Το παιχνίδι και ο τζόγος στην πολιτική μέσω της οικονομίας

 

PANTESΤου Θανάση Παντέ

«ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο του ESM με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Συνοδεύεται από την πληροφορία (την είχε και η WSJ μία ημέρα νωρίτερα) πως ο Σόιμπλε συμφωνεί. Γιατί να μη συμφωνεί; Τα συμφωνημένα μέτρα του Μαΐου είναι!

ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ να ευλογήσω τα γένια μου. Οτιδήποτε γράφεται στην πρόταση του ESM στις 25/11 είναι γραμμένο σε σχετικό άρθρο μου στην «Καθημερινή» στις 13/11. Ως και το ποσό της ελάφρυνσης του προϋπολογισμού από το μικρότερης σημασίας μέτρο της μη αύξησης του επιτοκίου στα δάνεια για την επαναγορά ομολόγων είναι εκεί!

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για προνομιακή ενημέρωση, αλλά για επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η «πολιτική διαπραγμάτευση» για το χρέος, στην οποία τόσα πολλά βασίζει ο Τσίπρας και οι κλόουν του οικονομικού επιτελείου (επιτελείο να σου πετύχει), δεν επρόκειτο να αποδώσει. Από ήττα σε ήττα μέχρι την τελική νίκη πάμε!

ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως τι βγάζει η πρόταση:

  1. ΜΗΔΕΝΙΚΗ έως ελάχιστη επίπτωση για μια εικοσαετία. Η ελάφρυνση του χρέους (όση είναι) γίνεται από το 2040 και μετά.
  2. Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ είναι της τάξεως των 30-40 δισ. Εχει διαρρεύσει αλλού το νούμερο 32 δισ. Μια χαρά τα κατάφερε το τσιπροκαμμενιστάν! Η αγωνιστική διαπραγμάτευση εκτιμήθηκε μεταξύ 35 και 55 δισ. σε πραγματικό κόστος, άρα και χρέος (σταδιακά βγαίνει και λογιστικά!), και επιτυγχάνει ελάφρυνση οπωσδήποτε μικρότερη 25 χρόνια αργότερα.
  3. ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ μέρος της ελάφρυνσης προέρχεται από τη «διόρθωση» των όρων της πρώιμης και εκτός προγραμματισμού πρώτης δόσης (και του δανείου-γέφυρα) του μνημονίου Τσίπρα!
  4. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από τις ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους έχουν «διαχειριστικό κόστος». Αλλη μία φορά: κάποιος πρέπει να χρηματοδοτήσει τις παρεμβάσεις. Ρητώς αναφέρεται πως όλο το κόστος το παίρνει η Ελλάδα. (Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ο ESM την καβάτζα των επιστροφών ομολόγων ΕΚΤ.)

ΓΙΑ να έχουμε αίσθηση των μεγεθών:

  1. Η ΠΡΩΤΗ μίνι αναδιάρθρωση που πήρε ο ΓΑΠ στις 25/3/2011 ελάφρυνε το τότε μνημόνιο κατά 8,2 δισ. – για τους επόμενους 26 μήνες.
  2. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ το μεγαλειώδες PSI, η επαναγορά ομολόγων του Δεκεμβρίου 2012 μείωσε ονομαστικά την ίδια στιγμή το χρέος κατά 33 δισ., καθαρά (με την ανάληψη της χρηματοδότησης) κάπου 22 δισ.

ΟΛΟΣ ο αγώνας των λαϊκιστών για το χρέος έχει αποτέλεσμα ανάλογο των «ρουτινιάρικων» μέτρων των δωσιλόγων και προδοτών. Ακριβέστερα: πολύ μικρότερο. Αλλο η ονομαστική μείωση του 2012 ή η άμεση ελάφρυνση του 2011. Κι αυτό, αφού έχει φορτωθεί η χώρα περισσότερο χρέος κι έχει τουλάχιστον δυόμισι χρόνια ανάκαμψης.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ αλλά δεν τονίζεται στην πρόταση ESM;

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Ελλάδας για χρεολύσια μετά την ελάφρυνση για το 2019 – είναι κάτι λιγότερο από 14 δισ. Μαζί με τους τόκους (5,5-6 δισ.) κάπου 19,5 δισ. Για να υπάρχει μεταμνημονιακή Ελλάδα, ακόμη και εάν το μνημόνιο Τσίπρα έχει εκτελεσθεί επιτυχώς, πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% πρέπει να μπορεί να σηκώσει 13-14 δισ. (κι αυτό το νούμερο στην «Καθημερινή»). Ο Θεός κι η ψυχή μας!

ΤΕΛΟΣ, αναφέρεται ρητώς πως οι παρεμβάσεις θα γίνονται σταδιακά στο μέλλον (έχει να κάνει και με τη δυνατότητά χρηματοδότησής τους). Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ο μηχανισμός παρακολούθησης της εξέλιξης και ο μηχανισμός/διαδικασία ενεργοποίησης του ESM για την παρέμβαση. Εγώ βλέπω μνημόνια μέχρι να παγώσει η κόλαση. Εσείς;».

***

ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ στο τραπέζι φιλοδοξεί να βάλει με το άρθρο του ο Γιώργος Προκοπάκης σε μια προσπάθεια να γίνει παιχνίδι!!

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι ο αρθρογράφος τυγχάνει σύμβουλος επιχειρήσεων, αν βέβαια αυτό έχει στην προκειμένη περίπτωση κάποια σημασία.

ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ στο τραπέζι λοιπόν και οι παίκτες χρειάζεται να δείξουν αν είναι όντως παίκτες ή απλώς τζογαδόροι ψιλικατζήδες.

ΙΔΟΥ λοιπόν το παιχνίδι μπροστά να περιμένει τους παίκτες για να «ανοίξει», με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε κάθε περίπτωση.

ΕΧΟΥΝ το ενδιαφέρον τους ασφαλώς τα όσα ο αρθρογράφος αναφέρει, αλλά για τον απλό πολίτη που δεν είναι παίκτης βέβαια, όλα αυτά του φαίνονται «κινέζικα» αν δεν βάζουν λεφτά στην τσέπη του.

ΕΤΣΙ φτάσαμε και στην πρόσφατη κυβερνητική παροχολογία στους χαμηλοσυνταξιούχους που λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση όπως άλλωστε είχε λοιδορηθεί και η κυβερνητική παροχολογία στους ένστολους από την προηγούμενη κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2014.

ΟΛΑ στο τραπέζι για το παιχνίδι της εξουσίας λοιπόν με τους τζογαδόρους πολιτικολογούντες έτοιμους για άλλη μια φορά να παίξουνε τα ρέστα τους κι ό,τι ήθελε προκύψει σε βάρος των υπολοίπων εκτός παιχνιδιού.

 

48 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply