Στην Καλαμάτα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος που θα κηρυχθεί Επίτιμος Δημότης και θα παραλάβει το Βραβείο “Παν. Φωτέας”

Στην Καλαμάτα θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος προκειμένου να του επιδοθεί το Βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, 2015, στη μνήμην του Παναγιώτη Φωτέα, για το βιβλίο του με τίτλο: «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, με ομόφωνη απόφασή του, ανακήρυξε τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας «σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ως κορυφαίου Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, από το σύνολο των συνδημοτών μας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του υπέρ του πάσχοντος συνανθρώπου, καθώς και της σπουδαίας συμβολής του στην προαγωγή της επιστήμης, της διεθνούς συναντίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων».
Η εκδήλωση ανακήρυξης του μακαριοτάτου σε Επίτιμο Δημότη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για την προσφορά του κ.κ. Αναστασίου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο. Έδρασε σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αφρική, στη Γερμανία, στην Αλβανία, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών, διακηρύττοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του Χριστιανισμού και του ανθρωπισμού όπου κι αν βρέθηκε. Παραμένει στα 87 του χρόνια στις επάλξεις του θρησκευτικού, ηθικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού του έργου, με έδρα του την Αλβανία και με διεθνή ακτινοβολία. Οι παρεμβάσεις του, με τα γραπτά ή το λόγο του και ακόμη περισσότερο με το έργο του συζητούνται, αναλύονται, παραδειγματίζουν και παρακινούν, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας. Το μήνυμά του είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής, εργασίας και συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των ανθρώπων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος (Γιαννουλάτος) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1952, με άριστα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Θρησκειολογίας, Εθνολογίας, Ιεραποστολικής, Aφρικανολογίας στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Μαρβούργου Γερμανίας, καθώς και ερευνητική εργασία στο Μakerere University College, Kαμπάλα, Ουγκάντα, ως υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt (1965-69). Ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1970, με άριστα ομοφώνως. Είναι γνώστης πολλών ξένων γλωσσών.
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Χειροτονήθηκε εις διάκονο το 1960 και ίδρυσε το Διορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο «Πορευθέντες» το 1961. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου το 1964. Ακολούθησε ιεραποστολική προσπάθεια στην Ανατολική Αφρική (1964). Στη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία εξυπηρέτησε ιερατικώς τους εκεί Έλληνες εργάτες και φοιτητές.
Τον Νοέμβριο 1972 χειροτονήθηκε Tιτουλάριος Επίσκοπος Aνδρούσης. Ως Γενικός Διευθυντής της «Aποστολικής Διακονίας της Eκκλησίας της Ελλάδος» προώθησε διάφορα θεολογικά, εκπαιδευτικά, οικοδομικά και εκδοτικά προγράμματα της Εκκλησίας.
O Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναγέννηση της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στη δεκαετία 1981-91, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως – Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία). Χειροτόνησε Αφρικανούς κληρικούς και προώθησε τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες. Μερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 περίπου ορθοδόξων ενοριών και πυρήνων και την ανέγερση δεκάδων ναών, ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε στην υγεία του η μακρόχρονη παραμονή του στην Αφρική.
Το εκκλησιαστικό έργο του κ. Αναστασίου κορυφώθηκε στην αποστολή που του εμπιστεύθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκ των ερειπίων αναστήλωση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία είχε καταρρεύσει ύστερα από τον επί 46 έτη διωγμό του μοναδικού «αθεϊστικού κράτους» της υφηλίου.
Μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Εκκλησία της Αλβανίας – συγκροτήθηκαν πάνω από 400 ενορίες – μεγάλο μέρος του ποιμνίου της οποίας ανήκει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Ίδρυσε Σχολές, μόρφωσε και χειροτόνησε 168 νέους κληρικούς. Ίδρυσε 50 Κέντρα Νεολαίας σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για τη μεταφραστική προσπάθεια, την έκδοση λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων. Μερίμνησε για την ανοικοδόμηση 150 νέων ναών (μεγάλων και μικρών), την αναστήλωση 60 ναών και μοναστηριών – πολιτιστικών μνημείων και την επισκευή 160 ναών και 70 εκκλησιαστικών κτηρίων για σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, ξενώνες, εργαστήρια, συσσίτια για τους φτωχούς κ.λπ., στο σύνολο 450 κτηρίων.
Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα της Εκκλησίας, με διανομή εκατοντάδων τόννων τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων.
Αγωνίσθηκε για τη διεκδίκηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Παράλληλα με την ανασύσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς εκπαιδεύσεως, υγείας, κοινωνικής προνοίας, αγροτικής αναπτύξεως, πολιτισμού και οικολογίας. Φρόντισε για την κατασκευή δρόμων, υδραγωγείων, γεφυρών, την επισκευή δημοσίων σχολείων, κ.ά.
Συγχρόνως αγωνίσθηκε για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Το 2000, κατόπιν προτάσεως 33 Ακαδημαϊκών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών προσωπικοτήτων της Αλβανίας, υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης. Έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις, βραβεία και παράσημα.
Συνέγραψε πλήθος βιβλίων και πάνω από 240 πραγματείες και μελετήματα.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα έλθει στην Καλαμάτα με την ευκαιρία της επιδόσεως σε αυτόν του βραβείου δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, έτους 2015, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το βιβλίο που έγραψε, με τίτλο: «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση». Η επίδοση του βραβείου θα γίνει στο πλαίσιο της τελετής ανακηρύξεώς του σε επίτιμο δημότη.

 

321 Συνολικές προβολές, 8 Σήμερα

Leave a Reply