Συνέντευξη – ποταμός Κ. Κατσούλη: Η «Ενωση Μεσσηνίας» βρίσκει το δρόμο της παρά τον άγριο πόλεμο εκείνων που τη χρεωκόπησαν…

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

ΜΕΤΑ από μια πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει η πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, τα τελευταία χρόνια, η νέα διοίκηση της Οργάνωσης, που συμπλήρωσε ήδη τέσσερα χρόνια ζωής, έθεσε την «Ένωση Μεσσηνίας», όπως είναι εδώ και καιρό το όνομα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, σε νέα, υγιή και αναπτυξιακή τροχιά. 

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, σε όσα υλοποιήθηκαν, αλλά και στους στόχους του για τη νέα περίοδο, σε περίπτωση επανεκλογής του αναφέρθηκε μιλώντας στη «Φ», ο πρόεδρός της, Κώστας Καστούλης. «Εμείς, όπως πολλές φορές έχουμε ενημερώσει τον κόσμο και κυρίως τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, παραλάβαμε την Ένωση, σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση. Παλέψαμε από την πρώτη στιγμή, καθώς θεωρούμε ότι η προσπάθεια  και οι στόχοι, είναι το παν και με θέληση, εκτιμώ ότι τα καταφέραμε», ανέφερε ο κ. Κατσούλης. Κάνοντας, έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων ανέφερε: «Παραλάβαμε τον Ιανουάριου του 2013, έναν Συνεταιρισμό, στον οποίο η κατάσταση, ήταν αν μη τι άλλο, απελπιστική. Πολλοί συνάδελφοι μάλιστα και όσοι προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, απογοητευτήκαμε αρκετές φορές και σκεφτήκαμε ακόμη περισσότερες, να τα παρατήσουμε, όμως είχαμε θέσει έναν στόχο. Έναν στόχο, που βλέπαμε πως με πολλή δουλειά μπορούσε να γίνει εφικτός, όπως και εκτιμώ υλοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό». Ο Κώστας Κατσούλης, ανέλυσε μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Συνεταιρισμός:

«Αρχικά, χρωστούσε στην Αγροτική Τράπεζα και μετέπειτα στην Πειραιώς, με την προσπάθεια να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς! Τα δάνεια που είχαν ληφθεί από προηγούμενες διοικήσεις της ΕΑΣ, δεν τακτοποιούνταν, οι οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία ήταν πολύ μεγάλες, οι αποζημιώσεις σε πρώην εργαζομένους δεν είχαν αποδοθεί και πάνω απ’ όλα, η υποχρέωση από τους πελάτες του Συνεταιρισμού, παραγωγούς και όσους είχαν να κάνουν με εφόδια και προϊόντα, έφτανε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία εκτιμώ πως δεν θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε ούτε το 20%».  Ο πρόεδρος της Ενωσης ευχαρίστησε τους εργαζομένους, οι οποίοι αν και ήταν απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο, έκαναν υπομονή, έδειξαν εμπιστοσύνη στη νέα Διοίκηση και τον τελευταίο χρόνο, πληρώνονται κανονικά, με τις υποχρεώσεις σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, να έχουν επίσης, ρυθμιστεί. «Τέσσερα χρόνια, δεν χρεώσαμε τον Συνεταιρισμό ούτε ένα ευρώ! Με έναν τζίρο από επιδοτήσεις και εφόδια, που περνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, δεν χάσαμε καθόλου χρήματα κάνοντας μια πολύ καλή δουλειά και συνεργαζόμενοι σε υγιή βάση». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣΜΕ ΥΓΙΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
«Υπήρξε η συνεργασία για τις ελιές και το λάδι, με την μεγάλη εταιρείας «Κωνσταντόπουλος», μια συνεργασία ενόψει της οποίας τότε, αν θυμάστε, έγινε πολύς λόγος, γιατί υποτίθεται- όπως έλεγαν πολλοί-  πως …ξεπουλιόταν έτσι ο Συνεταιρισμός, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί με το καθεστώς που επικρατούσε, έμπαινε κάθε χρόνο μέσα από 250 έως και 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο», επεσήμανε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όφελος που εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι προέκυψε από την εν λόγω συνεργασία: «Ο Συνεταιρισμός, διατήρησε την αυτονομία του, αγοράζοντας αποκλειστικά από εμάς, ο κ. Κωνσταντόπουλος και εμείς, πουλώντας σε αυτόν, διασφαλίζοντας, σύμφωνα με τον Νόμο, μεταξύ άλλων πως όσα μέλη γραφτούν στο Συνεταιρισμό και όσοι Συνεταιρισμού συγχωνευτούν, είναι υποχρεωμένος να απορροφά την παραγωγή! Αυτό επιτύχαμε και όχι αυτά που έλεγαν κάποιοι», τόνισε ο κ. Κατσούλης και στάθηκε σε ένα – ένα προϊόν από τα τρία πιο σημαντικά, ξεχωριστά. Το λάδι, τη σταφίδα και την ελιά, με σημαντική να κρίνεται η συνεργασία με την Συνεταιριστική Οργάνωση «Παναιγιάλειο» και όσον αφορά στη σταφίδα, αλλά και στο θέμα των εφοδίων και ειδικά, όσον αφορά στα λιπάσματα, τα οποία έρχονται, όπως και χθες και προχθές, στο λιμάνι της Καλαμάτας, από την Ιταλία και έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία τρία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος τόνισε πως αυτή η συνεργασία, απέδωσε και σε άλλα επίπεδα καρπούς.

