ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ «ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ! Εμπορικά παιχνίδια με δυσμενείς επιπτώσεις!

0

 

Αιτωλοακαρνανία – Μεσσηνία… σημειώσατε 1, καθώς  λες και επρόκειτο για «στοίχημα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει από το Αγρίνιο, κατά τη σύσκεψη φορέων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΛΑΙΑ» που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου στο Επιμελητήριο του εκεί νομού, ενέταξε τελικά στον Εθνικό Κατάλογο, την ελιά ποικιλίας Καλαμάτας. 

Έτσι λοιπόν, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές και διαχρονικές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛΛ. ήρθε έτσι… απλά, με μια απόφαση ενός γενικού της γραμματέα, να επεκτείνει το όνομα «ΠΟΠ Καλαμάτα» για τις ελιές όλης της χώρας! Δηλαδή, για παράδειγμα, οι ελιές του Αγρινίου, στο οποίο και πιστώνεται η «νίκη» αυτή, θα πωλούνται, αν και καμία… σχέση με το νομό, ως Καλαμάτας! Το ίδιο φυσικά, θα γίνει και με όλες τις υπόλοιπες περιοχές.
Το βασικό επιχείρημα, αφορούσε στο γεγονός ότι η χώρα, έχανε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Η
Ένωση Αγρινίου, που σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς και άλλους φορείς υπήρξε εκ των πρωτοστατών της προσπάθειας εθνικοποίησης της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας και μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ που την εντάσσει στον Εθνικό Κατάλογο, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των παραγωγών, αλλά και των μεταποιητών -εξαγωγέων για αυτή την εξέλιξη.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την είδηση της ένταξης της ελιάς Καλαμάτας στον Εθνικό Κατάλογο, καθώς αυτό αποτελεί την απαρχή για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων γύρω από το προϊόν, τα οποία προβλήματα στερούν μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα μας και από την Αιτωλοακαρνανία, που έχει τη μισή εθνική παραγωγή ελιάς Καλαμάτας. Για περισσότερο από δυο δεκαετίες η χώρα μας είχε εγκλωβιστεί σε τοπικισμούς και ιδεοληψίες, που ουσιαστικά άφηναν ανεκμετάλλευτο τον εθνικό θησαυρό της ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας, στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους, τη στιγμή μάλιστα που τρίτες χώρες κερδοσκοπούσαν σε βάρος του ονόματος. Πλέον, με τις ενέργειες που εκτιμώ ότι τάχιστα θα ακολουθήσουν, αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ αντίστοιχες, ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Διεπαγγελματικής Γιώργου Ντούτσια, ο οποίος, αφού επεσήμανε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και τήρησε τις δεσμεύσεις του, εξήγησε πως: «Έγινε το ουσιαστικό, καθοριστικής σημασίας πρώτο βήμα. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Αυτό άλλωστε ζητούσαμε με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας. Τώρα, πρέπει αρμοδίως να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, να συνταχθεί ο σχετικός κανονισμός για την προστασία σε εθνικό πλέον επίπεδο και όχι μόνο στη Μεσσηνία και σε όμορους νομούς, και ακολούθως να πάμε σε ένα εθνικό σχήμα Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, ώστε οριστικά να απαλλαγούμε από καταστάσεις που μόνο επιζήμιες ήταν για την εθνική μας οικονομία».

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΕ
Προς το παρόν, άλλωστε ίσως και να έχει ελάχιστη σημασία λόγω της δημοσίευσης της απόφασης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τους φορείς της Μεσσηνίας, οι οποίοι δείχνουν να… αιφνιδιάστηκαν! Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στην Αθήνα, στο υπουργείο, θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, προκειμένου να δει από κοντά τους αρμόδιους φορείς και να εξετάσει τα νέα ενδεχόμενα, ενώ το θέμα έθεσε προ ημερησίας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου. Όπως και ο κ. Κατσούλης, έτσι και η κα Νικολάκου, μιλώντας στη «Φ» έκαναν λόγω για μια καταρχήν αρνητική απόφαση, καθώς μεγάλο ζητούμενο παραμένει αν θα υπάρξει επόμενο βήμα! Αν δηλαδή η κυβέρνηση προχωρήσει και σε Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη,  που νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, το οποίο ανοίγει… επικίνδυνα μονοπάτια σε σχέση με την επέκταση του Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. «Εγώ ενημέρωσα το Σώμα, θέτοντας το θέμα προ ημερησίας διάταξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη, καθώς αυτό είναι το πρώτο βήμα για να επέλθει το ΠΓΕ, το οποίο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις πλήρους απαξίωσης», δήλωσε στη «Φ» η κα Νικολάκου και συνέχισε. «Για ’μας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα αγωνιστούμε να μην προχωρήσει το επόμενο βήμα. Θεωρούμε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση που είχαμε με τις Ενώσεις Μεσσηνίας και Λακωνίας, καθώς και με υπηρεσιακούς μας παράγοντες, στη διάρκεια της οποίας είπαμε ότι ξεκαθαρίσαμε πως το μόνο που συζητάμε, είναι η επέκταση σε Λακωνία, Νότια Ηλεία και τμήμα της Αρκαδίας, γιατί μόνο εκεί υπάρχουν το μικροκλίμα και οι εδαφολογικές συνθήκες που δίνουν αυτήν την ποιότητα και τη γεύση στο προϊόν», τόνισε η κα Νικολάκου, η οποία καταληκτικά ανακοίνωσε μέσω της «Φ» πως άμεσα θα παραγγελθεί ειδική επιστημονική μελέτη που θα αποδεικνύει πως η επέκταση του ΠΟΠ, με δεδομένο και το επόμενο βήμα, θα είναι πολύ μεγάλο λάθος!

Εν κατακλείδι από τις εξελίξεις προκύπτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εμπορικά παιχνίδια με δυσμενείς επιπτώσεις για την Πελοπόννησο, τα οποία – προφανώς – στην παρούσα συγκυρία έχουν και πολιτική «αβάντα».

 

 

Από την σύσκεψη το περασμένο δεκαήμερο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου η περιφερειακή αρχή και οι αγροτικοί φορείς είχαν ομόφωνα ταχθεί κατά της επέκτασης της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Leave a Reply