ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε «προθέρμανση» οι αγρότες για να (ξανα)βγούν στους δρόμους

0

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, προσανατολίζονται οι αγρότες όλης της χώρας, καθώς τα προβλήματα ενόψει και των νέων δεδομένων που θα φέρει στη φορολόγηση το νέο έτος, είναι κάτι περισσότερο από μεγάλα και σοβαρά. Απόψε στις 4 το απόγευμα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με αφορμή την ανεπιτυχή δακοκτονία που έφερε τεράστιες καταστροφές, θέτοντας Αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση, προ των ευθυνών τους. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ομοσπονδίας, οι μικρομεσαίοι αγρότες, «πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με δυναμικό παρόν, να πιέσουμε ώστε να  υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Οι αγρότες αναφέρονται στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που όπως επισημαίνουν, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στις καταστροφές που σημειώθηκαν, κάνοντας λόγο για προκλητική αδιαφορία της  κυβέρνησης και καλούν τους συναδέλφους τους να είναι έτοιμοι για συμμετοχή στον αγώνα που μπορεί να κληθούν να δώσουν ανά πάσα στιγμή, για την επιβίωσή τους.
Στα αιτήματά τους, περιλαμβάνονται η άμεση καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση με βάση τις πραγματικές τιμές των προϊόντων στο 100% των τιμών, να μην πληρώσουν οι παραγωγοί την ανεπιτυχή δακοκτονία και να δεσμευτεί ο υπουργείο πως στο εξής θα αναλάβει το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, αποκλειστικά.

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ… ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ!
Δυναμικές μοιάζουν να είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών πανελλαδικά, καθώς όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχαν παραγωγοί απ’ όλη τη χώρα στα Αμπελάκια των Τεμπών, τα αιτήματά τους που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά τους, είναι πολλά και πάνω απ’ όλα δίκαια, όπως επισημαίνουν.
Τα βασικό θέμα της συζήτησης που τέθηκε στην πρωινή συνάντηση ήταν να καθοριστούν τα αιτήματα που αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, τη νέα ΚΑΠ, αλλά και το κόστος παραγωγής τους. Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μια ομάδα εργασίας θα έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο το πλαίσιο αιτημάτων, το οποίο οι αγρότες ζητούν να συζητηθεί σε προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στη Βουλή, ώστε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα.
Οι περίπου 80 εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στα Αμπελάκια, αναζήτησαν επίσης μορφές κοινού αγώνα με όλους τους αγρότες, ενώ έγινε ειδική αναφορά στην αναζήτηση τρόπων ώστε να υπάρξει στήριξη του αγώνα τους από την κοινωνία.

ΣΕ ΠΡΩΤΗ… ΦΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ
ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η ανάγκη να τεθούν τα αιτήματα στα κόμματα, αλλά και στην κυβέρνηση ώστε να δοθούν απαντήσεις, εκφράστηκε από την πλειοψηφία των ομιλητών, ενώ σχετικά με τις μορφές κινητοποιήσεων οι αγρότες άφησαν ανοιχτό το θέμα του κλεισίματος των δρόμων. Βέβαια, υπήρξαν προτάσεις για να πραγματοποιηθούν και άλλες μορφές αγώνα, όπως είναι το μπλοκάρισμα εφοριών, υπηρεσιών, αλλά και του υπουργείου, ώστε να αυξηθεί, όπως ειπώθηκε, η πίεση προς την κυβέρνηση.

 

Leave a Reply