ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί Πολιτών, Πολιτικής και Πολιτικών

0

Του  Θανάση  Παντέ

«ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ του στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρόεδρος Barak Obama ανάδειξε την ιδιότητα του Πολίτη σαν το υπέρτατο αξίωμα. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, ένας πολύ παλιός και καλός φίλος, ο Συμεών Ρωμύλος, συγκέντρωσε μια εξαιρετική συλλογή από σκέψεις και αποφθέγματα μεγάλων ανδρών. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες ισχύουν αυτά που βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Τα επιμελήθηκα με προσθαφαιρέσεις και σας τα παρουσιάζω. Απολαύστε τα:

ΜΙΑ από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου. (Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος).

ΑΥΤΟΙ που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται. (Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας).

 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Ελληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα. (Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1907-1998, Ελληνας πολιτικός ηγέτης).

Η ΨΗΦΟΣ είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου. (Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος).

Η ΑΓΝΟΙΑ ενός ψηφοφόρου βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων. (Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος).

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος. (Ερρίκος Ιψεν, 1828-1906, Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας).

 ΜΠΟΡΕΙ να είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να εξαπατήσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα, αλλά μπορείς να εξαπατήσεις αρκετούς από αυτούς για αρκετό καιρό, ώστε να κυβερνήσεις μια μεγάλη χώρα. (Will Durant, 1885-1981, Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος).

ΤΡΙΑ πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου. (Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος στρατηλάτης και αυτοκράτορας).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε. (Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός, Νομπέλ 1953).

ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ σημαίνει να διαλέγεις συνέχεια μεταξύ των κακών λύσεων. (Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος).

ΚΑΤΕΛΗΞΑ στο συμπέρασμα ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσεις στους πολιτικούς. (Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος).

ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ ερωτηθείς διά τι ου πολιτεύεται είπε: Διότι ει μεν πονηρά πολιτεύεται, τοις θεοίς απαρέσει· ει δε χρηστά, τοις πολίταις. (Ιωάννης Στοβαίος, 5ος μ.Χ. αιών, Ελληνας συλλέκτης γνωμικών).

ΕΑΝ δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς. (Μάργκαρετ Θάτσερ, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός).

ΚΡΕΜΑΜΕ τους μικροκλέφτες και αναθέτουμε στους μεγάλους κλέφτες τα δημόσια αξιώματα. (Αίσωπος, 620-564 π.Χ., Ελληνας μυθογράφος).

KΑΝΕΝΑΣ δεν είναι αθώος μετά από την εμπειρία συμμετοχής στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως όλοι ένοχοι. (Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός γερουσιαστής).

ΑΝΤΙ να δίνουμε τα κλειδιά της πόλης στους πολιτικούς, ίσως είναι καλύτερα να αλλάξουμε την κλειδαριά (Doug Larson, 1926-, Αμερικάνος δημοσιογράφος)

ΜΕ ΚΑΚΟΥΣ νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. (Oττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος).

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός. (Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864-1936, Ελληνας ηγέτης).

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στα δημοψηφίσματα απαντούν συνήθως για όλα, εκτός από το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα. (Φρανσουά Μιττεράν, 1916-1996, Γάλλος πρόεδρος).

Η ΕΞΟΥΣΙΑ είναι το υπέρτατο αφροδισιακό. (Χένρυ Κίσσιγκερ, 1923-, Αμερικανός πολιτικός).

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν είναι κακό επάγγελμα. Αν πετύχεις, έχεις πολλά οφέλη, ενώ αν αποτύχεις, μπορείς πάντα να γράψεις ένα βιβλίο. (Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος).

ΛΕΝΕ ότι η Πολιτική είναι το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Εχω διαπιστώσει ότι έχει καταπληκτική ομοιότητα με το πρώτο. (Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι σαν ένα μωρό: Ενα κανάλι τροφής με μεγάλη όρεξη στο ένα άκρο και καμιά αίσθηση ευθύνης στο άλλο. (Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάντα βρίσκει μια ανάγκη για όσα λεφτά παίρνει. (Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος).