Ο Κώστας Κατσούλης, αναφέρθηκε σε μια ακόμη συνεργασία, αυτή, που έχει ανακύψει με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, τον γνωστό ΣΑΣΣΕΕ, με τα στελέχη του οποίου, αναζητείται λύση για το μείζον για τους παραγωγούς ζήτημα των εφοδίων, καθώς λόγω της κρίσης, δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την καλλιέργεια, κάτι στο οποίο εμείς ως Συνεταιρισμοί, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε. «Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη γι’ αυτό το σκοπό στην Αθήνα και ελπίζω έως τις 20 Ιανουαρίου να έχουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Κατσούλης και συνέχισε: «Σ’ αυτήν την σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών, της Τράπεζας Πειραιώς και του ΓΕΑ Επιχειρείν. Στόχος μας είναι, να δημιουργηθεί μια εταιρεία η οποία θα συνδράμει στα εφόδια και τις εισροές», δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που διευθετήθηκαν.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΑΣΕΓΕΣΚΑΙ ΤΟ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ…

Ο πρόεδρος της Ένωσης, αναφέρθηκε και στο θέμα που ανέκυψε από την αρχή, αναφορικά με το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών. «Ο Συνεταιρισμός, χρόνια έκανε μέσω της πρώην ΕΑΣ την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, είμαστε ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός στην Ελλάδα, με 42.000 αιτήσεις, ο Συνεταιρισμός που κατέθεσε 25.000 εξουσιοδοτήσεις, ύστερα από την εμπιστοσύνη αντίστοιχων παραγωγών και παρ’ όλα αυτά δεν κατέστη δυνατό να συμμετέχουμε στο GAIA Επιχειρείν», δήλωσε ο κ. Κατσούλης και αναφέρθηκε στα όσα ως… προφάσεις τους έφερναν για να μην συμμετάσχουν στο έργο. «Μας έλεγαν πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα: όμως πως δεν θα είχαμε και θα καταθέταμε φάκελο στο υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μας έδωσαν την άδεια να συγκεντρώνουμε τις αιτήσεις για παράδειγμα των παραγωγών;», διερωτήθηκε ο κ. Κατσούλης.

Ξεδίπλωσε τα τρία καυτά θέματα που έθεταν ως… όρους, οι οποίοι αφού δεν θα τηρούνταν, δεν θα άναβα και το «πράσινο φως» της συμμετοχής της Ένωσης. «Μου έθεταν τρία ζητήματα. Πρώτον, γιατί δεν επεκτείνω το ΠΟΠ στη Λακωνία, δεύτερον γιατί ανέτρεψα τη Διοίκηση τη ΣΚΟΣ και τρίτον, γιατί η Γενική Συνέλευση της Ελαιουργικής μας εκχώρησε τα σήματά της, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εταιρεία, στην οποία και δεχτήκαμε να συμμετέχουμε, ώστε να διασφαλίσουμε μέσα από αυτήν και να πάρουμε τα χρήματα που μας χρωστάει η Ελαιουργική και ανέρχονται σε 375 χιλιάδες». Ο πρόεδρος της Ένωσης, σχολίασε πως με τέτοια κριτήρια, δεν μπορεί να νομίζει κανείς πως αυτή η επιχείρηση θα είναι υγιής και θα φέρει θετικά αποτελέσματα.   »Ύστερα κάναμε μεγάλο αγώνα και από πέρυσι συμμετέχουμε στο «GAIA Επιχειρείν» και εκεί γνώρισα συνεταιρισμούς, οι οποίοι ήταν σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση από εμάς και όμως συμμετείχαν, άρα υπήρξε ένα «σύστημα» που πολεμούσε το Συνεταιρισμό», ανέφερε με νόημα ο κ. Κατσούλης, φωτογραφίζοντας την ΠΑΣΕΓΕΣ.

