ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός στην Κρήτη SOS και για Πελοπόννησο κατά του φυτοπαθογόνου βακτηρίου που «τρώει» ελαιόδενδρα!

0

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ οι επιστήμονες της Κρήτης για να αντιμετωπίσουν το βακτήριο που εξοντώνει την ελιά καθώς μεν δεν υπάρχουν κρούσματα αλλά εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου. Σύντομα στα μέτρα προστασίας αναμένεται να τεθεί και η Μεσσηνία με την Πελοπόννησο, σύμφωνα με πληροφορίες του kalamatanews.gr.

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο εξαιτίας του… παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που εξοντώνει την ελιά! Μπορεί η «φυλλοξήρα της ελιάς» όπως έχει χαρακτηριστεί να μην έχει φτάσει στην Κρήτη ακόμη, αλλά οι γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και ήδη μια επιτροπή που έχει συσταθεί σε όλη την Κρήτη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο , κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα! Μάλιστα η επιτροπή συνέταξε και Οδικό Χάρτη Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο Φορέα για την Περιφέρεια Κρήτης για το Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) ώστε εάν συμβεί το μοιραίο να ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΠΡΙΝΠΕΙΝΑΣΟΥΝ… ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ!

Η Ομάδα Εργασίας σύμφωνα με το cretalive, θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας ,η άμεση και απρόσκοπτη έναρξη όλων των ενεργειών τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν όλες εκείνες οι πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, προκειμένου να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης οι Εξειδικευμένες Ενέργειες προκειμένου τάχιστα να ετοιμαστεί η συντεταγμένη καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων για τους κινδύνους που υπάρχουν από την έλευση του συγκεκριμένου παθογόνου στην Οικονομία του Νησιού και κλείνοντας να υποστηριχθούν για να υλοποιηθούν όλα τα προτεινόμενα ερευνητικά σχέδια! Εάν χτυπήσει το βακτήριο τότε πράγματα είναι… σκούρα!

Ειδικά όταν η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους τομείς του αγροτοδιατροφικού τομέα του νησιού που έχει σαφή επίδραση στον δευτερογενή. Πρόκειται για ένα βακτήριο που αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου, εμποδίζει την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών στοιχείων προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στις λειτουργίες του φυτού. Το βακτήριο μεταδίδεται και εξαπλώνεται από έντομα και προσβάλει πολλά είδη φυτών (ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, αβοκάντο, κ.α.).

ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

 

Leave a Reply