ΕΧΩ αναρωτηθεί μερικές φορές πώς θα έμοιαζαν οι Δέκα Εντολές, αν θα χρειαζόταν να τις περάσουμε από το Αμερικανικό Κογκρέσο. (Ρόναλντ Ρήγκαν, 1911-2004, Αμερικανός πρόεδρος).

ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ το κάνουμε αμέσως. Το αντισυνταγματικό χρειάζεται κάπως παραπάνω χρόνο. (Χένρυ Κίσσιγκερ, 1923-, Αμερικανός πολιτικός).

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ τη συμπάθεια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα. (Αδόλφος Χίτλερ, 1889-1945, Γερμανός δικτάτορας).

ΕΙΝΑΙ μεγάλη τύχη για τους ηγέτες που οι λαοί δεν σκέπτονται. (Αδόλφος Χίτλερ, 1889-1945, Γερμανός δικτάτορας).

ΔΕΙ τον αγαθόν άνδρα παυόμενον της αρχής μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξότερον γεγονέναι. (Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ., εκ των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδος).

ΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν (Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας).

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι μια πάλη συμφερόντων μεταμφιεσμένη σε αγώνα αρχών. (Ambrose Bierce, 1842-1914, Αμερικανός συγγραφέας).

ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ των πολιτικών η λέξη «θυσία» σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά τους στην κυβέρνηση, έτσι ώστε οι πολιτικοί δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν την ευχαρίστηση να το ξοδεύουν. (George Will, 1941-, Αμερικανός δημοσιογράφος).

ΟΠΟΙΟ κόμμα ισχυρίζεται ότι έβρεξε κατόπιν ενεργειών του, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι αντίπαλοί του το κατηγορούν για την ξηρασία. (Dwight Whitney Morrow, 1873-1931, Αμερικανός δικηγόρος).

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται τακτικά, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. (Jose Maria de Eca Querios, 1845-1900, Πορτογάλος συγγραφέας).

ΣΕ ΚΑΘΕ κρίση τα θέματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι αφήνουν στο κοινό να μάθει. (John Le Carré, 1931-, Βρετανός συγγραφέας).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πιο ακριβής ένδειξη κακής οργάνωσης της πολιτείας, από την αφθονία γιατρών και νομικών. (Πλάτων, 427-347 π.Χ., φιλόσοφος).

ΩΣ ΟΙ ΙΝΔΟΙ εις φυλάς, ούτω και οι Ελληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας: α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού. β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορτισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των. (Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Ελληνας συγγραφέας).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος / κι απ’ τα πολλά πια τα σκατά μού πιάστηκε κι ο κώλος. / Ερχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε, / σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε. (Γεώργιος Σουρής, 1853-1919, Ελληνας σατιρικός ποιητής).

ΑΦΟΥ, λοιπόν, επιζήσαμε στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τόσους αιώνες με τέτοιους πολιτικούς, τότε και σήμερα που η Κυβέρνησή μας επιβεβαιώνει σχεδόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε!».

***

ΑΠΟ τον Ανδρέα Δρυμιώτη που είναι σύμβουλος επιχειρήσεων τα όσα προηγήθηκαν και τα σχόλια δικά σας αν συμφωνείτε ή όχι.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως οι σκέψεις περί πολιτικής και πολιτικών θα είναι πάντα αναγκαίες για τους πολίτες οι οποίοι θέλουν να παραμένουν σκεπτόμενοι.

ΚΙ ΑΥΤΗ η επισήμανση στην προκειμένη περίπτωση γίνεται πέρα από την θέση Ομπάμα για την ιδιότητα του πολίτη ως υπέρτατη.

ΑΛΛΩΣΤΕ δεν γίνονται όλοι οι πολίτες πρόεδροι κι ούτε υπάρχει λόγος βέβαια.

 

Leave a Reply