Ακρον: Ένα ταξίδι στην Ελλάδα δύο αιώνων με φόντο το «Ακρον» της Μάνης!

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΙΒΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΙΩΛΚΟΣ»

ΑΚΡΟΝ, φανταστικό χωριό στο νοτιότερο κάβο της Μάνης, άκρον του πελάγους της γης και τ’ ουρανού. Δύο πρόσωπα,  ο Αγις και η Ρουμπίνη. Μια αντισυμβατική ιστορία πολέμων, ερώτων, αιχμαλωσιών,  επαναστάσεων, που υπερβαίνει την πεζή πραγματικότητα.  Το κραχ του 1932 griveasεμπλέκεται με την οικονομική κρίση του 2011 και η δικτατορία του Μεταξά αγκαλιάζεται παράφορα με τη χούντα του Παπαδόπουλου.  Σε ένα ταξίδι δύο αιώνων ο χρόνος παιχνιδίζει συστρέφοντας και επιμηκύνοντας την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ξεκινώντας με την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους και φτάνοντας στο επέκεινα του 21ου αιώνα. 

Όλα αυτά μαζί με πολλά άλλα βέβαια, αποτελούν το πλαίσιο  της πολυπρόσωπης και παθιασμένης ιστορίας που αφηγείται ο Μιχάλης Γριβέας στις 500 σελίδες του νέου βιβλίου του, ξεδιπλώνοντας σημαντικές πτυχές της συγγραφικής του δεινότητας. 

Μια ιστορία που συμπορεύεται με την ιστορία του τόπου που λέγεται Ελλάδα, με αφετηρία στην προκειμένη περίπτωση τη Μάνη. Το βιβλίο εκτός των άλλων παρουσιάζει και μεσσηνιακό ενδιαφέρον, αλλά η ιδιαίτερη αξία του είναι ότι δεν στέκεται εκεί, αλλά γίνεται η αφήγησή του τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής φτάνοντας ως τις μέρες μας εκεί όπου: «Ο πατριωτισμός και η αριστερά σμίγουν σ’ ένα εκρηκτικό μείγμα, κυοφορώντας την Ελληνικότητα του μέλλοντος». 

Τι θα είναι αυτή η Ελληνικότητα βέβαια παραμένει άγνωστο, αφού ακόμα δεν γεννήθηκε.  Το βιβλίο τιμήθηκε με έπαινο στον 34ο διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία της «ΦΩΝΗΣ».

Τότε θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε αυτό. 

ΘΑΝ. ΠΑΝΤΕΣ

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Μιχάλης Γριβέας του Κωνσταντίνου είναι συγγραφέας μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και κατοικεί στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Είναι παντρεμένος με την Μανίνα Μπαζαίου και πατέρας του Κωνσταντίνου και της Χρυσάνθης.

Σπούδασε στο τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Περιφερειακής Ανάπτυξης (χωροταξίας) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Εργάστηκε ως μελετητής Τοπογράφος μηχανικός – χωροτάκτης και ασχολείται με την λογοτεχνία.

Έχουν εκδοθεί 6 λογοτεχνικά του έργα:

  1. Συλλογικό βιβλίο «Χειμώνας» ,Διηγήματα, 2015, εκδοτικός οίκος «Παράξενες Μέρες».
  2. Συλλογικό e-book «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Κρίσης» ,Διηγήματα, 2015, εκδοτικός οίκος «ΜΙΝΩΑΣ».
  3. Ατομικό βιβλίο και e-book «Η γυάλα», μυθιστόρημα, 2014, εκδοτικός οίκος«ΙΩΛΚΟΣ».
  4. Ατομικό βιβλίο «Ο “θεός” της ρουλέτας», μυθιστόρημα, 2015, εκδοτικός οίκος «ΙΩΛΚΟΣ»
  5. Συλλογικό βιβλίο «Λογοτεχνικές πένες 2016» , Διηγήματα διαγωνισμού, 2016, εκδοτικός οίκος «Γράφημα».
  6. Ατομικό βιβλίο «Άκρον», μυθιστόρημα, 2016, εκδοτικός οίκος «ΙΩΛΚΟΣ».

Τέσσερα λογοτεχνικά του έργα βραβεύτηκαν σε ισάριθμους διαγωνισμούς:

  1. Το διήγημά του «Ανελκύστε τη Σελήνη» έλαβε Α’ βραβείο από την λογοτεχνική σελίδα GoodBooksWeb.com και τις εκδόσεις «Γράφημα» στον διαγωνισμό «Λογοτεχνικές Πένες» 2016.
  2. Το μυθιστόρημά του «Άκρον» τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στον 34 ο (2015) διαγωνισμό της.
  3. Το διήγημά του «23,5 μοίρες κλίση» βραβεύτηκε από την ιστοσελίδα «eyelands» και τις εκδόσεις «Παράξενες Μέρες» στον διαγωνισμό (2014) με θέμα: Χειμώνας.
  4. Το διήγημά του «Η νύφη με το τεμαχισμένο πρόσωπο» βραβεύτηκε από το Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr στον διαγωνισμό (2013) με θέμα: Ο Έρωτας στα Χρόνια της Κρίσης.

E-mail : [email protected] – F/B : Michalis Griveas

 

 

132 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply