ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Οι Σιδεράδες» σήμερα στο ΔΗΠΕΘΕΚ

0

ΑΠΟ ΤΙΣ «ΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΦΑΡΙΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της σειράς θεατρικών παραστάσεων της συνεργασίας  της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και της εταιρείας «Οψεις Πολιτισμού», που πλουτίζουν τις επιλογές όλων για ακόμα πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες «αποδράσεις», θεατρικές αποδράσεις σε μια πόλη που έτσι κι αλλιώς έχει αποδείξει ότι αγαπά και στηρίζει το καλό θέατρο, θα δοθεί σήμερα στο ΔΗΠΕΘΕΚ η παράσταση  “Οι σιδεράδες” του Μίλος Νίκολιτς, σε σκηνοθεσία  Αυγουστίνου Ρεμούνδου. Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Έφη Καραγιάννη,  Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία.

«Οι Σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Άτσα έχει μόλις ανακαλύψει, ότι την περίοδο που τον έστειλαν σαν αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στην Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, έναν Ρώσο σιδερά. Έχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του πηγαίνει ξανά στην Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί.

Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια τριών πατεράδων και μιας μάνας.

Ο γεννημένος στο Κοσσυφοπέδιο Μίλος Νίκολιτς, έχοντας ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της χώρας του, ασκεί κριτική στις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες του Πολέμου και καταδικάζει κάθε εθνικιστική συμπεριφορά.

Με όπλα τον γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες, τα κωμικά μπερδέματα, την αξιόπιστη και σύγχρονη μετάφραση του Χρήστου Γκούβη καθώς και τους εκρηκτικούς μουσικούς συνδυασμούς των δαιμονικών εγχόρδων των String Demons, «Οι Σιδεράδες» θα μαγέψουν το κοινό.

«Οι Σιδεράδες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο.

«Τους Σιδεράδες τους έχω γράψει βασισμένος στις αρχές της αρχαίας τραγωδίας, μεταμφιεσμένης σε αρχαία κωμωδία. «Σαν συναυλία σε μια χορδή ή σαν το bolero του Ravel, όπου υπάρχει παραλλαγή του ίδιου θέματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται οδηγώντας τελικά στο Παράλογο που πείθει περισσότερο από τον Ρεαλισμό. Εφόσον το κωμικό και το τραγικό είναι δίδυμα αδέρφια, βοηθούν τελικά στη σκηνή το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα κάθε πόλεμος και κάθε εθνικισμός να οδηγεί στο Παράλογο, στην έλλειψη κάθε νοήματος Μίλος Νίκολιτς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Άτσα: Ερμόλαος Ματθαίου, Πέτερ: Ερνέστος Βουτσίνος, Λουΐζα: Έφη Καραγιάννη, Ιβάν: Αβραάμ Παπαδόπουλος.

 Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος, μετάφραση: Χρήστος Γκούβης, μουσική: String Demons, κοστούμια – σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου, σχεδιασμός φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας, βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη, φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος, video – trailer: Νικήτας Χάσκας, sound engineer: Τάκης Μάρκου και παραγωγή: «Αγγέλων βήμα».

Παράσταση: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ώρα 9 π.μ.

  • Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων

– Πόρτα: 15 ευρώ γενική είσοδος και ευρώ φοιτητικό- ανέργων

  • Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ.: 27210-87902

– Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», Τηλ.: 27210-63690

  • Πληροφορίες- Κρατήσεις : 2310257218, 6934115555, 6974655664.

81 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply