ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προτάσεις Συλλόγου για την οργάνωση της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) Καλαμάτας

0

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας είχε συνάντηση με την διευθύντρια της Υ.ΔΟΜ. του Δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτα Κουράκλη, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Ο Σύλλογος επιδίωξε την συνάντηση με την διευθύντρια για να αναδείξει και να συζητήσει τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στις χρονικές καθυστερήσεις που προκύπτουν από την πρωτοκόλληση, τον έλεγχο φακέλων και την διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων από την Υπηρεσία Δόμησης και στον τρόπο εκδόσεως αδειών δόμησης σε συσχετισμό με την υποχρέωση προσαγωγής βεβαιώσεων.

Για την υποχρέωση προσαγωγής βεβαίωσης ενημερότητας κατατέθηκε το υπ΄αριθμ. 28/2016 Έγγραφο του Συλλόγου, που έχει συννημένη εισήγηση από Νομική Υπηρεσία Δήμου της χώρας, η οποία αναλύει επιστημονικά και με νομικούς όρους την εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.  

Ως προς τη λειτουργία της Υπηρεσίας έγιναν διάφορες επισημάνσεις που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην διεκπεραίωση πράξεων, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, συμβάλλοντας έτσι θετικά στην οικονομία της περιοχής μας και κατ’επέκταση στα ταμεία του Δήμου. Πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις ως προς την ερμηνεία των νόμων, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των υπαλλήλων και των ιδιωτών.

Καταλυτικός παράγοντας για την λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. Καλαμάτας φαίνεται να είναι η εγκατάλειψη της υπηρεσίας από το Δήμο Καλαμάτας.

Δεν νοείται υπηρεσία, όπως η Υπηρεσία Δόμησης με επείγοντα θέματα, που χρήζουν άμεσης ενέργειας, με αυτοψίες αυθαιρέτων, επικινδύνων κτιρίων, ορίων οικισμών, εκδόσεως βεβαιώσεων, εγκρίσεων, αδειών, μεταφορά φακέλων, κτλ. να διεκδικεί ένα αυτοκίνητο από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου για μετακίνηση των αρμοδίων υπαλλήλων και να μην τυγχάνει άμεσης εξυπηρέτησης και προτεραιότητας. Δεν είναι δυνατό να υφίστανται περιπτώσεις με χρονική καθυστέρηση πολλές φορές ακόμη και πάνω από 12 μήνες, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο και την ίδια στιγμή ο Δήμος να διαθέτει πόρους για μικρότερα ζητήματα.

Επίσης, πρόσφατα ο Δήμος μετακόμισε σε ένα νέο χώρο, ο οποίος εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν είχε τη δυνατότητα να υποδεχθεί το πλήθος των υπηρεσιών του, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μικρά στριμωγμένα γραφεία, ακατάλληλα να δεχτούν το κοινό και παράλληλα να απουσιάζει η απαραίτητη διασύνδεση με το Πολεοδομικό Αρχείο.  Παράλληλα, δεν έχει διατεθεί μια αίθουσα ή ένα γραφείο για τους Μηχανικούς και το κοινό κατά τα πρότυπα του Εντευκτηρίου Δικηγόρων  του Δικαστικού Μεγάρου.

Δεν νοείται υπηρεσία, όπως η Υ.ΔΟΜ. Καλαμάτας, που εξυπηρετεί Πολεοδομικά όμορους δήμους, όπως της Μεσσήνης, της Δυτικής Μάνης, της Οιχαλίας, κτλ. να μην έχει υπαλλήλους ούτε για γραμματειακή υποστήριξη και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν περισσότεροι Μηχανικοί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου απ’ότι στην Πολεοδομία. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε το έργο που γίνεται στο Δήμο, αλλά το γεγονός ότι χρειάζονται έξι μήνες για μία απλή έκδοση Άδειας Δόμησης, και περισσότερο για δυσκολότερες υποθέσεις δεν είναι κάτι που τιμά καμία υπηρεσία και πολύ περισσότερο το Δήμο Καλαμάτας.

Σήμερα η κατάσταση της υπηρεσίας είναι πιο τραγική από ποτέ. Η υπηρεσία λειτουργεί οριακά, με τους υπαλλήλους να υπερβάλουν εαυτό και τον Δήμο να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα. Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας πάντα αρωγός στη δημόσια διοίκηση και στο Δήμο, είχε επισημάνει από καιρό το πρόβλημα σε παλαιότερες συναντήσεις, τόσο κατ’ιδίαν με το Δήμαρχο, όσο και σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Ωστόσο, η αμέλεια του Δήμου φαίνεται να είναι συνεχής και εξοργιστική στο πάγιο αίτημα του ΣΥΜΕΛΕΜ για άμεση στελέχωση των υπηρεσιών Δόμησης, όταν προσλαμβάνονται προκλητικά συνάδελφοι με αδιαφανείς διαδικασίες για να κλείσουν άλλες τρύπες του Δήμου. Να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με οποιονδήποτε συνάδελφο, που προσπαθεί αυτές τις δύσκολες εποχές να βγάλει το ψωμί του, ωστόσο θα είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα μας βρουν αντιμέτωπους σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες αναθέσεως μελετών και συμβάσεων έργων, όταν μάλιστα υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες στην Υπηρεσία Δόμησης Καλαμάτας.

Παρακαλούμε τον δήμαρχο Καλαμάτας να εισακούσει επιτέλους τις εκκλήσεις του τεχνικού κόσμου και να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ανακούφισης της Υπηρεσίας Δόμησής του.

 

 

Με εκτίμηση

το Δ.Σ. του ΣΥ.Μ.ΕΛ.Ε.Μ.

 

Leave a Reply