Προϋπολογισμός 2017: Η δημοτική αρχή πελαγοδρομεί, αρκείται σε έργα βιτρίνας και πορεύεται χωρίς σχέδιο

Του Γιάννη Χριστόπουλου

xristopoulos

Η κατάθεση και ψήφιση  του προϋπολογισμού  έδειξε το δρόμο που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή, πελαγοδρομεί, αρκείται σε έργα βιτρίνας, πορεύεται χωρίς σχέδιο, εξαντλείται σε επικοινωνιακά τρυκ, φοβάται  το  πολιτικό κόστος, λειτουργεί με τη λογική  “βλέποντας και κάνοντας”, εφαρμόζει φορομπηχτική πολιτική. Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017 του Δήμου Καλαμάτας πέρα από τα τεχνοκρατικά  στοιχεία -πάγια  έσοδα για μισθοδοσία υπαλλήλων, προνοιακά  επιδόματα, λειτουργικά έξοδα σχολείων και λοιπές δράσεις-  αποτυπώνει την αντίληψη της δημοτικής αρχής  για το παρόν και  το μέλλον, την προοπτική του δήμου.
Διαπιστώνουμε εύκολα πως πρόκειται για προϋπολογισμό οικονομικής  αφαίμαξης  των δημοτών, άνισης κατανομής των πόρων ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, αποσπασματικής και  χωρίς σχέδιο υλοποίησης έργων, με πολλές κακοτεχνίες.
Είναι εικονικός, πέρα από τις πολλές  τροποποιήσεις που θα δεχτεί στην διάρκεια του  δεν έχει τη στοιχειώδη δυνατότητα να προβλέψει έσοδα από μια σειρά πηγές χρηματοδότησης όπως ΠΕΠ – ΕΣΠΑ – τομεακά υπουργείων, Πράσινο Ταμείο, ΟΠΑΧ κλπ.
Στη συζήτηση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην εισήγηση  του τον χαρακτήρισε πραγματικό και αμέσως μετά ένιωσε το “άδειασμα” του Δημάρχου που είπε:  “πρόκειται για πλασματικό προϋπολογισμό”!
Η πρώτη προσέγγιση αποδεικνύει πως η μείωση των τακτικών και έκτακτων εσόδων είναι δραματική, η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ – που έχει την ικανότητα ταυτόχρονα, να θρηνεί για τον Κάστρο και να ζητωκραυγάζει τη νίκη του Τράμπ- στηριζόμενη σε αυταπάτες και  ψέματα παρά τις υποκριτικές προεκλογικές διακηρύξεις επιφυλάσσει στην τοπική αυτοδιοίκηση ρόλο φτωχού συγγενή.
Πέρα από την αδυναμία της κυβέρνησης να καταρτίσει σχέδιο απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό, βιώνουμε ΄΄ τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ΄΄ σε ότι αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων των  συνδημοτών μας που πλήγηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, την ανεπάρκεια της να καταθέσει συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, κοροϊδεύει ασύστολα  τάχα πως είναι υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πηγή άλλα δεν αναλαμβάνει καμία νομοθετική πρωτοβουλία στην παραπάνω κατεύθυνση ενώ την ίδια ώρα  κλείνει το μάτι  στους μεγαλοεργολάβους της “πρώην διαπλοκής” που τώρα έγιναν “επενδυτές”.
Αλλά και η δημοτική αρχή ΄΄άγεται και φέρεται΄΄ σε αυτό το ζήτημα  το μόνο που ξέρει να κάνει καλά  είναι οι δημότες να πληρώνουν δυσβάστακτα ανταποδοτικά τέλη σε σκανδαλώδεις συμβάσεις για αμφισβητούμενες  μεθόδους  διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν μετατρέψει την Μαραθόλακα σε απέραντο σκουπιδότοπο και σε κάθε νεροποντή τα σκουπίδια  φθάνουν στην παραλία.
Συνεχίζει τη φορομπηχτική πολιτική με μεγάλα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, από δημοτικά τέλη ηλεκτροδοτούμενων, πολλαπλασιάζει τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης, εξαπολύει ανελέητο κυνήγι προστίμων Κ.Ο.Κ., διαθέτει ακριβό νερό, οι επαγγελματίες δεινοπαθούν, βάζει τσουχτερά πρόστιμα στην καθαριότητα, τέλη στα κοιμητήρια, καρπώνεται μεγάλα ποσά από  το πολιτιστικό τέλος και ταυτόχρονα καταγράφει στον προϋπολογισμό ποσά που ποτέ δεν θα εισπραχτούν.
Έχουμε αποδείξει με τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο με προτάσεις, πως επιθυμούμε καλύτερη πορεία για την πόλη μας, το δήμο μας,  χαρακτηριστικά ψηφίσαμε, ως μοναδική διέξοδο για χρηματοδότηση, τη σύναψη δανείου από το Δήμο παρά τα μεγάλα τοκοχρεολύσια, επειδή είδαμε να μειώνονται δραματικά οι πόροι από την κυβέρνηση και εκτιμήσαμε  πως υπάρχει ανάγκη υλοποίησης έργων και έστω με αυτό τον τρόπο τόνωσης της τοπικής αγοράς.
Δικαιωθήκαμε γιατί η μόνη πηγή εσόδων για έργα στο φετινό προϋπολογισμό είναι τα δάνεια.
Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε επιτάσσουν τη σύνθεση και τη συνεργασία, μακριά   από αντιλήψεις μονοκρατορίας.

