Η σκοτεινή βιογραφία του Ιωνά Δραγουμάνου

 

PANTESΤου  Θανάση Παντέ

ΓΟΥΗΒΕΡΙΟΣ λοιπόν και ο Ιωνάς Δραγουμάνος; 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ αποκτά περαιτέρω διαστάσεις καθώς η εξερεύνηση της Γουηβέριας Ενεδροχώρας συνεχίζεται με δυσκολίες ενώ ο Δραγουμάνος επελαύνει μέσω των πληροφοριών που προκύπτουν από το αρχείο του. 

ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ περίπλοκο έως δαιδαλώδες όπου αναζητείται ο μίτος που θα οδηγήσει στα άδυτα του λαβύρινθου στο οποίο ο Δραγουμάνος συσσώρευσε μικρές και μεγάλες στιγμές του σκοτεινού του βίου. 

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, όχι μόνος του όμως, αλλά με την ένθερμη συνηγορία της Ηλέκτρας Μανδραγόρα,  που η σχολαστικότητα της σε σχέση με το αρχείο του Δραγουμάνου κάποιες στιγμές γίνεται εκνευριστική.

ΔΕΝ ΑΠΟΡΕΙ κανείς πως ο Ιωνάς Δραγουμάνος βρέθηκε τόσες φορές σε τόσο ζωές; 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ακολουθεί σαν σκιά το βιογράφο του, που αισθάνεται εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις που ακολουθούν τον βιογραφούμενο του. 

ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ όμως ο ρόλος της Ηλέκτρας Μανδραγόρα και όλ’ αυτά που έχουν προκύψει. 

ΑΙΦΝΗΣ όμως προκύπτει στον βιογράφο η σκέψη να αναζητήσει το αρχείο της εν λόγω εριτίμου σχολαστικής κυρίας χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος αν κάτι τέτοιο υπάρχει. 

ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ δεν υπάρχει, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως και καθώς αναζητά την άκρη στο αρχείο του Δραγουμάνου. 

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ στον Ανεστάκη είναι πάλι επιβεβλημένη. 

Ο ΑΝΕΣΤΑΚΗΣ όμως δηλώνει άγνοια αλλά και απροθυμία και αυτό κάνει τον εν δυνάμει βιογράφο του Δραγουμάνου να προβληματιστεί και τελικά να «πάρει τις ανάποδες» και να αναρτηθεί: «που το πάει ο Ανεστάκης!».

ΠΟΥ το πάει άραγε ο γερόλυκος τυχοδιώκτες της δημοσιογραφίας; 

ΓΙΑΤΙ κρύβει στοιχεία από τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι εμπιστεύεται; 

ΑΠΟΡΙΕΣ δικαιολογημένες αλλά αναπάντητες γιατί ο Ανέστης Ανεστάκης δεν θέλει να απαντήσει. 

Ομως «μίαν ωραίαν πρωίαν» ο βιογράφος ερευνητής λαμβάνει ένα μήνυμα όλο σημασία στο οποίο αναφέρεται πως η σχέση του Δραγουμάνου με τους Γουηβέριους είναι παλιά και σχετίζεται με τον Ρεμπελιάρη Μαυρίκιο. Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν:

ΠΟΙΟΣ είναι αυτός όμως; 

***

Ο ΡΕΜΠΕΛΙΑΡΗΣ Μαυρίκιος είχε το δικό του τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του και να ενοχλεί όσους δεν τον ήθελαν παρέα τους. 

ΓΟΥΗΒΕΡΙΟΣ εκ πεποιθήσεως, το εξ αρχής όνομά του ήταν Μαυρίκος αλλά το έκανε Μαυρίκιος όταν άφησε την παρουσία του στη Στούπα και αναχώρησε για Γουηβέριες περιπέτειες,  σε άλλη  γη και άλλα μέρη. 

ΟΤΑΝ επέστρεψε τα πάντα είχαν αλλάξει και αυτό τον πείραξε πολύ.  Ήταν αργά όμως πλέον για να επιβάλλει όπως άλλοτε τις αποφάσεις του. 

