Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκπληκτος από τα επιτεύγματα και την πρόοδο της Καλαμάτας

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ και τη δυναμική που αναπτύσσει η πόλη, ενημερώθηκε χθες από τον δήμαρχο Καλαμάτας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Ο κ. Νίκας επεσήμανε στον μακαριότατο πως η Καλαμάτα, παρά την οικονομική κρίση, εξελίσσεται σε κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου, με σημαντικές επιδόσεις στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης, στη βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη μέσω του αυτοκινητοδρόμου και των διεθνών συνδέσεων μέσω του αεροδρομίου, καθώς και στις παρεμβάσεις του Δήμου για βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων στην πρωτεύουσα και τις τοπικές κοινότητες, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς, είναι απολύτως φερέγγυος.

Κλείνοντας ο Παναγιώτης Νίκας, στάθηκε άριστες σχέσεις και την αγαστή συνεργασία, Δήμου και Μητρόπολης, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ανακούφισης των ανθρώπων που δοκιμαζόμενοι από την ύφεση, έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο μακαριότατος εξεπλάγη ευχάριστα με την ταχύτητα συγκέντρωσης του υλικού, όταν ο δήμαρχος του επέδωσε ένα λεύκωμα με τα δημοσιεύματα του Τύπου της Καλαμάτας, τα οποία ανήγγειλαν την έλευση του, καθώς και με τα ρεπορτάζ για την τελετή ανακήρυξής του το προηγούμενο βράδυ – σε Επίτιμο Δημότη και επίδοσης σε αυτόν του Βραβείου Φωτέα για βιβλίο του. Το λεύκωμα περιείχε και πλήθος φωτογραφιών από τη σχετική λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στον Αρχιεπίσκοπο προσεφέρθη, επίσης, βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους –  Αρχείων Νομού Μεσσηνίας για την Καλαμάτα από το 1830 μέχρι το 1940, όταν η πόλη μέσω του λιμένα της ήταν το κέντρο εμπορίου της Νότιας Πελοποννήσου και διέθετε πολλά εργοστάσια. Στην έκδοση του βιβλίου έχει συμβάλει οικονομικά και ο Δήμος Καλαμάτας. Επίσης, στον μακαριότατο δόθηκε ο ταξιδιωτικός οδηγός του Δήμου Καλαμάτας, ενώ του προσεφέρθησαν ως δώρα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, παραγωγής των δημοτικών ελαιοπεριβόλων, καθώς και πάστα ελιάς Καλαμάτας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε μέσα από ένα στίχο από τη Φιλοκαλία, το ασκητικό βιβλίο της Εκκλησίας, τη χαρά του για την προκοπή των ανθρώπων της περιοχής μας και ανέφερε τη διαπίστωσή του ότι διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, τις οποίες είδε από κοντά στην Καλαμάτα, έχουν το χαρακτηριστικό της ποιότητας.

Επίσης,  προσέφερε στον δήμαρχο μία εικόνα της Αναστάσεως, από εργαστήριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, στη βάση ενός ιδιαίτερου προτύπου ενός μεγάλου ζωγράφου, που ονομαζόταν Ονούφριος. Επίσης, του επέδωσε βιβλία, που απεικονίζουν τα έργα ανασυγκρότησης της Εκκλησίας στις 6 Επισκοπές της Αλβανίας, καθώς και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Έκανε,  αναφορές στις δυσκολίες που συνάντησε όταν πήγε στην Αλβανία το 1991, στην απαίτηση συγκεκριμένων κύκλων να φύγει και στο γεγονός ότι 25 χρόνια μετά, παραμένει στη θέση του, μεταφέροντας το μήνυμα της Αναστάσεως, που είναι ένα μήνυμα πορείας για την Εκκλησία της Αλβανίας. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία η παρουσία μιας Ορθόδοξης Εκκλησίας ζωντανής στην Αλβανία και οι προσπάθειές του σε αυτό κατατείνουν, πράγμα που δεν είναι εύκολο. Στόχος είναι: περισσότερος αλληλοσεβασμός και περισσότερη συνεργασία, όχι μόνο εντός της Αλβανίας, αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή της Βαλκανικής.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστησαν πολλοί αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας, που έσπευσαν να ζητήσουν την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου 

24 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply