Η σκοτεινή βιογραφία του Ιωνά Δραγουμάνου (29)

 

PANTESΤου  Θανάσης Παντές

ΓΙΑ την υπόλοιπη παρέα της Στούπας πάντως η γνωριμία Δραγουμάνου – Κοτοπούλη, έμοιαζε ερωτική όσο κι αν δεν ήταν.

ΑΛΛΩΣΤΕ οι μεταξύ τους τσαχπινιές άφηναν πολλά υπονοούμενα για παρανοήσεις για τις οποίες πάντως οι ίδιοι δεν έδειχναν να νοιάζονται καθόλου.

ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ λοιπόν σαν πιτσουνάκια και επίκεντρο των συζητήσεων τους ήταν η Αλεξάνδρεια από την οποία και οι δύο είχαν πολλές και ενδιαφέρουσες αναμνήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσαν ο Δραγούμης, ο Καβάφης και βέβαια η Δέλτα, την οποία η Κοτοπούλη ουδέποτε συμπαθούσε, σε αντίθεση με το Δραγουμάνο που ήταν πολύ φιλικό απέναντί της.

ΟΜΩΣ στη γνωριμία τους καθοριστικό ρόλο είχε παίξει το θέατρο κι άλλωστε από αυτό ξεκινούσε και η γνωριμία τους.

ΟΣΟ κι αν φανεί περίεργο ο Ιωνάς Δραγουμάνος ανέκαθεν είχε σχέση με το χώρο του θεάτρου και η Μαρίκα Κοτοπούλη είχε καθοριστική συμβολή σε αυτό, τότε που και οι δύο τους βρέθηκαν στη Σύρο στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΤΟΤΕ λοιπόν στην πρωτεύουσα του όμορφου Κυκλαδπιτικου νησιού, την Ερμούπολη, ο Δραγουμάνος βρέθηκε να μυείται στα μυστικά της θεατρικής τέχνης, χάρη στην ικανότητά του να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ίντριγκα σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικοπολιτικοοικονομικού γίγνεσθαι.

ΑΥΤΗ η ικανότητα τον βοήθησε να μη βρεθεί ποτέ οριστικά εκτός παιχνιδιού, ακόμα κι όταν το παιχνίδι έμοιαζε οριστικά χαμένο.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ ήταν παίκτης και σαν παίκτης γνώριζε καλά τη σημασία της νίκης όπως και της ήττας.

ΣΕ ΕΝΑ τέτοιο παιχνίδι με το Δραγουμάνο, η Κοτοπούλη μπορούσε αν ήθελε να έχει ρόλο, αλλά δεν ήθελε.

***

ΗΤΑΝ σίγουρος λοιπόν και καμία αμφιβολία πλέον δεν υπήρχε.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ ήταν Γουηβέριος έστω και αν επισήμως οι Γουηβέριοι δεν θα το παραδεχόντουσαν ποτέ για λόγους που αφορούσαν τις ιδιορρυθμίες τις δυναστείας τους.

ΑΥΤΟ όμως ελάχιστα απασχολούμε τον Δραγουμάνο που είχε πετύχει το σκοπό  που είχε βάλει, να βρει τις ρίζες του στις ρίζες της Γουηβέριας δυναστείας.

Ο,ΤΙ θα ακολουθούσε θα ήταν απλώς η αναπόφευκτη συνέχεια μια ιστορίας που ερχόταν από πολύ παλιά και πήγανε πολύ μακριά.

***

ΓΙΑ τον Ιωνά Δραγουμάνο το ημερολόγιο της ανεκτίμητης φίλης του Ηλέκτρας Μανδραγόρα, υπήρξε πολύτιμος οδηγός όταν αναζήτησε τις ρίζες των σχέσεων του με τους Γουηβέριους.

ΣΕ ΑΥΤΟ το ημερολόγιο βασίστηκε για να διασταυρώσει τα έτσι κι αλλιώς αντιφατικά στοιχεία που αφορούσαν τη δυναστεία των Γουηβέριων και που ήθελε να ταυτίσει τα δικά του.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ δεν ήταν βέβαια εύκολο αλλά η ανεκτίμητη Ηλέκτρα είχε κάνει για άλλη  μια φορά το θαύμα της.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ πάντως να αντιληφθούν οτιδήποτε ύποπτο οι πάντα καχύποπτοι Γουηβέριοι, δεν έπαυε να υπάρχει.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δεν θα μπορούσε περί αυτού να είναι ποτέ σίγουρος.

ΗΤΑΝ τυχερός ωστόσο που είχε γνωριστεί με το Ρεμπελιάρη Μαυρίκιο και οι αμοιβαίες σχέσεις δυσπιστίας που μεταξύ τους υπήρχαν, του έδιναν ένα ισχυρό σύμμαχο τηρουμένων των αναλογιών.

ΓΙΑ την εποχή εκείνη στη Στούπα αλλά και στη Μεσσηνία γενικότερα η Ηλέκτρα Μανδραγόρα δεν είχε και τις καλύτερες αναμνήσεις.

ΕΙΧΕ ωστόσο το καλύτερο πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη δραστηριότητά του Δραγουμάνου και ο ίδιος ήταν τυχερός που η αδυναμία που του είχε, την έκανε να τον προστατεύει.

***

ΟΛΑ αυτά που αφορούσαν τα διαδραματιζόμενα στη Στούπα θα ερχόντουσαν έντονα στο προσκήνιο  καθώς ο Εθνικός Διχασμός θα αναστάτωνε για τα καλά τη ζωή όσων ήδη αναφέρθηκαν προηγουμένως.

ΓΙΑ τον Δραγουμάνο πάντως όλα αυτά ήταν μια ακόμα ευκαιρία που ερέθιζε την τυχοδιωκτική του φύση για νέες περιπέτειες.

 

33 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply