ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13/12

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Σφαγή των Καλαβρύτων – από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Σαν σήμερα... 13 Δεκεμβρίου (1577 - 2012)
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σφαγή των Καλαβρύτων: Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα και προχωρούν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με περισσότερους από 700 νεκρούς – όλος ο ανδρικός πληθυσμός πλην 13 που επέζησαν από τα τραύματά τους κατά την εκτέλεση
1577: Ο Σερ Φράνσις Ντρέικ ξεκινάει από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να κάνει τον γύρο του κόσμου.

1642: Ο ολλανδός θαλασσοπόρος και εξερευνητής Αμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει τη Νέα Ζηλανδία.

1803: Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι. Ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μαζί με πέντε Σουλιώτες, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθούν από τους Tούρκους βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ακολουθεί έκρηξη.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σφαγή των Καλαβρύτων: Οι ναζί κατακτητές καταστρέφουν τα Καλάβρυτα και προχωρούν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με περισσότερους από 700 νεκρούς – όλος ο ανδρικός πληθυσμός πλην 13 που επέζησαν από τα τραύματά τους κατά την εκτέλεση.

1959: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,82% γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη της οποίας πραγματοποιείται τον Αύγουστο του 1960.

 

1967: Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

 

1971: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ’ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.


1974: 
Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία εντός της βρετανικής κοινοπολιτείας.

1981: Ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία για να προστατέψει το κομμουνιστικό καθεστώς από το ογκούμενο αντικαθεστωτικό κίνημα υπό τη σημαία του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη. 

 

1996: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ως νέο Γενικό Γραμματέα τον γκανέζο διπλωμάτη Κόφι Ανάν.


2000: Λήγει η αβεβαιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά τις εκλογικές παρατυπίες στην Πολιτεία της Φλόριντα. Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ και υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία παραδέχεται ότι ο αντίπαλός του, Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, είναι ο νικητής.
 

 

2002: Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση τραυματίζεται ο οδηγός της.

2004: Ο Αλέκος Αλαβάνος διαδέχεται τον Νίκο Κωνσταντόπουλο στην ηγεσία του Συνασπισμού.

Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται και τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ για δολοφονίες και απαγωγές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Η απόφαση θα αρθεί την ίδια μέρα.

2007: Υπογράφεται η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1797: Ο γερμανός ποιητής, Χάινριχ Χάινε.

 

1816: Ο γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών «Siemens», Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς.

 

1884: Ο κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου, Αιμίλιος Βεάκης.

 

1902: Ο πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

1903: Ο εξέχων ισπανός κιθαρίστας του φλαμένκο, Κάρλος Μοντόγια.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1204: Ο εβραίος φιλόσοφος, ραβίνος και γιατρός, Μόζες Μπεν Μάιμον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Μωυσής Μαϊμονίδης.

1466: Ο φλωρεντίνος γλύπτης, Ντονατέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέτο Μπάρντι, από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της πρώιμης αναγέννησης «Δαβίδ».

 

1944: Ο ρωσικής καταγωγής γάλλος ζωγράφος, Βασίλι Καντίνσκι, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και «πατέρας» της αφαίρεσης.

1995: Ο εικαστικός και σατιρικός καλλιτέχνης, Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστότερος ως Μποστ.

 

2010: Ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

52 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply