ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα και προτάσεις Μπρεδήμα για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και το ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”

0

Ο επικεφαλής της «Αλλαγής» Θόδωρος  Μπρεδήμας στα πλαίσια της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την περασμένη Δευτέρα αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που προξενήθηκαν  στα ελαιοπαραγωγικά διαμερίσματα Καλαμάτας, Θουρίας, Άριος και Αρφαρών,  και της Μεσσηνίας γενικότερα για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί από τον δάκο και τον γλοιόσπορο, προκειμένου να αποζημιωθούν και ζήτησε την λήψη  μέτρων  που αναφέρονται στην  παρακάτω πρόταση ψηφίσματος που έχει ως εξής:

 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
«Όπως είναι γνωστόν, η φετινή ελαιοπαραγωγή, στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, επλήγη αφ ενός μεν  λόγω της προσβολής των ελαιοδένδρων από το δάκο και των μυκητολογικών (κερκόσπορα, γλοιοσπόριο) και αφετέρου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επεκράτησαν στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά η ελαιοπαραγωγή μας.

Εν όψει όλων αυτών και επειδή οι ελαιοπαραγωγοί μας βρίσκονται σε απόγνωση συνεπεία των προαναφερθέντων λόγων

ΖΗΤΑΜΕ 
1) Να τύχουν οι ελαιοπαραγωγοί άμεσης αποζημίωσης με ταυτόχρονη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα των ζημιών που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
2) Άμεση κρατική παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προωθηθεί η ένταξη των ζημιών αυτών (ποσοτική και ποιοτική) σε πρόγραμμα ΚΟΕ μέσω της ΠΣΕΑ.
3) Να μην παρακρατηθεί από τους ελαιοπαραγωγούς  μας το πόσο που αφορά τη δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας».

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ «ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Εξάλλου κατά την συζήτηση που συνεχίστηκε στο Δ. Σ. την περασμένη Τετάρτη ενεκρίθη το παρακάτω ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Αλλαγής» Θόδωρος Μπρεδήμας που έχει ως εξής:  «Όπως είναι γνωστόν, οι βρώσιμες ελιές ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (χοντρολιές) που παράγονται στη Καλαμάτα και την  Μεσσηνία γενικότερα , είναι ονομαστές το ως το «χρυσάφι» της βρώσιμης ελιάς, είναι δε περιζήτητες στην Ελλάδα, την  Ευρώπη, την Αμερική και όλες σχεδόν τις χώρες του Κόσμου, που  εξάγονται, ως οι καλύτερες βρώσιμες ελιές.
Προ ετών δε, με Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21-06-1996 Αναγνωρίστηκαν οι ελιές ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ως προϊόν Π.Ο.Π. (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης) και έκτοτε αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία ελληνικών αγροτικών προϊόντων και συνεχώς αυξάνουν εντυπωσιακά τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι περιζήτητες διεθνώς.
Συνεπώς η Μεσσηνία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του «ΠΟΠ… ελιές Καλαμάτας» όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία:

1.-Κανονισμός Ε.Ε. 1107/1996,ΕΕ/ΡΚΟ/0017/003

2.-Κανονισμός Ε.Ε. αριθμ. 1151/2012 για τα Π.Ο.Π. προϊόντα.

3.- Ελιά ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Π.Ο.Π. ΦΕΚ Β. 871/26 ΝΟΕ,1993 αριθμ. Αποφάσεως 440304/11-ΝΟΕ-1993.

Εν όψει όλων αυτών για να μην παραπλανόνται οι καταναλωτές και να αγοράζουν  ελιές άλλων περιοχών,  εκτός Μεσσηνίας  και σε πολλές περιπτώσεις Τουρκίας, Χιλής, Αιγύπτου, Μαρόκου κλπ.

ΖΗΤΑΜΕ

  1. Οι «ελιές Καλαμών» που θα φέρουν την ένδειξη «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα σε όλα τα καταστήματα τροφίμων εσωτερικού και εξωτερικού βάσει των προαναφερθέντων κανονισμών για την προστασία του εισοδήματος των καλαματιανών και Μεσσηνίων παραγωγών γενικότερα
  2. Την πιστή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων από τα Ελεγκτικά όργανα της Χώρας και ειδικότερα της Μεσσηνίας, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ισχύσουν οι εκ των κειμένων Νόμων επιβαλλόμενες κυρώσεις. Και
  3. Το παρόν να αποσταλεί

α: στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων,

β) Προς την αρμοδία Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

γ) προς τους βουλευτές Μεσσηνίας».

 

 

 

Leave a Reply