ΕΤΣΙ θα παρέμενε θύμα των περιστάσεων αν δεν τον ανακάλυπτε ο Ιωνάς Δραγουμάνος και τον έκανε τον εξ απορρήτων του σε βαθμό προκλητικό για όσους τον γνώριζαν και ήξεραν πως ο Δραγουμάνος δεν εμπιστευόταν ούτε τον ίσκιο του και όχι τον Ρεμπελιάρη Μαυρίκιο!!!

ΕΚΕΙΝΟ όμως που δεν γνώριζαν όσοι απορούσαν, ήταν πως ο Δραγουμάνος ήξερε πως ο Ρεμπελιάρης Μαυρίκιος ήταν Γουηβέριος και δεν θα έχανε από τη σχέση μαζί του και δεν έπεσε τελικά έξω στην εκτίμησή του αυτή. 

Η ΣΤΟΥΠΑ ήταν ο τόπος που συνέδεσε τον Δραγουμάνο με τον Ρεμπελιάρη και αποτέλεσε το κοινό σημείο αναφοράς και για τους δύο. 

ΕΥΛΟΓΑ μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πως βρέθηκε και στη Στούπα η χάρη του Δραγουμάνου αλλά για όλα υπάρχουν εξηγήσεις, αρκεί να αναζητηθούν και αυτό έκανε ο βιογράφος του. 

ΣΤΗ ΣΤΟΥΠΑ λοιπόν ο Ιωνάς Δραγουμάνος βρέθηκε με αφορμή μια ερωτοδουλειά που είχε προκύψει στην Καλαμάτα αλλά δεν είχε αίσιο τέλος κι έτσι ο ίδιος κατέφυγε για λίγες μέρες στη Στούπα, που από τότε την αποκαλούσαν «νεράιδα της Μάνης» και εκεί γνωρίστηκε με τους Καζαντζάκη -Ζορμπά – Σικελιανό και συνάντησε και τη φίλη του Μαρίκα Κοτοπούλη που είχε πάει για να τους επισκεφθεί. 

ΓΡΗΓΟΡΑ ο Ιωνάς Δραγουμάνος εντάχθηκε στην παρέα που βρήκε, αλλά πιο πολύ «τακίμιασε» με το Ζορμπά και τον Σικελιανό που ταίριαζαν στις συζητήσεις τους για γυναίκες. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στα 1917 και ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Καζαντζάκης και η παρέα του έχουν καταφύγει στη Στούπα και με πρόσχημα τη λειτουργία του ορυχείου της Πραστοβας, έχουν αποφύγει την στράτευση. 

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ έκανε παρέα μαζί με όλους αυτούς, αλλά τον Καζαντζάκη τον απέφευγε, όπως απόφευγε στην αρχή και το Ζορμπά, αλλά γρήγορα και χάρη στην Κοτοπούλη τα βρήκαν μεταξύ τους. 

ΤΟΤΕ έκανε την εμφάνισή του ο Ρεμπελιάρης Μαυρίκιος, δηλώνοντας ευθαρσώς πως ήξερε τον Δραγουμάνο από άλλες ιστορίες, ενώ έδειξε πως ήταν ενήμερος και για την πρόσφατη ερωτοδουλειά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. 

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ τα χρειάστηκε,  αλλά ο Μαυρίκιος του έδωσε να καταλάβει πως τον θαυμάζει και τον υποστηρίζει! 

ΟΤΑΝ μάλιστα έκανε λόγο για τους Γουηβέριους, τότε ο Δραγουμάνος κατάλαβε πως είχε βρει τον άνθρωπο που χρειαζόταν. 

ΟΙ ΑΛΛΟΙ γύρω τους απορούσαν εκτός από την Κοτοπούλη, που έδειχνε να ξέρει, ακόμα κι όταν δεν ήξερε! 

ΤΟΝ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ πάντως τον γνώριζε καλά λόγω του Δραγούμη και του Καβάφη από τα χρόνια της Αλεξάνδρειας, τότε που και η Δέλτα ήταν στο προσκήνιο. 

 

38 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply