ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα… κάγκελα οι δήμαρχοι μετά τις γιορτές για τον “κόφτη” πόρων στην αυτοδιοίκηση

0

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία περικοπή πόρων το 2017 και να ξεκινήσει άμεσα η  συζήτηση για τη νέα γενιά των παρακρατηθέντων την περίοδο 2010 – 2016, δηλώνουν οι δήμαρχοι όλης της χώρας, σύμφωνα με σχετική, ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Χαρακτηριστικές άλλωστε ήταν οι αναφορές του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ο οποίος ξεκαθάρισε πως «θα διεκδικήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε όσα προβλέπει η νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των Δήμων. Αυτή η κατάσταση δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή». Ο κ. Πατούλης, προσδιόρισε τις βασικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των Δήμων, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα.
Συγκεκριμένα κατά την εισήγησή του, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού απαιτεί και διεκδικεί από την Κεντρική Διοίκηση, «να μην γίνει καμία περικοπή πόρων το 2017 και να μας αποδοθεί τουλάχιστον το ποσό που μας είχε αποδοθεί το 2016. Να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων. Η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ ασχολήθηκε και με το θέμα της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α. από το 2009 μέχρι και σήμερα. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 12,9 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ΕΣΠΑ, το οποίο ανήκει στην Αυτοδιοίκηση και δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανένα. Γι αυτό απαιτούμε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων για την περίοδο 2010-2016. Να αποδοθεί η παρακρατηθείσα δόση τακτικής επιχορήγησης του Δεκεμβρίου του 2013 ύψους 110 εκατ. ευρώ. Να κατανεμηθούν οι πόροι του Λογαριασμού Εξυγίανσης οι οποίοι είναι τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ, και είναι αρκετά υψηλοί για δημοσιονομική διόρθωση μόνο των τριών Δήμων του Προγράμματος. Να μην ισχύσει για το 2017 η παρακράτηση του 4% του ανωτέρω Λογαριασμού. Να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Ν. 3852/2010 και να μας αποδοθούν στο σύνολό τους οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία και τέλος να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ με ειδικό κωδικό, για τα δημοτικά έργα. Σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησης στην Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στο 8% του ΑΕΠ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ 2017 ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΔΗΜΟΥΣ
Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2017 που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως όσον αφορά τους Δήμους, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: «Περαιτέρω περικοπή 220 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που μας είχαν αποδοθεί το 2016. Το 2017 θα αποδοθεί στους Δήμους το χαμηλότερο ποσό που μας είχε δοθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές μειώσεις που προβλέπονται αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές τακτικής επιχορήγησης, για κάθε δήμο, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη, λανθασμένη, για αύξηση των εσόδων των Δήμων από πηγές όπως ανταποδοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, κλπ, κατά 150 εκατομμύρια. Το 2016 η πρόβλεψη ήταν 969 εκατ. ευρώ και το 2017 η πρόβλεψη είναι 1,122 δισ. ευρώ».
Ο Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση εσόδων από αυτές τις πηγές για τους Δήμους, «όταν σε όλη την Ελλάδα είτε παγώνουμε, είτε μειώνουμε τα ανταποδοτικά τέλη για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας»  και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Με τις αυθαίρετες αυτές προβλέψεις των παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε το 2017, τα έσοδα μας από φόρους και τέλη. Μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη για να επιτευχθεί το νούμερο που αναγράφηκε στον προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση 14%».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» και προανήγγειλε το πλαίσιο δράσεων και των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, το οποίο θα συνδιαμορφωθεί σε συνεργασία με όλες τις ΠΕΔ και τους Δημάρχους .
Ειδικότερα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς όλες τις ΠΕΔ και προς όλους τους δημάρχους με την οποία θα ζητά συγκεκριμένες προτάσεις και τρόπους δράσης απέναντι στην Κεντρική Εξουσία.
Όπως ανέφερε, οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν και θα παρουσιαστούν στο Δ.Σ., ώστε να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα ζητηθεί η συνδρομή των υπηρεσιών έγκριτων νομικών συμβούλων, προκειμένου να διεκδικηθεί και δικαστικά, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, η εφαρμογή της νομοθεσίας και των όσων προβλέπει για τη χρηματοδότηση των Δήμων. «Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση με την Κυβέρνηση, αλλά να μας αποδοθούν οι πόροι που δικαιούμαστε, για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Leave a Reply