Απαιτείται:

  • Ιεράρχηση των αναγκών.
  • Αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου.
  • Καθορισμός συγκεκριμένης αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της πόλης και των χωριών.
  • Διεκδίκηση έργων υποδομής (αντιπλημμυρικά) για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
  • Μείωση φόρων και τελών ως μια μικρή ανακούφιση και κίνητρα για τους νέους επαγγελματίες.

Χωρίς να τα μηδενίζουμε όλα, η δημοτική αρχή Καλαμάτας διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης χωρίς σχέδιο.

  • Με πολλές κακοτεχνίες, με αποσπασματικές παρεμβάσεις και περιορισμένης  αναπτυξιακής προοπτικής  έργα.
  • Αδύναμη να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, του αγροτουρισμού, ανακόλουθη    στη διαχείριση των απορριμμάτων
  • Συνεχίζει την υποβάθμιση των γειτονιών, οι δημότες βιώνουν την έλλειψη φωτισμού, τις λακκούβες, τις μικρές χωματερές.
  • Παρακολουθεί με απάθεια το κυκλοφορικό. Δεν τολμά σημαντικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.
  • Η δυτική παραλία και γενικότερα η δυτική γειτονιά βιώνει συνθήκες παρακμής.
  • Καμιά πρωτοβουλία για το ΝΕΔΟΝΤΑ,  για αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης        της πόλης αλλά και των δημοτικών διαμερισμάτων, μόνο ευχολόγια. Παρότι 2 μήνες πριν θρηνήσαμε θύματα  και είδαμε περιουσίες να καταστρέφονται σε μια νύχτα.
  • Το νεκροταφείο εξάντλησε τα όρια του.
  • Επικοινωνιακά μόνο προσεγγίζει το ζήτημα των τσιγγάνων με μετατόπιση ευθυνών.
  • Διαπιστώνει χωρίς να κάνει τίποτα έλλειμμα αθλητικών υποδομών.

Η πόλη  με το νέο αυτοκινητόδρομο και τη λειτουργία σε λίγο ολόκληρου του περιμετρικού αλλάζει. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες κινήσεις προκείμενου το συγκεκριμένο έργο να προσδώσει υπεραξία στην πόλη.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωριών μας παραμένουν αναξιοποίητα!Απαιτείται ενδελεχής έλεγχος  και απολογισμός στις αμφιβόλου για το συμφέρον του δήμου, συμβάσεις προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων…
Η δύσκολη  περίοδος που ζούμε απαιτεί άλλο βηματισμό και  οφείλουμε όλοι να τον δώσουμε στην πόλη και στα χωριά του δήμου μας.

 

Ο Γιάννης Χριστόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού
“Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας”

 

 

36 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply