ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Alco: Οι πολίτες «εγκρίνουν» τις παροχές από τον Τσίπρα

0

 

Καλώς δεν ερωτήθηκαν οι δανειστές για τις παροχές της κυβέρνησης, πιστεύουν οι ψηφοφόροι των περισσότερων κομμάτων, σύμφωνα με την έρευνα της Alco για λογαριασμό του news247.gr, που δημοσιεύεται σήμερα. 

Ειδικότερα, το 70% συμφωνεί με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ το 24% διαφωνεί, σύμφωνα με την έρευνα. 

Με βάση τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, κοινωνικά δίκαιο θεωρεί το μέτρο το 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 59% των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς και το 72% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 63% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 88% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 45% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 58% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του μέτρου καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (88%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό αυτών που δε θεωρούν κοινωνικά δίκαιο το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (49%).

alco1

 

alco2

 

Το 70% των πολιτών χαρακτηρίζει κοινωνικά δίκαιη και τηναναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, σε αντίθεση με το 16% που δε θεωρεί κοινωνικά δίκαιο το μέτρο.

Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται ακόμη πιο οριζόντια αποδοχή του μέτρου καθώς κοινωνικά δίκαιο το θεωρεί το 86% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 84% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 72% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 77% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 86% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

alco3

 

alco4

Στο ερώτημα εάν “πιστεύετε ότι σωστά αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, αφού χρηματοδοτούνται από την υπεραπόδοση των εσόδων ή είναι μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τη σχέση με τους δανειστές;”, το 54% δηλώνει ότι καλώς δεν ερωτήθηκαν οι δανειστές, ενώ το 32% θεωρεί τα μέτρα μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και το 14% δεν ξέρει/δεν απαντά.

 

alco5

Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Το 68% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, υπάρχει πάντως και ένα 19% που θεωρεί ότι τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 35% θεωρεί ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, ενώ το 55% πιστεύει ότι θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

 

alco6

Το υψηλότερο ποσοστό όσων απαντούν ότι ορθώς αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (75%) ενώ το υψηλότερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (66%).

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13 με 19 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

 

Leave a Reply