟΧΙ” στην επέκταση του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” σ’ όλη τη χώρα αποφάσισαν ομόφωνα Περιφέρεια Πελοποννήσου και αγροτικοί φορείς

0

Σε πολιτική συμφωνία με απόλυτη ομοφωνία για τη στρατηγική θωράκισης του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας κατέληξαν, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης στην Τρίπολη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκπροσωπούμενη από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Κατσούλη και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Πατσογιάννη, ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο Αθανάσιο Μαυρούλη και τον Σταύρο Αδαμόπουλο και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Νίκο Προκοβάκη.

elies

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση:

  • Θα γίνει προσπάθεια τροποποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις και να αποτραπούν οι λάθος προσεγγίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Η επέκταση του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στις όμορες περιοχές και όχι στο σύνολο της χώρας. Το ΥΠΑΑΤ δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει μονομερώς στη διαδικασία και ούτε θα συμφωνήσουμε, ούτε θα επιτρέψουμε την επέκταση του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε όλη τη χώρα.
  • Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να είναι ισχυρά τεκμηριωμένη.
  • Η κάθε πλευρά θα υποβάλλει προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου εντός 20 ημερών την πρότασή της για τη μελετητική προσέγγιση.
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εποπτεύσει τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και θα καλύψει το κόστος της.
  • Θα συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παρακολούθηση και υποστήριξη της εκπόνησης της μελέτης.

Παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ηλ. Στρατηγάκος, Ντ. Νικολάκου και Περ. Μαντάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αρκαδίας  Γ. Μπακούρης και Ιωάν. Κατσίρης και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας.

Leave a Reply