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΣ

«Αντιμετωπίσαμε θέμα με τη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, καθώς και εκεί, βρήκαμε πολλές εκκρεμότητες», δήλωσε ο κ. Κατσούλης, επισημαίνοντας πως το έλλειμμα και εκεί ήταν μεγάλο. «Τα χρήματα που χρωστούσε η Ένωση, ήταν περίπου 590 χιλιάδες ευρώ, καθώς είχε γίνει και προμήθεια του προϊόντος, η οποία εξήχθη και δεν πληρώθηκε, ενώ στις 500 χιλιάδες ευρώ, ανερχόταν η υποχρέωση όσον αφορά στα παλετοκιβώτια, μια οφειλή που είχαμε μόνο εμείς, ενώ αξίζει να επισημάνω πως καταβάλλαμε και τόκους υπερημερίας της τάξεως των 125 χιλιάδων ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, τονίζοντας πως και αυτά τα θέματα καλύφθηκαν την τετραετία που μόλις ολοκληρώνεται.  

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ… 

Ο κ. Κατσούλης, μιλώντας για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, από εδώ και ύστερα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει άμεσα για την οργάνωση του πρωτογενή τομέα. «Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε και θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς για να τους βοηθήσουμε με παρεμβάσεις σε όλα τα προϊόντα, στα εφόδια και τα προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».,

 Ο πρόεδρος της Ένωσης, ανέπτυξε τους τρεις μεγάλους, νέους του στόχους. «Πρώτα, πρέπει να συνεχίσουμε το θέμα της παρέμβασης στα δύο βασικά προϊόντα και στις εξαγωγές, αλλά και στην τυποποίηση, επίσης, να κάνουμε μια νέα συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση για τη σταφίδα, ώστε ένα μέρος από την τυποποίηση του προϊόντος να γίνεται στο νομό μας και το τρίτο και μεγαλύτερο ζήτημα είναι αυτό των εφοδίων, τα οποία θέλουμε να παρέχουμε στις καλύτερες δυνατές τιμές και να έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται.

«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ…»

Καταληκτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης, ενόψει των αρχαιρεσιών που γίνουν στις 30 του μηνός για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους.»Οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν πως ο Συνεταιρισμός αυτός είναι δικό τους εργαλείο και πρέπει και να το στηρίξουν και να το βοηθήσουν και να επιλύσουν μέσω αυτού, προβλήματα που τους ταλανίζουν χρόνια. Εμείς όλοι, είμαστε περαστικοί», δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να βλέπουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία πρώτη στην Ελλάδα επιχείρησε η Ένωση, υπογράφοντας τη συνεργασία με τον κ. Κωνσταντόπουλο, με κακό μάτι. «Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή και καθαρή συνεργασία και σχέση μεταξύ μας. Οι παραγωγοί παραδίνουν το προϊόν τους μέσω του Συνεταιρισμού κανονικά, έτσι όπως διακινούνται οι ποσότητες και φυσικά, πληρώνονται αμέσως, κάτι που αποδεικνύει πως τέτοιες συνεργασίες τις έχουμε πραγματικά ανάγκη. Ο παραγωγός έχει την υποχρέωση να παράξει ένα καλό προϊόν, ώστε να αποκομίσει όσο περισσότερα οφέλη από την καλλιέργειά του και ο Συνεταιρισμός να είναι εγγυητής στη διακίνηση του προϊόντος μέχρι που να φτάσει στην τυποποίηση και τελικά στην αγορά. 
 ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ

ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ»

Εν κατακλείδι ο πρόεδρος της «Ενωσης Μεσσηνίας» Κώστας Κατσούλης περιέγραψε την δύσκολη πορεία εξυγίανσης του συνεταιρισμού και τη δυνατότητά τους να παρέχει στους παραγωγούς ποιοτικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις. «Αυτό το έχουμε καταφέρει με πολύ κόπο» υπογράμμισε, ενώ άφησε ασχολίαστα και τα εμπόδια που προέβαλαν και συνεχίζουν να προβάλλουν εκείνοι που δημιούργησαν τα προβλήματα ή ανέχτηκαν καταστάσεις εκτροπής του Συνεταιρισμού από την πορεία του. Τον χρέωσαν και τον απαξίωσαν και μετά… έφυγαν από το παράθυρο και πολεμούν απέξω». Ο κ. Κατσούλης τόνισε ότι «οι προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της «Ενωσης Μεσσηνίας» συνεχίζονται και ότι ήδη εξασφαλίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Τα πάντα πλέον έχουν μπει σε καλό δρόμο και αυτό μας ικανοποιεί για θα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να στηρίζουμε τους παραγωγούς».

Και κατέληξε ο πρόεδρος της «Ενωσης Μεσσηνίας»: «Θέλω να ευχαριστήσω τους παραγωγούς και να τους διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια για ένα συνεταιρισμό στην υπηρεσία του αγρότη θα συνεχιστεί με στόχο να δούμε καλύτερες ημέρες και ο πρωτογενής τομέας να είναι το βασικό όχημα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Η Μεσσηνία έχει δυνατότητες και μπορεί παρά τις δυσκολίες να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστής της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας».

 

702 Συνολικές προβολές, 702 Σήμερα

Leave a Reply