ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Κόκκινη κάρτα» από Σόιμπλε και θεσμούς για τις εξαγγελίες Τσίπρα, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές

0

Μπορεί στο εσωτερικό οι εξαγγελίες Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά, να «ζέσταναν» μικρό ποσοστό ψηφοφόρων της κυβέρνησης, δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ 1,5 μονάδα στη νέα δημοσκόπηση, στο εξωτερικό ωστόσο τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από… ψυχρά, με την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού να προσκρούει στο «παγόβουνο» που λέγεται δανειστές, με τη διαπραγμάτευση στον… αέρα. 

Η κυβέρνηση δέχθηκε πυρ ομαδόν από τους δανειστές, για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον ESM, το Eurogroup, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν, να τονίζουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν συμβαδίζουν με τη συμφωνία και να ανακοινώνουν «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία είχαν εγκριθεί στις 5 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με «ελιγμό», ζήτησε από τις Βρυξέλλες, να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά, την Πέμπτη στη Βουλή.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
ΚΑΙ «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΌ
ESM

Σε ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε: «Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν με την συμφωνία.
Ορισμένα μέλη βλέπουν πως δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με την εφαρμογή  των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Αναμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».

Στον… πάγο βάζει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στο ελληνικό χρέος λόγω παροχών Τσίπρα. «Ο ESM ανέστειλε προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απαιτείται επίσημη απόφαση από τις διοικήσεις των EFSF και ESM.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σε αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τελούν και οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα σχετικά, με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ

Να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τον… μποναμά σε συνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά, ζητά και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, που απειλεί ευθέως ότι μπορεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο Τσίπρας να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για το χρέος.
Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και την απόφαση για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Teneo Intelligence εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, μέσα στο 2017. Αυτή η νέα κόντρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη σημαίνει ότι θα καθυστερήσει κι άλλο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνει ο Βολφάνγκο Πίκολι της εν λόγω εταιρείας αναλύσεων. «Επίσης αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα καθώς μετά από αυτή την τολμηρή κίνηση και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Τσίπρας μπορεί να μπει στον πειρασμό να περιορίσει τις ζημιές του, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές προτού ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει περισσότερη υποστήριξη εξαιτίας της υιοθέτησης αντιδημοφιλών μέτρων», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολύ δύσκολη θέση.

«Αν ο Τσίπρας προχωρήσει με το βοήθημα στους συνταξιούχος, αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη εχθρότητα των δανειστών της ευρωζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους που έχουν υποσχεθεί. Από την άλλη, αν υποχωρήσει απέναντι στην πίεση των δανειστών, αυτό θα κάνει τον Τσίπρα να φανεί ερασιτέχνης στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη θα υπονομεύσει περισσότερο την αξιοπιστία του και τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό, μετά από τη σημαντική πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Πίκολι, σύμφωνα με τον Guardian.

Leave a Reply